Verbeter de buurt en begin een buurt-bedrijf

Het is een druilerige dag. Voor de zoveelste keer gaat Christien naar haar vrijwilligerswerk.. Ze schenkt koffie, ontvangt gasten en maakt een praatje met de bewoners. Ze heeft een aantal jaren geleden een burn-out gehad en kon het tempo van de samenleving niet meer bijbenen. Nu wil ze graag weer aanhaken, maar hoe? Het geluk komt haar niet aanwaaien.

Het zit niet mee

Terwijl ze de wijk verlaat, voelt ze de ogen van de buren in haar rug prikken. Zij als alleenstaande en werkzoekende wordt niet geaccepteerd door de buurt. Dat werd haar laatst wel duidelijk, toen ze een actie wilde starten om de buurt groener te maken. Veel deuren bleven voor haar gesloten of ze werd kortaf weggestuurd. Zelfs de buurman dwarsboomt haar idee om een verticale tuin te plaatsen in haar eigen voortuin.

De verloedering slaat toe

Wat ziet de wijk er toch smerig en versteend uit. Graffiti op de blinde muren, zwerfvuil door de hele wijk en het grofvuil staat soms dagen langs de weg. Ook houden veel fietswrakken de openbare fietsenstallingen ‘bezet. De buurt maakt zich daar niet druk om. De meesten gaan toch met de auto.

Schuttingsyndroom

En dan de klap op de vuurpijl… Omdat iedereen erg gesteld is op zijn privacy, wordt iedere tuin omgeven door een houten afscheiding; allemaal even schots en scheef. Christien ergert zich mateloos aan dit straatbeeld. Al die schuttingen vertellen wel hoe de wijk zich voelt: op zich zelf, niet veilig en anoniem.

Tegen een muur aanlopen

Christien is niet de enige die zich ergert aan de verloederende omgeving. Ik spreek regelmatig mensen die hun buurt mooier en prettiger leefbaar willen maken, maar die – letterlijk en figuurlijk – tegen muren (of schuttingen) aanlopen. Dat hoeft niet zo te blijven!

Win-win-win

Christien laat zich niet kisten en gaat zelf aan de slag. Ze komt in contact met een praktijkschool die plantenteelt in het lesprogramma heeft. Ze weet:1 + 1 = 3. De leerlingen stekken klimplanten en dragen zo concreet bij aan meer biodiversiteit in de buurt. De leerlingen worden klimaatbehendig en Christien krijgt een groene wijk. De 3e winnaar is hier uiteraard het klimaat zelf. Win-win-win dus.

Succes trekt succes aan

Daarnaast heeft Christien zich aangemeld voor de actie ‘word jij hoteleigenaar? ’ om een wormenhotel in de straat te beginnen. Hiermee zet je bio-afval om in compost, wat je weer kan gebruiken voor de vergroening van je wijk. Dit is zó leuk, dat het ‘besmettelijk’ is. Christien weet zeker dat binnen nu in ‘no time’ de hele straat of buurtvereniging meedoet.

Inmiddels heeft ze ook nog geëxperimenteerd met de oesterzwam-growset an ‘Rotterzwam‘. Het resultaat mag er zijn. De manager van het zorgcentrum spaart nu alle koffieprut voor haar op. Nog even en ze kan de hele garage ombouwen tot oesterzwammenkwekerij… Christien weet al een aantal restaurants die haar oesterzwammen willen afnemen en van het substraat wat overblijft maakt ze mest van voor de verkoop. De inkomsten gaan naar het buurtfonds dat ze heeft opgezet. Zo heeft de buurt meer te besteden voor buurtfeesten, cursussen en het kopen van plantgoed en wat al niet meer.

Alleen maar winnaars

De wijk is er in kwaliteit enorm op vooruit gegaan. De leefbaarheid, de sociale samenhang (ze wist haar buren uiteindelijk tóch te ‘besmetten’ met haar plan), het stimuleren van de lokale economie, creativiteit en talent worden aangeboord, ideeën en initiatieven van bewoners worden gerealiseerd, mensen worden geactiveerd, het imago van de buurt is verbeterd, er is meer betrokkenheid bij de eigen omgeving.  Bovendien is Christien niet meer afhankelijk van een uitkering – ze kan nu leven van haar buurtcoöperatie.


Wil jij ook je groene handen uit de mouwen steken en de buurt geld laten verdienen? Start dan met deze 7 tips, net als Christien.

Tip 1. Begin klein
Als je moeite hebt om de buurt mee te krijgen, start dan iets waarbij je je buren niet nodig hebt, maar waarmee je wél hun aandacht krijgt.
Verfraai je eigen schutting, maak een wormenhotel of start een paddenstoelenkwekerij in je tuin of in de buurt. Vervang stenen door gras of gewildgroei-stenen of maak een verticale tuin aan je schutting of muur.

Tip 2. Maak het zichtbaar
Probeer je kleine begin wél zó te maken, dat je buurtgenoten het resultaat zien. Steeds wanneer ze erlangs lopen, zien ze hoe veel fraaier jouw stukje van de wijk is en uiteindelijk werkt dat besmettelijk. Ze zullen alsnog willen meedoen.

Tip 3. Ga brainstormen
En als je buren zich dan alsnog melden, ga dan met ze in gesprek en brainstorm met ze om een plan te maken voor hoe je de buurt kan verfraaien.
Probeer zo veel mogelijk plannen mee te nemen, zo krijg je draagvlak. En hoe meer draagvlak, hoe meer menskracht, hoe makkelijker en sneller je resultaat boekt. Het is nóg slimmer om dit samen met mij te doen. Ik kan jullie ideeën samenvoegen tot een mooi geheel én kan veel nieuwe denkrichtingen aanreiken. Ook kan ik zorgen dat andere partners meehelpen om de buurt financieel draagkrachtig te maken. Wil jij ook een prettiger, groenere en gezonde buurt om in te wonen? Vraag dan een gratis gesprek aan. 

Tip 4. je kunt het niet alleen
Durf te vragen…. andere mensen gaan niet met je idee er van door.. ( beren)  Wat heb je nodig.. wat kun jij, wat kun je eren, huur een amateur in.. of een proffessional.. zelf specifieke mensen benaderen, een tussenpersoon benaderen…. oproep plaatsen… ( duidelijk wat je vraagt en nodig hebt…) 

Tip 6 wat kan ik bij je kopen
ondernemersidee, wat is de propositie, is het een product of dienst, worm en prijs…. manier van werken…. kern, face to face  prive groepje, hoe lang duurt de les en hoeveel lessen,.. is er huiswerk….  je aanbod = je propositie… assortiment.. 

Tip 7 Communicatie
werk aan je verhaal, check of anderen je snappen… ga uit van de kennis van de niet weter… , elevator pitch kan ik je ergens mee helpen, wat heb je nodig om er een succes van te maken.. visite kaartje en flyer.. gunnen ze mij succes., tweaken, prijs, groepsgrootte vorm, doelgroep, organiseer een raad van advies..digitale nieuwbrief

Tip 8: deel
Deel je ervaring met mij en waarschijnlijk kan ik je bedrijf weer een stap verder helpen. Misschien een groter netwerk, en klaar te stomen voor de circulaire economie!

Kan ik je helpen?

Wil je weten hoe ik je kan helpen? Meld je dan aan voor het gratis inspiratiegesprek. Dan verkennen we of er een klik is, wat je droom is en of ik je kan helpen die te realiseren. En je krijgt inspiratie om aan de slag te gaan.
Gratis gesprek aanvragen

You Might Also Like