Doe meer met groen, duurzaamheid en toekomstbehendigheid. Creëer een gemeente waar mensen graag willen wonen, werken en leren. Word een groene voortrekker. Werk samen en creëer maatschappelijke impact.

Park 2020 biodiversiteit is overal
Bedrijven terrein Park 2020 van Delta Development in Hoofddorp is zo ingericht dat de biodiversiteit op de grond, tegen de muren, op het dak, maar ook in de gebouwen toeneemt. 

Werk je op een gewoon kantoor? Met vooral veel bureaus, stoelen en kasten? Of misschien is er wel ergens een plant of kek gekleurd stuk muur te vinden… Maar dan nog is de basis heel standaard.

Het lijkt effectief, maar dat is het niet. Laat staan dat het je inspireert en je creativiteit bevordert om je werk écht effectief te doen.

 

Dat kan ook anders!

De enige echt duurzame systemen die wij kennen, vinden we in de natuur. De natuur kent evoluerende biologische systemen die hun eigen leefomgeving niet alleen schoon houden, maar zelfs vruchtbaarder maken. Ze zijn werkelijk energie-effectief en worden zelfs rijker in de tijd. Zou het niet geweldig zijn als dergelijke systemen en kringlopen ook in jouw gemeente ontstaan? Hoe meer verbonden met onderdelen uit de omgeving en hoe meer uitwisseling er plaats vindt met andere systemen, hoe stabieler en vruchtbaarder het systeem is. Laat kringlopen een rol spelen in de organisatie van de overheid en pas deze toe. Maak van afvalwerkers grondstofleveranciers.’Maak huizen als bomen & bouw steden als bossen‘  – MCDONOUGH

Maar hoe dan?

Dat kan op heel veel manieren. Je kunt bijvoorbeeld van loze ruimte een kantoortuin maken, er een schommel hangen om eens even los te gaan als een blij kind en weer energiek de dag door te komen.

Je kunt ook een ruimte of plein inrichten als ontmoetingsplaats voor de buurt, zodat je weer eens andere mensen ontmoet tijdens je koffiepauze en inspiratie opdoet. In contact komt ‘met het veld’. Misschien brengt die ene buurtbewoner een geniaal idee te berde, waardoor de organisatie én de samenleving flink geholpen zijn!

Je kunt ook je dak weggeven aan de buurt door er zonnepanelen op te plaatsen en de energieopbrengsten weg te geven aan de omwonenden van je organisatie. Dit is uiteraard geweldig voor je imago:

  • je bent groen bezig
  • je bent socialer
  • het is financieel aantrekkelijk om energie op te wekken, omdat je geld terugkrijgt van je leverancier
  • je moet klimaatdoelstellingen halen, wat je hierdoor makkelijker behaalt.

Ben je al geïnspireerd geraakt en wil je hulp om aan de slag te gaan met de duurzaamheid van jouw gemeente?

"Vernieuwende ideeën en brede kijk"

Bij de Milieudienst Midden-Holland heb ik Rudy leren kennen als een zeer enthousiaste en innovatieve medewerker. Met vernieuwende ideeën en een brede kijk op zijn werkterrein milieueducatie wist hij partijen te binden en in beweging te krijgen. Ook het vinden van aansluiting bij het bedrijfsleven was indertijd een belangrijke nieuwe ontwikkeling. Rudy is een doorzetter, prettig in de omgang en heeft ook goede skills op het gebied van internet en alles wat daarmee mogelijk is.

Herman RuiterProgramma-manager Provincie Utrecht

Hulp nodig?

Heb je hulp nodig om jouw gemeente toekomstbehendig te maken? Neem contact op voor een gratis gesprek, dan bespreken we wat je precies nodig hebt.
Gratis gesprek aanvragen

Deel de 17 doelen

Het gaat niet goed met de wereld en de mens als we blijven doen wat we altijd gedaan hebben. Wat kun jij je als individu dan machteloos voelen.  Maar ieder van ons kan een verandering aanbrengen in onszelf en in onze samenleving. Deel de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s)! Meer weten? Lees er hier meer over.

Of kom zelf in actie!

Natuurlijk zijn er genoeg dingen waar je zelf direct mee aan de slag kan om jouw bedrijf te verduurzamen! Wat dacht je hiervan?

Door onderzoek kom je verder

Ik bedoel niet onderzoek als in een laboratorium een reeks proefjes doen, maar een onderzoekende houding aannemen. Altijd en overal.

Want door te onderzoeken wat de problemen zijn waar de wereld mee kampt, vind je creatieve oplossingen waar heel veel partijen baat bij hebben.

De wereld, het milieu, maar bijvoorbeeld ook bedrijven, buurten, overheden, burgers en onderwijsinstellingen.

Problemen oplossen op een manier die zo veel mogelijk impact heeft – dat is hoe ik werk en hoe ik anderen leer denken en werken.
Lees hier verder over onderzoek

Nog wat extra inspiratie? Lees de blogs!