“Het nieuws” schrikt ons steeds weer op met deprimerende verhalen hoe slecht het gaat met de wereld. De natuur wordt kapot gemaakt en dieren sterven uit. De zee zit vol met plastic soep en het lijkt wel of het steeds lastiger wordt om goed voor de aarde te zorgen en de problemen worden steeds groter.
No Time to Waste
Het klimaat-rapport van de Verenigde Naties meldt dat we nog maar 11 jaar hebben om ons gedrag aan te passen en de wereld te redden. De tijd dringt. Het is 2 voor twaalf.
Jouw verandering heeft een grotere impact dan je denkt!
Wat voel jij je als individu dan machteloos! Maar ieder van ons kan een verandering aanbrengen in onszelf en in onze samenleving. Jouw verandering heeft een grotere impact dan je denkt!
de duurzame ontwikkelingsdoelen
In 2015 zijn wereldleiders het eens geworden over 17 doelen die tegen 2030 moeten worden bereikt waaronder duurzame consumptie, het tegenhouden van klimaatverandering , Duurzame productie en consumptie, Gezonde oceanen, zeeën en rivieren, Samenwerken voor de Werelddoelen. Voor de hele lijst kijk hier. We kunnen deze gebruiken om ons te leiden. Laten we 2020 tot het Jaar van de Grote Transitie maken. Een jaar waarin we het heft in eigen handen nemen en beginnen met het maken van een verandering!
Hier zijn drie doelen waaraan jij kunt bijdragen:
Doel 12.3: Voedselverspilling met 50% verminderen.
Verminder de voedselverspilling
- koop niet te veel eten in.
- Neem je overgebleven restaurant eten mee naar huis.
- De houdbaarheidsdatum betekent niet dat het rot is (kijk, ruik en proef het eten voordat je het verspilt, onze zintuigen laten ons niet in de steek.
- Bewaar voedsel, bijvoorbeeld door gisting. Fermentatie is ook erg gezond voor je darmen. InStock biedt regelmatig workshops aan.
- Bezoek ‘digitale’marktplaatsen die voedselafval op donatiebasis verkopen of wegegven. Of gebruik voedselverspilling om buurt diners te koken. In Amsterdam hebben we bijvoorbeeld Taste Before You Waste, Guerilla Kitchen, een BuurtBuik.
Doel 12.5: substantieel verminderen van afvalproductie.
Begin met composteren
Een gebrek aan tijd is geen excuus om niet te composteren! Wormenhotels & buurt composteer-projecten komen er steeds meer in Amsterdam. Huishoudens kunnen hun organisch afval in de wormenhotels gooien. Wormen in het hotel eten dan het afval op. Een paar keer per jaar wordt er een oogstdag georganiseerd om de vruchtbare compost en wormenthee uit te delen. Deze “producten” zijn ‘super voedsel’ voor de planten en bodem. Er zijn overal wormhotels rondom Amsterdam. Vind hier uw dichts bijzijnde!
Doel: 12.3, 12.5 en 12.8: minder voedselverspilling en ander afval, en een beter begrip van duurzame levensstijlen
Begin met kweken van paddestoelen
Wist jij dat de gemiddelde Amsterdammer 3,2 bakkie koffie per dag drinkt? Dat is al snel 6 miljoen kilo koffie per jaar. Dat zijn 550.000 emmers koffiedik. Dat is een stapel emmers van 187 km hoog. Dat is 18700 keer de Adam-Toren op elkaar. Van elke koffieboon belandt slechts 0.2% in je kopje. De overige 99,8% wordt weggegooid. Tijdens het maken van een kopje koffie pasteuriseer je het koffiedik. Een groot voordeel van het gebruik van vers koffiedik is dat je het niet hoeft te pasteuriseren. Zo kun je na het koffiedrinken al direct beginnen met het kweken van oesterzwammen zonder verdere energie te verspillen.
Oesterzwammen zijn opruimers in de natuur. Omgevallen bomen worden door het wortelstelsel (mycelium) gekoloniseerd. In de herfst groeien deze eetbare paddenstoelen uit. Van alle paddenstoelen is de oesterzwam de meest geschikte partner in het tegengaan van de verspilling van een alom aanwezig, en waardevol materiaal: koffiedik. Een oesterzwam wordt gekweekt op koffiedik. Met het kweken breng je een bijzonder product onder de aandacht. Door de zachtheid van de smaak is de zwam in vele gerechten te verwerken en zijn er vele smaken mee te creëren. Deze kenmerken zich door een stevige structuur en zachte aardse smaak en geur.
Paddenstoelen zijn heerlijk om te eten, maar je kunt er veel meer mee doen. Zo worden er jassen en tassen van gemaakt en mogelijkheden in de verpakkingsindustrie worden ook steeds verder uitgebreid. In de medische wereld wordt de grijze oesterzwam gebruikt bij de productie van penicilline. Deze verschillende mogelijkheden zijn bovendien milieuvriendelijk. De missie van de AmstelZwam is nieuwe producten ontwikkelen met de zwam als basis. Met de focus op een gezonde, duurzame maatschappij.
Bestel vandaag nog mycelium in de webshop . Om meer te leren over paddenstoelen en aan de slag te gaan met je eigen kweekset, volg je een workshop . Neem een gebruikte plastic emmer van 1,5 – 3 liter mee met een deksel. In deze workshop recycle je het tot je eerste eetbare paddenstoelen-teelt. Ga naar: om je aan te melden.
Meld je aan voor de workshop of download hier de Gratis Tips
Aanmelden als Zwambassadeur