Oosterzwam

Het gaat niet goed met de wereld en de mens als we blijven doen wat we altijd gedaan hebben. Door goed naar natuurlijke systemen te kijken is het echt mogelijk om tot een duurzame manier van produceren en consumeren te komen. 

Blue economy

Ik ben al jaren geïnspireerd door het concept van The Blue Economy van Gunter Pauli. Het is een combinatie van ecologische, sociale en economische duurzaamheid waarbij meerwaarde creatie de wereld gaat veranderen en iedereen mee doet. Een van de voorbeelden uit het boek’ the Blue Economy’ is het kweken van oesterzwammen op koffieprut. In voormalig tropisch zwembad Tropicana in Rotterdam, inmiddels bekend onder de naam BlueCity, zitten tientallen bedrijven die bezig zijn met de circulaire economie, waaronder het bedrijf Rotterzwam. Rotterzwam kweekt oesterzwammen op het afgedankte koffiedik van bedrijven en levert daarmee op zich al een bijdrage aan de circulaire economie. 
 

Oosterzwam

Oosterzwam is een strategische alliantie en leer- en werkomgeving (Community of Practise)  rond koffie gerelateerde reststromen gericht op onderlinge verbindingen (Governance middels participatieve netwerksturing. Oosterzwam biedt een business case waarbij Oosterzwam samen met ondernemers, onderzoekers, omwonenden, overheid en het onderwijs een circulaire economie, sluiten we kringlopen en vormen we de stad van de toekomst.
 

2030

 
In 2030 leven er meer dan 8 miljard mensen op onze aarde. Daarvan woont ruim 65% in steden op nog geen 3% van het oppervlakte van de hele wereld. Maar deze steden produceren wel 50% van al het afval en zorgen voor 80% van de uitstoot van giftige stoffen. Ondertussen blijven we voedsel vanuit heel de wereld halen en de vaak zeer waardevolle reststromen daarvan als afval verbranden. Daardoor produceren we nog meer afval en stoten we nog meer giftige stoffen uit.

Hoe kan het ook?

 
Beter en slimmer. Want het verbranden van afval is, ook als het heel efficiënt gebeurt, vervuilender dan recyclen. Het is onze missie om Amsterdam Oost te laten zien dat er slimmere manieren zijn om met afval om te gaan en voedsel te produceren. Beter voor jou, de maatschappij en de natuur. Samen met lokale partners zetten wij stedelijk afval om in lokale voeding, zorgen wij voor duurzame waarde creatie en creëren we bewustwording. Daarom kweken wij oesterzwammen op lokaal beschikbare afvalstromen zoals koffiedik en houtschaafsel en leveren we inspirerende en duurzame producten & diensten.

Wat levert dat op?

 

Wij kweken oesterzwammen op lokaal beschikbaar koffiedik. Hiermee:

  • Verminderen we de hoeveelheid afval dat in de verbrandingsoven en daarmee verminderen we de CO2 uitstoot.
  • Verlagen we transportkilometers door het produceren van lokaal voedsel. Al onze grondstoffen zijn lokaal voorradig en we leveren alleen aan lokale partijen. Daarbij is al ons transport elektrisch.
  • En verhogen we het aanbod plantaardige voeding. Oesterzwammen zijn een uitstekende vleesvervanger en bovendien veel effectiever in het gebruik van water dan vlees productie. Voor 1 kilo rundvlees is 15.000 liter water nodig. Voor 1 kilo oesterzwammen minder dan 5 liter.
  • Ook maken wij oesterzwambitterballen en kroketten van een prachtig restproduct van de biologische oesterzwammenteelt: de oesterzwamvoetjes. Deze voetjes worden normaal gesproken weg gegooid, terwijl ze perfect in bitterballen of kroketten passen door hun stevigheid en smaak. Een andere afvalstroom goed benut!

paddestoelen compost

Na de kweek hebben we fantastische voedingsstoffen die gebruikt kunnen worden voor het bemesten van de steeds slechtere bodem van Amsterdam. Ook levert de het substraat van de oesterzwammen van vertering in de wormenbakken geschikte mest voor de geveltuin, bloembakken, vierkante meter- of postzegeltuinen in de buurt. 

iedereen doet mee

Met Oosterzwam vragen we iedereen mee te doen aan de  circulaire economie (Blauwe Economy) en te stoppen met het produceren van afval en het voeren van de Amsterdamse Verbrandingsovens! (AEB) want die loopt nu toch al helemaal vast en over !

Amsterdam maakt het samen met ‘Oosterzwam’

Loong Daeng Mushroom Farm, voorbeeld hoe een buurt kan floreren bij circulaire initiatieven

Wist u dat de gemiddelde Amsterdammer  3,2 bakkie koffie per dag drinkt? Dat is al snel 6 miljoen kilo koffie per jaar. Dat zijn 550.000 emmers koffiedik.
Dat is een stapel emmers van 187 km hoog. Dat is 18700 keer de Amsterdam-Tower op elkaar. Van elke koffieboon belandt slechts 0.2% in je kopje. De overige 99,8% wordt weggegooid.

Op dit afval groeien oesterzwammen zoals je vast wel weet.  Nu is er een initiatief in Amsterdam Oost van het Blauwe Huis die zich aandient om lokaal oesterzwammen te gaan kweken op koffieprut. Zij willen in de leegstaande kelder in het Blauwe Huis oesterzwammen hier op gaan kweken.  Eetbare paddenstoelen op het afval van de stad [koffiedik] in het afval van de stad [leegstaand vastgoed] Van deze oesterzwammen worden pizza’s, sandwiches, broodjes en zelfs kroketten gemaakt.

Oesterzwammen & de 3 P’s

als we Oosterzwam gaan opzetten dan :

stem nu op Oosterzwam of bestel nu al een growkit online. Dan kun je vandaag nog beginnen als aanrecht agrariër.  

Hulp nodig?

Zoek jij ook een toekomstbehendige oplossing voor je onderneming, organisatie of onderwijsinstelling of woonwijk? Neem dan contact op voor een gesprek, waarin we bespreken hoe ik je kan helpen.
Gratis gesprek aanvragen

You Might Also Like