Van een toekomstbestendige wijk naar toekomstbehendige bewoners

“Ik wil mijn wijk mooier en vitaler maken. Hoe doe ik dat? Met wie?” Buurtbewoners komen regelmatig met deze vragen bij mij. Ze hebben vaak mooie ideeën om hun omgeving te verbeteren, maar weten niet waar ze moeten beginnen. Of ze willen ‘iets’, maar hebben nog geen concreet idee. Ze willen hun hart volgen – waar moed voor nodig is, want je steekt dan vaak ook je nek uit en gaat buiten gebaande paden. Het zijn ondernemende mensen met een visie op een duurzaam resultaat.

Het kost soms veel ambitie en doorzettingsvermogen om dat duurzame resultaat neer te zetten, maar de mensen met wie ik werk, vinden dat geen probleem. Ze hebben een resultaat voor ogen en weten dat vernieuwing tijd kost. Tijd om na te denken, te experimenteren, nieuwe contacten te leggen en andere wegen te verkennen.

Met een potlood en een leeg papiertje ga ik bij hen langs. Dan zie ik al gauw hoe ik die enthousiaste buurtvernieuwers kan helpen om die eerste stappen te zetten in de realisatie van hun ‘duurzame droom’. Vaak komen er tijdelijke coalities van buurbewoners en/of andere partijen, die elkaar versterken met hun verschillende achtergronden en disciplines. Prachtig vind ik dat; daar krijg ik energie van.

Het mooiste vind ik het resultaat, dat is voortgevloeid uit de kracht van het individu. Het is mooi om te zien dat je als buurtbewoner een bijdrage kunt leveren aan een energieke wijk, door te werken vanuit je eigen identiteit, waarden en behoeften.

Het mooie aan het resultaat vind ik ook dat het altijd interessant is voor allerlei verschillende partijen. Denk aan kinderen die leuker kunnen spelen in de wijk en volwassenen die voedsel verbouwen en zo het milieu helpen. Het wordt voor iedereen veiliger op straat en de sociale banden tussen buurtbewoners worden hechter. Zo wordt iedereen er beter van.

Mooie acties met blijvend resultaat

De openbare ruimte bij kerkelijk centrum De Ark is bijvoorbeeld is nu versteend, maar die willen we met behulp van gewildgroei (gewenste spontane vegetatie) vergroenen. Tegel eruit, plant erin. Regenwater kan dan in de grond infiltreren en zo wordt ook meteen fijnstof gefilterd. Gewildgroei is zonder twijfel hét stedelijk groen van de toekomst.

Er worden enorme bedragen besteed aan de verdelging van spontane vegetatie en tegelijkertijd aan de instandhouding van aangeplant groen. Voor de leefbaarheid is het noodzakelijk dat we leren samenwerken met de natuur in de stad. De stad heeft wilde planten nodig.

Gewildgroei is een beweging, die inzet op een mindswitch. Ik heb me daarbij aangesloten en ook ik wil een beweging in gang zetten om te breken met het hokjesdenken. Dat doen we onder andere door het symbool daarvan, de stoeptegel, te hacken. Wij heffen de harde grens tussen groen en grijs op. Door de context te veranderen, wordt spontane vegetatie niet langer geassocieerd met verwaarlozing. Onkruid is geen on-kruid meer, maar gewildgroei.

Een blijvend resultaat waar iedereen iets aan heeft. Hoe gaaf is dat?!

Gratis tips

Heb jij een leuk idee om je wijk te veraangenamen, maar weet je nog niet hoe? Download dan mijn gratis tips, waarmee je alvast aan de slag kunt.

Heb je wel de wens om je buurt leefbaarder te maken, maar weet je nog niet hoe? Ook dan zijn de tips nuttig, want de vele voorbeelden kunnen je inspiratie geven.

Geef mij die tips

 

“Rudy krijgt met zijn aanstekelijke enthousiasme en tomeloze energie veel voor elkaar. Hij heeft veel gevoel voor humor en het is een feest om met hem samen te werken. Hij ziet overal kansen en mogelijkheden voor meer duurzaamheid. Rudy is een verbinder en vernieuwer die de boel in beweging kan brengen.”

Heleen van Praag | Milieudienst Midden-Holland en college Gouda Bruist

Wie is nou Rudy Klaassen?

NMCH . 10/10 Dag van de Duurzaamheid, KSH Hoofddorp. Gemeente Haarlemmermeer.

Mijn droom is altijd geweest om in het groen te werken. Daarom heb ik ook de middelbare tuinbouwschool doorlopen. Ook ben ik bioloog en tuinarchitect. Tijdens een stage in Japan, waar ik de Japanse tuinarchitectuur leerde kennen, raakte ik geïnspireerd om daarmee in Nederland aan de slag te gaan. Die Japanse tuinen zijn heel groen met weinig bestrating en met veel bezieling gerealiseerd. Mijn ambitie is meer stepping stones in openbare ruimten te plaatsen en mensen bewust te laten lopen door het groen, zoals in Japan.

Daarna heb ik eerst schooltuinen begeleid om jongeren zich bewust te laten worden van hun omgeving. En ik heb met jongeren in Gouda bedrijven bezocht om te zien hoe die bedrijven duurzaamheid inzetten. De leerlingen zagen daar heel concreet bijvoorbeeld hoe je producten slim kunt verpakken en hoe je afval optimaal verwerkt. Er was ook een bedrijf dat water uit de IJssel gebruikte en zei: “Wanneer wij het water uit de rivier halen, is het vuiler dan wanneer wij het terugstorten.” Zo zagen ze dat ieder bedrijf dus kan bijdragen aan een duurzame maatschappij.

Dit breidde zich uit naar allerlei doelgroepen. De rode (of groene) draad is altijd geweest: bewustwording creëren over de omgeving waarin je leeft en die samen zo duurzaam mogelijk inrichten. Ik werk graag samen; meer daarover lees je op de pagina Samenwerkingspartners.

Henk Klein Award

Henk_Klein_awardEén van mijn projecten heeft in het najaar van 2015 de Henk Klein Award gewonnen. Dat is een landelijke prijs van GDO (Gemeenten voor Duurzame Ontwikkeling); hij wordt jaarlijks uitgereikt aan een duurzaamheidsorganisatie die “de energie uit de samenleving ondersteunt”, zoals GDO het omschrijft.

Het winnende project

De dominee van De Ark, een kerk in Amsterdam, wilde een einde maken aan de energiearmoede in de wijk Overbos. De energie is daar soms net zo duur als de huur en andere lasten. Daardoor konden sommige mensen het hoofd niet meer boven water houden en daar wilde hij wat aan doen.

Samen bedachten we dat er energiecoaches moesten komen. Die zouden naar buurtbewoners toe gaan om ze te vertellen hoe je energie kunt besparen. Maar het bleek lastig om bij mensen binnen te komen. We bogen het om en organiseerden het Energiecafé. In januari, maart, september en november komen buurtbewoners nu naar een centrale plek om te leren hoe je 18% op je energiekosten kunt besparen door je gedrag aan te passen.

Blue economy

Liefst volgens het gedachtegoed van de blue economy. Vroeger stond ‘groen‘ voor duurzaam. Maar dat was vooral gericht op natuur en milieu en ‘groen doen’ werd vooral een hype onder de elite. Bij de blue economy gaat het om innovatie en samenwerkende partijen en een zakelijker insteek. En om een laagdrempeliger manier om bij te dragen aan een duurzame samenleving.

Het is voor iedereen toegankelijk. Daarom werk ik ook graag met bewoners, want in wijken zit veel energie en initiatief/ Buurtbewoners willen graag hun omgeving verbeteren en ik vind het heerlijk om ze daar met creatieve oplossingen bij te helpen. Daar wordt alles en iedereen beter van. Maar ze weten niet hoe ze handen en voeten moeten geven aan hun energie of waar ze moeten beginnen met hun ideeën; daar help ik ze bij.

Enkele positieve effecten van mijn projecten:

  • De wijk wordt groener en duurzamer, en iedere wijk kan zelfvoorzienend worden.
  • Bewoners worden socialer.
  • De lokale buurtsupers komen weer in bedrijf door bijv. met lokale producten te werken in restaurants. Daarmee verdienen lokale verbouwers een extra centje.
  • Veranderingen in de wijk leveren vaak ook opdrachten aan zzp’ers op.
  • De gemeente bespaart geld en kan dat besteden aan andere dingen. Dus de gemeente kan meer betekenen voor haar inwoners.

Enkele voorbeelden hiervan én tips over hoe je met jouw idee aan de slag kunt gaan, vind je in ‘7 tips die je helpen om je droom te realiseren’. Ook als je ‘iets wil’ maar niet weet wat, is dit een goed begin. De vele voorbeelden geven je ongetwijfeld inspiratie.

Geef mij die tips

 

Kan ik je helpen?

Wil je weten of ik jou en je buurt verder kan helpen? Meld je dan aan voor de gratis buurtscan.

Gesprek aanvragen

 

Wie weet tot gauw!

Hartelijke groet,
Rudy Klaassen