Een voedselbos is een door mensen gecreƫerde plantengemeenschap (planten, bomen en struiken) met een extreem hoog aantal eetbare soorten. De biodiversiteit, (ecologische) veerkracht en productiviteit (van biomassa) van een voedselbos zijn hoog. Een voedselbos is volledig zelfvoorzienend en klimaatbestendig.

laat de natuur het werk doen

Het geheim van een succesvol voedselbos is dat je de natuur het werk laat doen. Niet spitten, wieden en schoffelen, maar de grond de rust gunnen die nodig is om een gezond bodemleven te ontwikkelen.

een voedselbos is er voor iedereen, dus ook de Ooievaar

ecologische principes

Er worden trouwens nog meer ecologische principes van een natuurlijk bos ingezet, zoals het plannen en planten in meerdere lagen, van hoge bomen tot lagere struiken in de halfschaduw, met klimmers en kruipende planten als extra lagen.

het bodemvoedselweb

Veel organisch materiaal blijft op de bodem liggen, zodat de vruchtbaarheid toeneemt en de grond minder uitdroogt. Het bieden van nestgelegenheid en overwinteringsmogelijkheden aan nuttige insecten hoort er vanzelfsprekend bij.

Balans en natuurlijke kringloop

voedselbos (9)

Plantenrijkdom is een primaire voorwaarde. Iedere voedselketen begint immers bij het benutten van het plantaardige materiaal. Vervolgens vervullen dieren een cruciale rol.Denk hierbij aan:

  • bestuiving (hommels, bijen, zweefvliegen)
  • plaagbeheersing (lieveheersbeestjes, oorwormen, zweefvliegen)
  • bemesting (vogels, zoogdieren)

Deze samenhang tussen planten, vogels, zoogdieren, insecten en schimmels zorgt voor balans en een natuurlijke kringloop.

een voedselbos levert voor mens en dier voedsel op

Weinig beheer nodig

In een natuurlijk bos vindt jaarlijks een enorme productie van biomassa plaats, zonder schadelijke toevoegingen als kunstmest of bestrijdingsmiddelen. In een goed aangelegd voedselbos kan daarom, vanwege de parallel met een natuurlijk bos, worden volstaan met weinig beheer.

een paddenstoelenkwekerij kan onderdeel zijn van een voedselbos

In steeds meer dorpen en steden worden initiatieven gestart om voedselbossen aan te planten. Het is een logisch vervolg op de groeiende populariteit van eetbare tuinen voor particulieren en gezamenlijke groentetuinen op braakliggende terreinen in de stad. Als bewoners de handen ineen slaan, blijkt de lokale overheid vaak bereid om mee te werken.

Een voedselbos is een fijne plek voor mens en dier.

Wil jij ook aan de slag met stadslandbouw, permacultuur, (buurt)moestuinen en voedselbossen? Vraag dan een gratis gesprek met mij aan!

Ja, ik wil een gesprek