aanplant 22000 bomen en struiken in Sittard van start

Samen met Urgenda & Meerbomen.nu sla ik de handen ineen om in het plantseizoen van 2020/2021 minimaal 1 miljoen bomen te planten. Dit doen we omdat wij geloven dat bomen planten dé oplossing is om klimaatverandering tegen te houden, de biodiversiteit te herstellen en een handelingsperspectief te bieden. Zo laten we de wereld mooier achter voor de volgende generaties.

Rudy Klaassen van Meerbomen.nu overhandigt de eerste zaailing aan Joop Petit van Watersley Sports & Talentpark

Provincie Limburg bijna koploper met 165.000 aangevraagde bomen en struiken
De campagne Meer Bomen Nu gaat onder leiding van ecologen en boswachters in het hele land 1 miljoen jonge zaailingen en stekken verzamelen in natuurgebieden en stadsparken, en geeft die gratis weg. Afgelopen zomer kon men gratis bomen en struiken aanvragen en in Limburg vroegen 43 boeren, burgers en instanties gezamenlijk 165.000 bomen en struiken aan. Een van de oogstlocaties waar Meer Bomen Nu zaailingen mag verzamelen is het landgoed Watersley. Het doel van Meer Bomen Nu is om te laten zien dat we samen goedkoop iets aan klimaat en biodiversiteit kunnen doen als we gebruik maken van de natuur en de handen uit de mouwen steken. Ook wethouder Kim Schmitz (GroenLinks) doet mee met het oogsten van zaailingen.

Op zondag 22 november is de eerste van vele oogst en plantdagen in Sittard. Op Watersley Sport & Talentpark zullen maar liefst 22.000 bomen en struiken worden geplant.

Het doel van de actie is drieledig:

 • CO2 opslag in bomen en struiken
 • Verhogen biodiversiteit
 • Bewustwording over ‘verplanten’Zaailingen oogsten op Watersley voor Meer Bomen Nu
  Zo heb ik als coördinator voor Meerbomen.nu in  Zuid-Limburg op Watersley Sports & Talentpark   200 vrijwilligers een start gemaakt om zaailingen te oogsten op Landgoed Watersley.  Watersley aan de rand van Sittard is al groen, maar moet nog rijker aan beplanting worden. Daarvoor gaan vrijwilligers eerst zaailingen en stekken oogsten, die dan in en rond het gebied een nieuw leven krijgen. In het kader van de bomenactie  Meerbomen.nu hebben 43 boeren , bewoners en instellingen in heel Limburg al 165000 bomen en struiken áangevraagd’. Die moeten worden geplant langs akkers en in de achtertuinen. Daarvan moeten er 22000 in Sittard komen. Bij Watersley komen ook een voedselbos en een bomenhub; een plek waar mensen een stekje of zaailing kunnen halen of ruilen. Veel van de bomen en struiken die hier moeten gaan groeien, kunnen straks gezond opleveren voor mensen en dieren , ondermeer voor de sporters op watersley Sports & Talentpark. 

  Schmitz: “De werkwijze van Meer Bomen Nu spreekt me erg aan. Het is zo logisch want de natuur heeft zoveel te bieden. Ik ben blij dat ik een handje kan meehelpen en ga onderzoeken of we ons de komende jaren deze methode eigen kunnen maken zodat we samen met inwoners van Sittard-Geleen sneller kunnen vergroenen en zo bijdragen aan klimaat en biodiversiteit.”

  Limburg
  In Limburg zijn 165.000 bomen en struiken aangevraagd door 43 verschillende boeren en burgers die er heggen en hagen van maken langs akkers, in achtertuinen en vooral in veel startende voedselbossen. De grootste plantlocaties van Meer Bomen Nu zijn startende voedselbossen in Grashoek (70.000 Pluk & Proeftuin Oppe Houwenberg), Grubbenvorst (Hermanus Hoeve 40.000), Sittard (Watersley, 22.000) en Baexem (Leuker Voedselbos 9.000). Afgelopen zaterdag hebben vrijwilligers van Meer Bomen Nu al geoogst bij Kasteel Aerwinkel in Posterholt onder leiding van Petra de Haas (zie foto boven dit bericht).

  Meer Bomen Nu zoekt meer oogstlocaties in Limburgse landgoederen, stadsparken en natuurgebieden om de 165.000 aangevraagde bomen en struiken ook echt regionaal te kunnen afzetten want dat is het beste voor de biodiversiteit.

  Meer Bomen Nu
  Elke eik of beuk produceert ieder jaar duizenden zaailingen waarvan maar 1 tot 2 procent uitgroeit tot volwassen boom. Iedere tak van een wilg, vlier of vlinderstruik kan een nieuwe plant of boom worden. Veel jonge aanplant wordt verwijderd tijdens natuurbeheer, maar Meer Bomen Nu, een initiatief van Meergroen, Caring Farmers, Boomfeestdag en Urgenda, geeft al deze zaailingen en stekken een tweede kans. Aankomende winter worden – met behulp van boswachters en ecologen en ruim duizend vrijwilligers – één miljoen bomen en struiken van stadsparken en natuurgebieden, verplant naar boerenakkers, startende voedselbossen, bedrijventerreinen, bermen en achtertuinen. Ook worden nog 90.000 door corona onverkochte perenbomen geplant. Deze campagne kan de komende jaren exponentieel opgeschaald en gekopieerd worden in elke gemeente.

  Watersley gaat een voedselbos realiseren voor gezond voedsel voor de sporters en wil het terrein verder vergroenen met hagen rondom de tuinen en terrassen. Maar voor er geplant kan worden, moeten er zaailingen gevonden worden.

You Might Also Like