Doe meer met groen, duurzaamheid en toekomstbehendigheid. Creëer een groene inspirerende schoolomgeving die het leerproces ondersteunt, en klimaatbestendig is. Word een groene voortrekker en ga voor toekomstbehendig leren en stel de wereld om ons heen centraal! Werk samen en creëer maatschappelijke impact.

Leerlingen toekomstbehendig maken, maakt de toekomst van onze planeet mogelijk. Daarom ben ik actief in het onderwijs. Niet als docent die kennis overdraagt, maar als verbinder en inspirator. Ik help met name docenten en leerlingen van technasia en econasia.

Gebrek aan tijd of ideeën?

Je scholieren of studenten voorbereiden op een toekomst die rekening houdt met natuur, milieu en klimaat – ze toekomstbehendig maken – staat hoog bij je in het vaandel. Kinderen en jongeren zijn de toekomsten een educatieve ontwikkeling die hen qua kennis en vaardigheden daar gedegen op voorbereidt. Daarom is het van belang dat jonge mensen altijd, overal met iedereen en op allerlei wijzen,toekomstgericht kunnen leren.

Je wilt meer uit je lessen halen. Het probleem is alleen dat je geen tijd hebt om goede onderzoeksopdrachten te vinden die je leerlingen inspireren en die écht uit de samenleving komen, want je hebt het als docent al superdruk met al je ‘gewone’ taken.

En dan héb je zo’n opdracht, maar heb je vervolgens geen tijd om je studenten goed te begeleiden. Bovendien ontbreekt het je aan kennis van de omgeving, omdat je gewoon geen tijd hebt om je erin te verdiepen; het is niet de kern van je baan als docent.

Dat kan ook anders!

Allereerst: SUPER dat je duurzaamheid, innovatie en toekomstbehendigheid zo belangrijk vindt en je je best doet om de volgende generatie klaar te stomen voor een goede relatie met de planeet.

Ik – Rudy Klaassen – ben regiospecialist en weet wat en wie je nodig hebt. Ik kan jou op verschillende manieren ondersteunen. Denk bijvoorbeeld eens aan:

 • Een opdracht over een klimaatneutrale Samenleving, Nederland en het water of een designlamp ontwerp van resttoffen van de paddenstoelen kwekerij.
 • De scholieren een duurzaam muziekfestival laten organiseren of een bedrijf verduurzamen.
 • Ik kan je in contact brengen met gastdocenten, experts , juryleden of jonge startups die jullie kunnen helpen om plannen te realiseren
 • In mijn netwerk zitten veel bedrijven en overheden die een opdracht hebben liggen en extra handen kunnen gebruiken
 • Een meerjarensamenwerking laten ontstaat tussen een lokaal bedrijf en een lokale onderwijsinstelling, waarbij over en weer gebruik wordt gemaakt van elkaars expertise.
 • het bouwen van een doorlopende leerlijn
 • het professionaliseren van docenten
 • het realiseren van een ondernemende houding bij leerlingen, & studenten.

Praktijk in plaats van theorie

Jij weet natuurlijk ook allang dat een onderzoeksopdracht véél leuker, leerzamer én effectiever is, wanneer die écht is. Dus niet een hypothetisch verhaal met een figurant uit de regio, maar een échte instelling, overheid of ondernemer met een écht probleem, dat jouw leerlingen of scholieren écht gaan oplossen.

Voor wie zijn mijn oplossingen?
Voor leerlingen van het primair onderwijs, voortgezet onderwijs en studenten van MBO en HBO en hun docenten. Denk aan:

 1. basisschoolkinderen, bijv. buitenactiviteiten in de natuur
 2. O&O (onderzoeksopdrachten) of T&T (techniek- en toepassingsopdrachten) op technasia of econasia
 3. HBO-studenten (minor ‘urban education’ bijv.)
 4. MBO (praktische opdrachten)
 5. profielwerkstukken voor scholieren

Regioleren, zou je deze aanpak met partijen buiten school kunnen noemen. Regioleren is leuk, leerzaam, innoverend en tijdbesparend én heeft impact op de omgeving, de leerlingen, de school en de samenleving.

"Rudy ontzorgt je én komt met bijzondere ideeën en opdrachtgevers"

Ons technasium werkt voor de onderzoeksopdrachten met echte opdrachtgevers uit de praktijk. Omdat we niet alles zelf kunnen regelen, werken we samen met Rudy. Hij weet wat er speelt, hij weet waar ondernemers en organisaties zitten die een passende opdracht hebben. En hij ziet ook heel goed wat bij leerlingen past. Twee jaar later spraken de toenmalige brugklassers nog steeds over hun opdracht voor Café Hesp.

Wij zijn heel blij met Rudy. Hij ontzorgt de school én leerlingen hebben meer aan de opdrachten, want ze leren echt beter in de praktijk dan met leerstof uit een boek. En, ook niet onbelangrijk, leerlingen raken door deze opdrachten betrokken bij de wereld: ze worden voorbereid op problemen die nú groot zijn en later waarschijnlijk nog groter.

Werk met initiator, verbinder en inspirator Rudy samen, dat gaat jou en je leerlingen veel brengen!

Maco Combeedocent Kaj Munk technasium

Hulp nodig?

Heb je hulp nodig om je leerlingen of studenten toekomstbehendig te maken? Neem contact op voor een gratis gesprek, dan bespreken we wat je precies nodig hebt.
Gratis gesprek aanvragen

Diensten

Deel de 17 doelen

Het gaat niet goed met de wereld en de mens als we blijven doen wat we altijd gedaan hebben. Wat kun jij je als individu dan machteloos voelen.  Maar ieder van ons kan een verandering aanbrengen in onszelf en in onze samenleving. Deel de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s)! Meer weten? Lees er hier meer over.

Of kom zelf in actie!

Natuurlijk zijn er genoeg dingen waar je zelf direct mee aan de slag kan om jouw buurt te verduurzamen! Wat dacht je hiervan?

Communiceer altijd over duurzaamheid

Doelstellingen worden samen behaald. Betrek daarom iedereen binnen je onderneming bij het nastreven van hetgeen je voor ogen hebt. Naast je medewerkers … Verder lezen Communiceer altijd over duurzaamheidLees meer

Ga voor onderzoekend en ontdekkend leren

Door te onderzoeken wat de problemen zijn waar de wereld mee kampt, vind je creatieve oplossingen waar heel veel partijen baat bij … Verder lezen Ga voor onderzoekend en ontdekkend lerenLees meer

Door onderzoek kom je verder

Je hebt al begrepen dat onderzoek – een onderzoekende houding van scholieren en studenten – dus ook heel nauw verbonden is met onderwijs. Ik maak mensen toekomstbehendig, zodat ze de problemen met klimaat, milieu, waterhuishouding op aarde enzovoort kunnen hanteren en zó naar hun hand kunnen zetten, dat iedereen daar baat bij heeft. De wereld, maar ook haar bewoners.

Innovatie, experimenteren, samen dingen uitvinden, techniek en natuur verbinden en daardoor ook buurtbewoners en producenten… Dát is nodig in de toekomst, daarom maak ik zo veel mogelijk mensen nu al toekomstbehendig. Op allerlei manieren; en één ervan is via onderwijs en onderzoek.
Lees hier verder over onderzoek

Nog wat extra inspiratie? Lees de blogs!