De Nuts Natuurclub bij jou in de buurt

Toen op het schiereiland Sporenburg in Amsterdam veel bouwactiviteiten tegelijk bezig waren, stonden de speelplekken voor kinderen onder druk. De Gebiedsmakelaar van Stadsdeel Oost; Suzanne Vissers wilde ter compensatie iets voor kinderen organiseren en dacht: “Dat kan Rudy”. Ik kende hem al, omdat hij vaker ideeën aandraagt en onderwerpen op de agenda zet bij de gemeente. Daarom heb ik 3  cursussen van 10 bijeenkomsten aan verschillende groepen kinderen met subsidie van gemeente opgezet in de buurt. Ik wilde ze graag gaan opleiden tot junior voedselboswachter, omdat het bosje aan de waterkant bij de ‘Steltloper’ een mini voedsel bosje is en onder druk komt te staan door de expansiedrift van Amsterdam. Uiteindelijk zijn alle 40 kinderen afgezwaaid als “junior-voedselboswachter’. 
 

Leid kinderen op tot junior-voedselboswachter en de buurt wordt leefbaar en eetbaar.

 Je bent “toekomstbehendig” en je weet de natuur te benutten als geen ander. je kunt je eigen voedsel verbouwen door met de natuur samen te werken aan een eetbare duurzame stad. Je maakt je de buurt aantrekkelijk voor ons zelf, maar ook voor plant en dier. Je hebt geleerd hoe we de natuur op allerlei manieren kunnen gebruiken.

Zo konden 40 kinderen in een verstedelijkt gebied zonder te betalen veel leren over de natuur. We gingen aan de slag en fysiek dingen doen zoals zaadbommen maken en verspreiden, paddenstoelen kweken op koffieprut, eetbaar hout maken, het maken van een groene wand maar ook de buurt verkennen en een verbeterplan op stellen voor de plekken die niet goed presteerden. Dat deden we in de vorm van de ‘place-game‘. Want de kinderen werden  ook betrokken bij de inrichting van hun leefomgeving en het klimaatbestendig maken van de stad. De kinderen kwamen met onderwerpen als een water-speel-eiland, een voedselbos en plukroutes maar ook meer aandacht voor dieren en minder plastic. De kinderen zijn echt enthousiast voor groen en duurzaamheid in de wijk. De kinderen leren wat je zelf kan doen om verschil te maken. 

 
*  de placegame is een onderdeel van Placemaking. Dit is een methode om met gebruikers te werken aan de verbetering van de openbare ruimte

de klimaatbestendige stad

De Nuts Natuurclub werkt samen met de stad Amsterdam aan de Duurzame Ontwikkeling Doelen van de stad en het verdrag van Parijs. De groene ruimte speelt een belangrijke rol bij het klimaatbestendig maken van de  stad. Buien worden steeds extremer en temperaturen hoger. De beste manier om  regenwater te kunnen opvangen en de temperatuur te beperken, is het vergroten van groene oppervlakten. Daarnaast zorgt groen voor meer biodiversiteit in de stad. 
 

Gastles ‘verticaal tuinieren’

 
samen met de kinderen van de Buts Natuurclub de groene wand geinstalleerd bij de Buurtbalie OH
Amsterdam staat aan de vooravond van de ‘3e Gouden Eeuw’. Het Groen Plan voor Amsterdam. Omdat er weinig ruimte is in de openbare ruimte moet de vergroening vooral plaats vinden op de gevels en de daken. Er is heel veel mogelijk door inclusief te bouwen! Deze moet gerealiseerd worden samen met de bewoners en het bedrijfsleven. vee muren en daken zijn nog niet groen. In de gastles van Erwin van der Schaft leerden de kinderen over de mogelijkheden die er zijn om verticaal te gaan tuinieren.  Vertiplant heeft de groene wand gedoneerd aan Buurtbalie OHG.
 

it takes a child to raise a village

 
De Nuts Natuurclub werd extra feestelijk afgesloten door het bezoek van wethouder Rick Vermin. Kinderen denken ‘Out of the box‘ en komen met hele concrete voorstellen waarbij iedereen meedoet in de wijk. “Meerwaarde creatie” is voor de kinderen hun tweede natuur. Ik zeg maar zo: Ït Takes a child to raise a village“. De kinderen lieten de wethouder Rick Vermin zien wat hun visie op de stad is, en op welke manier er meer eetbaar groen kan worden toegepast in de buurt en hoe je de buurt gezelliger en aantrekkelijker kunt maken voor mens en dier. De wilde stad ligt aan onze voeten!  Sommige ideeën waren zo goed dat ze zo kunnen worden toegepast. Het zou mooi zijn als deze ideeën ook daadwerkelijk een plek krijgen in onze buurt. Ook ontvingen de kinderen  hun diploma: “Junior Voedselboswachter
 
Wil jij als gemeente ook met kinderen de buurt vergroenen en verduurzamen? Vraag dan hier een gesprek aan, of download de gratis tips.
 

Hulp nodig?

Zoek jij ook een toekomstbehendige oplossing voor je onderneming, organisatie of onderwijsinstelling of woonwijk? Neem dan contact op voor een gesprek, waarin we bespreken hoe ik je kan helpen.
Gratis gesprek aanvragen
 

You Might Also Like