Voedsel safari Erts-haven

Hoe groter de kennis over de natuur, hoe groter de kans om te overleven

De meeste stadsbewoners zijn wild-plukken geheel verleerd. We kunnen nog net een hazelnoot van een kastanje onderscheiden. Doordat we deze kennis en ervaring niet meer bezitten lopen we bijna iedere dag aan heel veel lekkers en gezonds voorbij. Als we zouden weten hoeveel eetbaars er in onze directe woonomgeving groeit & bloeit dan zou je de buurtsuper waarschijnlijk links laten liggen. De oermens in ons vindt het namelijk maar wat prettig om precies te weten wat het eet.

De Japanse duizendknoop is een invasieve exoot. Wanneer dit lokaal uit de hand loopt, zetten we weleens schapen in om deze weg te laten begrazen. Maar we kunnen natuurlijk net zo goed wildplukkers inzetten om de plant te oogsten. Want de Japanse duizendknoop perfect eetbaar. De stelen zijn veelzijdig: je kunt er een jam van maken, of ze gebruiken om te pekelen, te suikeren etc. De jonge sappige stelen kun verwerken zoals rabarber

stadsnatuur is om de hoek

Het mooie is, stadsnatuur is altijd om de hoek, dus je hoeft nooit uren te reizen om dit te ervaren en er je eigen kostje bij elkaar verzamelen. Sterker nog, met een beetje mazzel kun je oogsten uit je eigen achtertuin, geveltuin, balkon of groeit er iets lekkers tussen de stoeptegels voor je deur of zelfs op de muur van je eigen huis. Je moet alleen even weten wat precies eetbaar is. Ik neem je op voedsel-safari naar de Erts-Haven in het Oostelijk Havengebied. Vergeet niet dat er ook veel mensen eetbare planten tegen hun gevel of voor hun boot hebben geplant. Naast wat de natuur geeft zijn er ook heel veel gekweekte eetbare planten op Sporenburg te vinden. Deze planten laat je natuurlijk staan, en beperk je tot het openbare groen.

Wildplukwijzer


Waar in Nederland vind je fruit, noten of groente in het wild? De Wildplukwijzer weet raad. Het is een handige Google Map die, met jouw hulp, alle openbare fruitbomen en -struiken, notenbomen en verdwaalde komkommerplanten bij jou om de hoek en in de rest van Nederland in kaart brengt. Omdat de data vanuit de bewoners moet komen wil ik jullie vragen jullie eiland op de kaart te zetten. Werk aan de winkel. Lasten we onze eigen plukroute maken. Zeker in deze Carona crisis zijn veel mensen op zoek naar een activiteit. Dit is nou zo’n mooie klus om de eetbare buurt in kaart te brengen.

de kern van de jonge riet stengels eet je rauw als een snack… nog even wachten, maar ze komen er aan ?

maak je eigen plukroute


Ga zelf aan de slag en kweek fruit bomen voor in de vensterbank en plant deze volgens de Guerrilla Gardening way! Of ga zaadbommen maken met de buurt en zo maak je de omgeving kleurrijk en biodivers. Zo kun je zelf een bosje bloemen plukken waar geen gifspuit aan te pas komt. Maar nog beter is een buurtschouw te doen met medebewoners en te kijken waar de kansen liggen om de buurt eetbaar te maken. Met meerdere bewoners heb je al een initiatief om in actie te komen. Als je al deze initiatieven aan elkaar koppelt heb je als snel een plukroute ?

herderstasje

De bladeren en bloemen van het herderstasje zijn het hele jaar door te plukken. De jonge bladeren kunnen verwerkt worden in soepen, salades, groene saus; de bloemen in boter of salades. de kenmerkende driehoekige zaaddoosjes kunnen worden geroosterd of mits jong in salades verwerkt. Ook kan er olie uit worden geperst. De wortel wordt zowel vers als gedroogd gebruikt als vervanger van gember

daslook

Het blad van de daslook kun je van februari tot en met april oogsten, daarna de bloemen en vanaf mei het zaad. De bollen kunnen vanaf november tt eind januari worden geoogst. Pluk de bladeren voor salades, boters, pesto’s etc. De bloemen kun je gebruiken voor salades, boters en voor sauzen. De bollen kunnen worden gebruikt als knoflook

witte dovenetel

de jonge bladeren van de dovenetel kunnen worden gebruikt in salades, of als kruidige vulling voor gevogelte. De bladeren zijn lekker in soepen en kunnen verder als groente worden bereid. Meestal worden alleen de bloemen gebruikt als smaakmaker. Ze gaan in boters, over salades en in dranken.

berk

Alles van de berk is bruikbaar., maar helaas is niet alles eetbaar. Je kunt het hout van de berg enten met oesterzwammen en er eetbaar hout van maken, maar je kunt het sap ook in het voorjaar aftappen. Het sap kan als basis dienen voor sieroop, thee of om kambucha mee te maken. Knip een stuk van een tak af, hang er een fles onder en aan het eind van de dag is deze vol gelopen. De bladeren worden ook gegeten in het vroege voorjaar.

iep

De inheemse bladverliezende gladde iep of ook wel de veldiep is een boom die 30m hoog kan worden uit de iepenfamilie (Ulmaceae) Het is een geneeskrachtige boom die ook gebruikt wordt in de houtproductie. De boom bloeit in maart en april met bloemen met een kort steeltje in een kluwenvormige bloeiwijze. Gedurende het hele jaar is van deze boom te oogsten. De jonge bladeren van de gladde iep kunnen rauw als een salade of gekookt worden gegeten. Van de bastvezels werd vroeger touw en textiel gemaakt. De binnenzijde van de schors is wit en slijmerig. Als deze substantie tot poeder wordt gedroogd is dit poeder te gebruiken er een thee van de zetten voor diverse medicinale toepassingen zoals verkoudheid, keelpijn en hoest. Ook de vruchten zijn eetbaar als ze net ontwikkeld zijn. De binnenschors kan vermalen worden tot poeder om als verdikker te gebruiken of om te mengen met meel om brood te bakken.

bijvoet

De jonge bladeren kunnen in salades f als kruidige vulling gebruikt worden. Het vullen van bijvoorbeeld gevogelte met onder andere bijvoet geeft een heerlijk resultaat . In Azië wordt bijvoet veel gebruikt. Japanners maken er mochi van : een soort rijstkoekjes. Let wel op dat je niet veel van dit kruid eet. Diverse boeken spreken van lichte vergiftigingsverschijnselen bij langdurig gebruik en bij grote hoeveelheden.

klaproos

De bloemen van de klaproos kun je eten, maar ook het zaad ( maanzaad) De bloemen kunnen in salades of zo uit de hand gegeten worden . de zaden kun je oogsten door de zaaddozen leeg te kloppen
de wortels van de Paardenbloem worden in het najaar en in het vroege voorjaar opgegraven: de bladscheuten in het voorjaar voor de bloei. De bloemknoppen oogst je voor de grote bloei in april, de bloemen in en na april. De wortels kunnen worden opgegraven in februari en dan in potten worden gezet om molsla te maken ( gebleekte sla) De bladeren zijn voor de bloei het lekkerst. De bloemen kunnen tot wijn en gelei worden verwerkt. De wortels wordens ook begrand als alternatief voor koffie
Tybo mijn hond brengt mij iedere keer weer op bijzondere plekken in het Oostelijk Havengebied

Pluklijst voor mei

  • kleine pimpernel
  • herderstasje
  • bosrank
  • meidoornbloesem
  • kamille
  • blaassilene
  • sering
  • vlierbloesem
  • fijnspar-naalden

Meer recepten en tips over eetbare planten op mijn instagram

Hulp nodig?

Heb jij een leuk idee om je wijk te veraangenamen, maar weet je nog niet hoe? Of heb je wel de wens om je buurt leefbaarder te maken, maar heb je nog geen concreet resultaat voor ogen? Vraag dan een gratis gesprek aan, waarin we verkennen wat je wensen zijn en hoe ik je kan helpen.
Gratis gesprek aanvragen

You Might Also Like

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *