kinderen van basisschool Reuzepas kijken naar de toekomst

Het wormenhotel is een van de natuurlijke systemen die de stad heeft en een einde maakt aan het weggooien van voedselresten. Bewoners zien in het hotel dat hun afval voedsel is voor wormen die er binnen een half jaar weer compost voor eigen gebruik teruggeven.Onder de bak sijpelt water uit het wormenhotel in een lade. Als je dat water tien keer verdunt heb je ook nog eens zelfgemaakte pokon voor je planten thuis en op het balkon. Wormenthee bestaat uit het vocht dat uit het keukenafval vrijkomt en wormen-urine. Het zit vol enzymen, bacteriën en voedingsstoffen.

De kinderen van nu zijn de toekomst, daar zijn de leerkrachten en de ouders van B.s. Reuzepas heel erg van bewust en ze doen er ook alles aan om de kinderen hierop voor te bereiden door ze hier nu al over te leren en ze vooral ook mee te laten denken

Het grootste deel van de schooldag werken de kinderen natuurlijk aan rekenen, taal, lezen, spelling en schrijven want dat hebben ze hard nodig voor hun eigen toekomst. Maar in de middag passen ze op school alles wat ze geleerd hebben toe in projecten. De school zoekt naar projecten die te maken hebben met de wereld, maar ook met de wijk en met de school, zodat het van veel betekenis is voor de kinderen en het dichtbij ze staat.

Keuken- en tuinafval plaatselijk verwerken, heeft voordelen: Het scheelt kilometers vervoer en CO2 uitstoot en kan een sterkere grondverbeteraar opleveren. De wormen van Isabelle Desportes hebben een mooi leven. Voor vogels hoeven ze niet te vrezen; ze leven in het wormenhotel en worden dagelijks gevoerd door de bewoners. Als je de wormen niet overvoert, hebben ze het keukenafval weggewerkt voor het gaat stinken, daardoor kun je het overal doen, in je achtertuin en zelfs op het balkon. De wormen maken van het keuken-afval vermicompost ( droge compost). Wormencompost is veel rijker aan voedingsstoffen dan het eindproduct van de grote composteer-bedrijven. Om hoogwaardige compost te maken, moet je hoogwaardige grondstoffen gebruiken. Een GFT bak wordt maar een keer in de twee weken geleegd. Je moet keukenafval ophalen voordat het gaat rotten.
Zero Waste ofwel GEEN afval creëren. Als je het letterlijk neemt, klinkt het misschien als een onrealistisch en – laten we eerlijk zijn – onmogelijk doel. Maar als je minder afval wilt produceren hoef je écht niet ineens je hele leven om te gooien. Waar het bij zero-waste-leven vooral om draait is dat je je bewust wordt van wat en hoeveel je weggooit. Zodat je er iets aan kunt doen om je afval, voedselverspilling en CO2-uitstoot te verkleinen. Denk aan het weigeren, verminderen, hergebruiken of recyclen van verpakkingen en onnodig plastic, bijvoorbeeld.

Zo hebben ze in februari met de hele school stil gestaan bij het afval dat ze produceren. De kinderen onderzochten de prullenbakken in de klas, wat gooien we eigenlijk allemaal weg en scheiden we dat afval wel goed? Ook werden het schoolplein en de omgeving van de school onderzocht, wat ligt er op het schoolplein en in de struiken en hoe kunnen we dat beter doen? Tot slot trokken de hoogste groepen ook de wijk in en keken ze naar het afval dat ze daar op straat vonden.

Op school verdiepten ze zich in het scheiden van afval en onderzochten ze wat we met dit afval zouden kunnen doen. Ale plannen werden gepresenteerd aan experts van de gemeente, RWM, Zo Wonen, Stadslab Sittard-Geleen, Stadmakers, NME-Atelier en aan Rudy Klaassen, werkzaam als docent op B.s. Reuzepas.  Het was een succes, de experts waren verwonderd over de prachtige ideeën die de kinderen hadden bedacht.  Zo hadden ze wormenhotels gemaakt in emmers om de etensresten in te doen, ook wilden de kinderen meer en gekleurde prullenbakken in de wijk zodat ze goed herkenbaar in de wijk zouden zijn en ook hadden ze een plan voor al het plastic afval, “als dit gerecycled wordt, kunnen we er misschien broodtrommels van maken zodat de kinderen geen plastic zakjes meer hoeven  mee te nemen”. De experts waren van mening dat de kinderen een inspiratie waren voor alle volwassenen

Een Geveltuinen Burendag werkt uitstekend om de buurt te vergroenen, en het werkt aanstekelijk! Het beste moment is het voorjaar. De geveltuinen zijn dan blootgesteld aan de winter, en je kunt het opschonen van de straat combineren met het planten van groen in de straat! Een compliment uit delen aan de mooiste geveltuin werkt ook aanstekelijk! Of een geveltuinen route uitzetten in de buurt.

Het is prachtig om te zien hoe enthousiast en betrokken de kinderen zijn, ze zijn een echte inspiratie voor de school en voor de wijk en ze zullen zich dit zeker blijven herinneren als ze zelf volwassen zijn.  

Hulp nodig?

Heb je hulp nodig om je leerlingen of studenten toekomstbehendig te maken? Neem contact op voor een gratis gesprek, dan bespreken we wat je precies nodig hebt.
Gratis gesprek aanvragen

You Might Also Like