Droom jij ook van een eetbaar park of groene, natuurlijke plekken in de buurt waar kinderen kunnen spelen? Ik ontwerpt eetbare (sier)tuinen, moestuinen, voedselbossen, geveltuinen, natuurspeelplekken en groene schoolpleinen.
Van wie is de stad?
Door de publieke ruimte terug te geven aan de bewoners krijg je een nieuwe energie in de stad. Iedereen wordt er beter van! Toch is het in de praktijk niet zo makkelijk om bewonersinitatieven te realiseren in de Amsterdamse stedelijke omgeving. Neem bijvorobeeld het plan van Danielle Spock: Plukroute Oostpoort en Tuinwijck. Het plan is bij De Stem van Oost ingediend, maar het is blijven hangen in de planvorming. Dat is jammer. Graag zou ik haar verder willen helpen om dit plan daadwerkelijk ook te realiseren. Ik doe hier dan ook een pleidooi voor plukroutes en eetbare landschappen.
Wat is een plukroute?
Met een plukroute kun je genieten in- en van het groen en kun je de vruchten (gratis) plukken. Veel eetbaar groen ligt voor het oprapen. Een overvloed, die samen wordt gedeeld. In deze tijd waarin we niet meer zien waar ons voedsel echt vandaan komt, waarin het spuiten van gif de norm is, en waarin het merendeel van de mensen nog nooit een bloem in een vrucht heeft zien veranderen, ontstaat de vraag naar lokaal en gezond voedsel.
Eerlijk geteeld en met liefde gedeeld
Martijn Balleman heeft met ‘de plukroute’ als doel Nederland ‘eetbaar’ te maken. Vrij voedsel uit de natuur, bereikbaar voor iedereen en sterker nog… gratis voor iedereen! Door inspirerende plekken ‘eetbaar’ in te richten wordt de lokale bevolking gestimuleerd om actief samen te werken.
De oogst is groter dan je denkt
De oogst is direct op de plek waar de behoefte ligt. Door openbaar groen eetbaar te maken, buurtbewoners erbij te betrekken en een speels, functioneel en vakkundig ontwerp te maken krijg je een waardevolle verandering in de wijk.
De openbare ruimte wordt functioneler, aanleg en onderhoud gebeurd door buurtbewoners die daarin professioneel begeleid worden, en de oogst die ontstaat is niet alleen het fruit, maar ook de verbindingen die ontstaan in de wijk en de educatie die de Plukroute als gevolg heeft.
De plukroute in een notendop
Het doel van de plukroute is om Nederland eetbaar te maken. Martijn Ballemans begon in Tilburg in 2014. Op zijn website vind je informatie over de verschillende projecten die hij gerealiseerd heeft, wat hun werkwijze is en wat er zoals te plukken valt. Voor Martijn is dit slechts het begin… het smaakt naar meer omdat hij ziet dat mensen er gelukkig van worden, dat de omgeving ervan opfleurt en gezond voedsel uit je eigen wijk iets gewoons mag worden, voor iedereen!
Incredible Edible
Niet alleen in Nederland worden eetbare landschappen aangelegd. Todmorden was ooit een saaie, weinig groene stad onder de rook van Manchester. Maar nu, na de revolutionaire aanpak van Pam Warhurst met haar tuin-propaganda en ‘Incredible Edible‘ zijn zelfs het politiebureau en de begraafplaats omgetoverd tot een eetbaar landschap.
Pluktuinen in Amsterdam
Jeukende groene vingers, maar geen tuin? Niet getreurd. Amsterdam heeft wel een aantal pluktuinen waar je innerlijke boer(in) los kan.
Fruittuin van West
Voor de Fruittuin van West moet je ver West in, tot vlakbij Halfweg. Naast de boerderij, de kassen en stallen is hier een enorme fruittuin te vinden, vol met frambozen- en bramenstruiken, appelbomen, kersenbomen, perenbomen en verschillende soorten bessenstruiken. Maar je vindt hier ook nectarines, aardbeien, cranberries en druiven.
Stadsboerderij Osdorp
Tussen de hoge flats in ligt Stadsboerderij Osdorp. Door de grote moestuin en de rondscharrelende kippen voelt het alsof je op het platteland bent, in plaats van midden in de stad. Op het bord staat aangegeven welke soorten groenten en kruiden je die dag kunt plukken. Zowel voor kinderen als volwassen worden hier verschillende workshops en activiteiten georganiseerd.
Moestuinvereniging Proefeiland
Proefeiland bevindt zich aan de rand van Steigereiland Noord in IJburg en is een openbare pluktuin waar omwonenden en passanten fruit, kruiden of bloemen kunnen plukken.
Fruit4Schools
Zien hoe appels en peren groeien, zelf een appel- of perenboom verzorgen en in de herfst het fruit oogsten en opeten. Op de Nelson Mandelaschool in de Transvaalbuurt en de J.P. Coenschool in de Indische Buurt doen kinderen dit vanuit het initiatief Fruit4Schools. Op de schoolpleintjes zijn prachtige fruitgaarden aangelegd.
Fruit4Sports
Op het Sportpark Voorland/ Midden-Meer in de Watergraafsmeer is een fruitgaard aangelegd van ruim 200 bomen en 500 bessenstruiken vanuit Fruit4Sports. Het oogsten wordt gedaan door de sportvereniging en de buurtbewoners. De vruchten worden gebruikt en verkocht in de sportkantine.
Wildplukwijzer
Waar in Nederland vind je fruit, noten of groente in het wild? De Wildplukwijzer weet raad. Het is een handige kaart die, met hulp van wildplukkers, alle openbare fruitbomen en -struiken, notenbomen en verdwaalde komkommerplanten bij jou om de hoek en in de rest van Nederland in kaart brengt.
Maak je eigen plukroute
Ga zelf aan de slag en kweek fruitbomen in de vensterbank en plant deze volgens de Guerrilla Gardening way! Of ga zaadbommen maken met de buurt en zo maak je de omgeving kleurrijk en biodivers. Zo kun je zelf een bosje bloemen plukken waar geen gifspuit aan te pas komt. Maar nog beter is een buurtschouw te doen met medebewoners en te kijken waar de kansen liggen om de buurt eetbaar te maken. Met meerdere bewoners heb je al een initiatief om in actie te komen. Als je al deze initiatieven aan elkaar koppelt heb je al snel een plukroute!
Hulp nodig?
Zoek jij ook een toekomstbehendige oplossing voor je onderneming, organisatie, onderwijsinstelling, of woonwijk? Neem dan contact op voor een gesprek, waarin we bespreken hoe ik je kan helpen. Vraag een gratis gesprek aan.
Geef mij die tips