Iedereen boer!

Groente verbouwen op het dak, eten uit de buurtmoestuin, kippen houden in een kantoorgebied of aardbeien kweken in leegstaande gebouwen. Het is een wereldwijde trend in de grote steden: stadslandbouw. Ook in Amsterdam zijn er stadsboeren. Ik stimuleert en ondersteun bewoners en ondernemers die met stadslandbouw aan de slag willen.

bewoners

een traditionele groentetuin

In buurten en wijken komt stadslandbouw opzetten. Bewoners leggen samen een moestuin aan om groente en fruit te verbouwen en hier samen van te kunnen koken en eten. Binnentuinen en tijdelijk braakliggende terreinen zijn hiervoor in trek. Verder is er met name in de buitenwijken veel groen dat intensiever gebruikt kan worden. Ook hier zijn er initiatieven van burgers, woningcorporaties, scholen en zorginstellingen om moestuinen in te richten. Al deze initiatieven hebben veel positieve effecten voor de sociale samenhang, gezondheid en vergroening van de stad.

Ondernemers

een paddenstoelen doolhof

In en rond de stad Amsterdam zijn steeds meer maatschappelijke en commerciële initiatieven voor de productie van voedsel voor eigen gebruik of voor de regionale markt. Denk aan schapenmelk en schapenkaas van de Dikhoeve uit Ransdorp, honing uit de Hortus Botanicus Amsterdam en ijs van de geitenboerderij Ridammerhoeve in het Amsterdamse Bos. Ook het aantal winkels en restaurants dat producten uit de omgeving van Amsterdam rechtstreeks te koop aanbiedt of verwerkt, groeit sterk.

En het kan nog een slag moderner:

kippen houden in een kantoorgebied, groente verbouwen op grote daken van (horeca) bedrijven of aardbeien kweken in leegstaande gebouwen. Bouwkavels, kantoren en andere leegstaande gebouwen zijn door economische en maatschappelijke ontwikkelingen vaker dan voorheen beschikbaar voor stadslandbouw.Door samen te werken met ondernemers, overheid, onderwijs en bewoners realiseer je meer sociale impact. 

Wil jij ook stadsboer worden maar weet je niet hoe of waar?  

Vraag een gratis gesprek aan want er zijn bedrijven die op zoek zijn naar (dak-) boeren en de voedselvoorziening willen uitbesteden. Zo kan een bedrijf zijn CO2 uitstoot verkleinen en door samenwerking onstaat er maatschappelijke impact.

 

 

 

 

 

 

 

Kun je niet wachten om nu al te beginnen?  

Je kunt vandaag al Aanrecht Agrariër worden door nu al een growset te bestelen om op je koffieprut oesterzwammen te kweken. Je kunt de growset vandaag nog bij me afhalen! 

You Might Also Like