Hoe je jezelf (en anderen) voorbereidt op een veranderende wereld en helpt die te redden

Jouw gedrevenheid om de wereld een beetje mooier te maken, deel ik. Jij bereidt je voor op de toekomst: je eigen toekomst én de toekomst van de planeet waarop we gezamenlijk zo lang mogelijk verder willen.

Ik bemoei me overal waar ik kan met duurzaamheid en innovatie. Door mijn brede achtergrondkennis en enthousiasme, verbind ik allerlei mensen en partijen met elkaar om de wereld op de toekomst voor te bereiden. Dat begint bij die mensen zelf en daar gaan ze graag mee aan de slag, als je maar concreet maakt hoe ze kunnen bijdragen en laat merken hoe leuk dat is. Hoe gaaf het is om positieve impact te hebben door een plan dat je zelf, met een groepje anderen, verzint en uitvoert. Resultaten zien, motiveert. Oftewel:

En daar help ik ook mensen als jij bij. Ik ondersteun niet alleen docenten die lesgeven op technasia, econasia en andere plekken waar praktijkopdrachten een belangrijke plek innemen, maar ga net zo graag aan de slag met medewerkers van jouw lokale gemeente. Ik werk met onderwijsinstellingen, overheden, organisaties, ondernemers en buurtbewoners.

Met een potlood en een leeg papiertje kom ik bij je langs. Dan zie ik al gauw hoe ik je kan helpen om die eerste stappen te zetten in de realisatie van je ‘duurzame droom’ of onderzoeksopdracht voor je leerlingen. Bij buurtbewoners komen er vaak tijdelijke coalities van bewoners en/of andere partijen, die elkaar versterken met hun verschillende achtergronden en disciplines.

Prachtig vind ik dat; daar krijg ik energie van. Het mooiste vind ik het resultaat, dat is voortgevloeid uit de kracht van het individu.

Het mooie aan het resultaat vind ik ook dat het altijd interessant is voor allerlei verschillende partijen. Denk aan kinderen die leuker kunnen spelen in de wijk en volwassenen die voedsel verbouwen en zo het milieu helpen. Of denk aan een teler die leert werken met verzilte bodem en nu met andere gewassen zijn geld verdient. Zo wordt iedereen er beter van.

Mooie acties met blijvend resultaat

De openbare ruimte bij kerkelijk centrum De Ark was bijvoorbeeld versteend, maar die is met behulp van bewoners, start-up gewildgroei (gewenste spontane vegetatie) en leerlingen van het technasium vergroend. Tegel eruit, plant erin. Regenwater kan dan in de grond infiltreren en zo wordt ook meteen fijnstof gefilterd. Deze werkwijze is zonder twijfel hét stedelijk groen van de toekomst.

Er worden enorme bedragen besteed aan de verdelging van spontane vegetatie en tegelijkertijd aan de instandhouding van aangeplant groen. Voor de leefbaarheid is het noodzakelijk dat we leren samenwerken met de natuur in de stad. De stad heeft wilde planten nodig.

Gewildgroei is een beweging, die inzet op een mindswitch. Ik heb me daarbij aangesloten en ook ik wil een beweging in gang zetten om te breken met het hokjesdenken. Dat doen we onder andere door het symbool daarvan, de stoeptegel, te hacken. Wij heffen de harde grens tussen groen en grijs op. Door de context te veranderen, wordt spontane vegetatie niet langer geassocieerd met verwaarlozing. Onkruid is geen on-kruid meer, maar gewildgroei.

Een blijvend resultaat waar iedereen iets aan heeft. Hoe gaaf is dat?!

 

Gratis tips

Wil jij ook toekomstbehendig worden en bijdragen aan een toekomstbestendige wereld, maar weet je niet goed hoe? Download dan mijn tips! Ik heb uitgebreide ebooks voor buurtbewoners, scholen, ondernemers en gemeentes

Geef mij die tips

 

“Rudy krijgt met zijn aanstekelijke enthousiasme en tomeloze energie veel voor elkaar. Hij heeft veel gevoel voor humor en het is een feest om met hem samen te werken. Hij ziet overal kansen en mogelijkheden voor meer duurzaamheid. Rudy is een verbinder en vernieuwer die de boel in beweging kan brengen.”

Heleen van Praag | Milieudienst Midden-Holland en college Gouda Bruist

Wie is nou Rudy Klaassen?

NMCH . 10/10 Dag van de Duurzaamheid, KSH Hoofddorp. Gemeente Haarlemmermeer.

Mijn droom is altijd geweest om in het groen te werken. Daarom heb ik ook de middelbare tuinbouwschool doorlopen. Ook ben ik bioloog en tuinarchitect. Tijdens een stage in Japan, waar ik de Japanse tuinarchitectuur leerde kennen, raakte ik geïnspireerd om daarmee in Nederland aan de slag te gaan. Die Japanse tuinen zijn heel groen met weinig bestrating en met veel bezieling gerealiseerd. Mijn ambitie is meer stepping stones in openbare ruimten te plaatsen en mensen bewust te laten lopen door het groen, zoals in Japan.

Japanners hebben echt contact met de natuur. Zoals met wabi sabi: een levensfilosofie die uitgaat van de schoonheid van het onvolmaakte en het vergankelijke.

Ook kaizen spreekt mij heel erg aan. Kaizen betekent ‘uit elkaar halen en op een betere manier weer samenvoegen’. Het doel is om verspilling tegen te gaan en continu te blijven verbeteren & innoveren. Denk aan processen of producten. Een belangrijk onderdeel van kaizen is dat verbeteringen worden doorgevoerd met respect voor de mensen en dat mensen de kans krijgen om te leren zien wat beter kan. Dit is een totaal andere manier van denken en doen die wij hier ook hard nodig hebben.

Want als wij doorgaan zoals we nu bezig zijn, hebben we binnen de kortste keren geen echte natuur meer, maar alleen nog aangelegde natuur.

En dan hebben we bijvoorbeeld ook geen insecten meer, die juist zo belangrijk zijn voor de biodiversiteit en de voedselketens.

Daarna heb ik eerst schooltuinen begeleid om jongeren zich bewust te laten worden van hun omgeving. En ik heb met jongeren in Gouda bedrijven bezocht (op 1 dag meer dan 1500 leerlingen op de fiets!) om te zien hoe die bedrijven duurzaamheid inzetten. De leerlingen zagen daar heel concreet bijvoorbeeld hoe je producten slim kunt verpakken en hoe je afval optimaal verwerkt en zelfs hoe je afval kunt voorkomen. Er was ook een bedrijf dat water uit de IJssel gebruikte en zei: “Wanneer wij het water uit de rivier halen, is het vuiler dan wanneer wij het terugstorten.” Zo zagen ze dat ieder bedrijf dus kan bijdragen aan een duurzame maatschappij.

Dit breidde zich uit naar allerlei doelgroepen. De rode (of groene) draad is altijd geweest: bewustwording creëren over de omgeving waarin je leeft en die samen zo duurzaam mogelijk inrichten. Een samenleving creëren die voor iedereen leuk is en geen nadelige gevolgen heeft voor natuur, mens of dier. Ik werk graag samen; meer daarover lees je op de pagina samenwerkingspartners.

Ik zet graag mensen in beweging om toekomstbehendig te worden, zodat de planeet langer meegaat. Dat zijn mensen van jong tot oud en van allerlei achtergronden. Door ze kennis bij te brengen en te laten ervaren wat ze kunnen bereiken, raken ze enthousiast en blijven ze er zelf mee doorgaan.

Henk Klein Award

Eén van mijn projecten heeft in het najaar van 2015 de Henk Klein Award gewonnen. Dat is een landelijke prijs van GDO (Gemeenten voor Duurzame Ontwikkeling); hij wordt jaarlijks uitgereikt aan een duurzaamheidsorganisatie die “de energie uit de samenleving ondersteunt”, zoals GDO het omschrijft.

Het winnende project

De dominee van De Ark, een kerk in Hoofddorp, wilde een einde maken aan de energiearmoede in de wijk Overbos. De energie is daar soms net zo duur als de huur en andere lasten. Daardoor konden sommige mensen het hoofd niet meer boven water houden en daar wilde hij wat aan doen.

Samen bedachten we dat er energiecoaches moesten komen. Die zouden naar buurtbewoners toe gaan om ze te vertellen hoe je energie kunt besparen. Maar het bleek lastig om bij mensen binnen te komen. We bogen het om en organiseerden het Energiecafé. In januari, maart, september en november komen buurtbewoners nu naar een centrale plek om te leren hoe je 18% op je energiekosten kunt besparen door je gedrag aan te passen.

Blue economy

Liefst werk ik volgens het gedachtegoed van de blue economy. Vroeger stond ‘groen‘ voor duurzaam. Maar dat was vooral gericht op natuur en milieu en ‘groen doen’ werd vooral een hype onder de elite. Bij de blue economy gaat het om innovatie en samenwerkende partijen en een zakelijker insteek. En om een laagdrempeliger manier om bij te dragen aan een duurzame samenleving. Het is voor iedereen toegankelijk en je creëert meerwaarde voor alle partijen.

Dat heet blue economy, een concept van Gunter Pauli dat me al jaren inspireert. Het is een combinatie van ecologische, sociale en economische duurzaamheid, waarbij meerwaardecreatie de wereld gaat veranderen en iedereen meedoet. Ik geloof in een samenleving die kringlopen sluit, grondstoffen maximaal benut en voedsel lokaal produceert

Enkele positieve effecten van mijn projecten:

  • De buurt wordt een florissante buurt waarbij afscheidingen veranderen in ecologische verbindingszones voor de stad en waarbij kinderen spelen in het groen en bewoners hun eigen voedsel weten te verbouwen
  • Je leerlingen leren sneller en dieper; door lesstof te ervaren, doen ze diepere inzichten op en leren ze beter.
  • Je leerlingen worden zich bewust van de problemen waar de wereld mee kampt, leren 21st century skills en denken na over oplossingen.
  • Je bedrijventerrein verandert van een ‘grijze puist’ in een groene plek met een verbindende rol in de wijk.
  • Je bedrijf/organisatie wordt aantrekkelijker en levert meer klanten en omzet op.
  • Je restaurant werkt met lokale producten, heeft geen afval en kweekt oesterzwammen op koffieprut waardoor het de buurt ondersteunt én aantrekkelijker wordt.
  • De gemeente bespaart geld (door in te zetten op infranatuur i.p.v.. infrastructuur)  en kan dat besteden aan andere dingen. Dus de gemeente kan meer betekenen voor haar inwoners.

Kan ik je helpen?

Wil je weten of ik jou en je school, wijk, bedrijf, organisatie of overheidsinstantie verder kan helpen? Meld je dan aan voor een gratis gesprek, waarin we de mogelijkheden bespreken.

 

Wie weet tot gauw!

Hartelijke groet,
Rudy Klaassen