weg van de schermen met ‘Forest school’

Ik heb afgelopen zomer op de Greenschool in Bali mijn level 3 Forestschool gehaald. De naam zegt het eigenlijk al; een Forest School is een school waar kinderen de meeste tijd buiten in het bos doorbrengen. Elke dag spelen de kinderen in regen of zonneschijn, maximaal vier uur buiten. Heerlijk toch? De kinderen hier dragen regenpakken en laarzen, klimmen in bomen, banjeren door plassen, rollen van heuvels af, leren over insecten, planten en paddenstoelen, snijden stokken met scherpe messen en gaan huppelend weer naar huis.
 

je leert weer om buiten te zijn!

Bij Forestschool leer je om buiten te zijn! om het bos te gebruiken om je eigen leerwensen te ontdekken en meer zelfkennis te vergaren. Wat wil de natuur jou vertellen? Iedereen heeft nog de oer behoefte van de jager en verzamelaar in zich. Met kennis over de natuur ga je nog meer van de natuur genieten dan je al deed. Je leert primitieve ambachten zoals vuur maken of een hut bouwen maar ook het waarneming in de natuur. laat je leiden door het weer, seizoenen, dat wat er nodig is die nodig zijn om langere periode bewust in de natuur te kunnen verblijven. Als je door het bos loopt dan zie je waar welke planten groeien, handig voor als je die nodig hebt! Je hoort de alarmroep van vogels, die hebben jou gezien en waarschuwen andere dieren. Je ziet een ree wegvluchten die ook de vogel hoorde. Je voelen aan de lucht dat er regen aankomt. Bij een omgevallen boom kijk je even naar welk soort het is. Kun je nog iets gebruiken en meenemen? Misschien de vezels van de bast om touw van te maken? 

alle vaardigheden komen aan bod

Bij Forestschool ga je meer ervaren, horen en zien. Je leert de samenhang te ontdekken, te voelen en te begrijpen zodat JIJ onderdeel wordt van het geheel. Wij zijn natuur!  Wij zijn een onderdeel van een grotere kringloop. En hoe meer je daarover leert en ervaart hoe beter jij je gaat voelen. Forestschool is een school waar kinderen vrij zijn, ruimte krijgen om zich zelf te ontplooien en zich te ontwikkelen. Deze aanpak geeft de kinderen de mogelijkheid om verantwoordelijkheid te leren en de kracht in zich zelf te zoeken. Wat zo goed is aan dit programma is dat de kinderen meer leren dan alleen maar over de natuur. Het is: sociale ontwikkeling, samenwerken, omgaan met tegenslagen, oplossend vermogen, creatief, doorzettingsvermogen en ga zo maar door., En alle alle 21 century skills komen op een speelse manier aan bod. 

Is jouw school klaar om een forestschool te worden?

Forestschool is een inspirerend proces, dat alle leerlingen regelmatig kansen geeft om vertrouwen en het gevoel van eigenwaarde te ontwikkelen met praktische leerervaringen in een bos of andere natuurlijke omgeving.

Op de forestschool zijn alle deelnemers gelijk, uniek en waardevol. Alle kinderen krijgen de kans om te verkennen en te ontdekken.

Ieder kind krijgt de kans om:

  • passende risico’s en uitdagingen aan te gaan (hier is geen plaats voor hyperouders 😊)
  • hun eigen leer- en ontwikkelingsactiviteiten in gang te zetten
  • om regelmatig succes te ervaren
  • om positieve relaties met zichzelf en andere mensen te ontwikkelen
  • een sterke, positieve relatie met hun natuurlijke wereld te ontwikkelen

Deze leerlinggerichte aanpak is verweven met de steeds veranderende stemmingen en wonderen van de natuur. De natuur geeft met de seizoenen aanknopingspunten om van elke forestschool sessie een programma met ontdekkingen te maken

Forestschool wordt gerund door gekwalificeerde trainers die voortdurend blijven investeren in hun ontwikkeling.

Met forestschool creëer je een leergemeenschap waar een diep niveau van leren en vooruitgang de norm is.

Anja van de Petrusschool in Diemen is getuige geweest van de kwaliteit van forestschool en is inmiddels ambassadeur geworden. Zij ziet kinderen rijker, vaardiger en met veel meer zelfvertrouwen de school verlaten.

Wat zo goed is aan het forestschool-programma, is dat de kinderen meer leren dan alleen maar over de natuur. Het is goed voor o.a.:
• sociale ontwikkeling
• leren samenwerken
• omgaan met tegenslagen, doorzettingsvermogen
• oplossend vermogen
• creativiteit

En álle 21st century skills komen ook nog eens aan bod

Het mooiste is als we een groep van gemengde leeftijden kunnen maken, om kinderen in staat te stellen interactie te hebben met personen met verschillende leeftijden en vaardigheden. Zo leren ze van elkaar; peer to peer! Zo creëer je een win-winsituatie waarbij de relaties, groei, ontwikkeling en de betrokkenheid van de kinderen centraal staat en gewaardeerd worden.

Gun jij je kinderen een betere toekomst? 

Ga dan veel vaker naar de natuur met ze. Ik kan je helpen om een passend plan te maken, op maat, voor jouw klas(sen) en school. Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken.
 

Hulp nodig?

Zoek jij ook een toekomstbehendige oplossing voor je onderneming, organisatie of onderwijsinstelling of woonwijk? Neem dan contact op voor een gesprek, waarin we bespreken hoe ik je kan helpen.
Gratis gesprek aanvragen
 

You Might Also Like