Community building

Lokale initiatieven zijn van alle tijden, zo heb ik er een aantal mogen ondersteunen in Amsterdam. Nieuw ondernemerschap: je komt het tegen in verhalen over burgerschap, verhalen over recycling in de duurzame wijk, over het creëren van een ecosysteem in de stad. De laatste tijd zien we dat die verhalen zich mengen. Dat zien we terug in sociaal ondernemerschap, buurt ondernemers, publieke ontwikkelaars en ‘doe het zelf democratie‘. En overal hoor je nu dat er een ‘bottom-up’ beweging aan het ontstaan is. Veel mensen zijn professionals met een maatschappelijke missie; ze doen aan community-building, zelforganisatie met een menselijke maat, ze gaan verloedering tegen en zetten zich in voor een kanteling naar een duurzame samenleving.
Stadmaken gaat over culturele waardes, sociale structuren en economische bedrijvigheid.

Het nieuwe normaal
De verandering is een gevolg van de verschraling van de verzorgingsstaat en de introductie door de overheid van de participatie-samenleving. Hierbij worden voorzieningen wegbezuinigd en burgers wordt gevraagd zelf verantwoordelijkheid te nemen. Burgers en bewoners ontdekken nu hoe leuk het is om zelf het initiatief te nemen. Nieuwe energie komt op, de toe-eigening in het publieke domein vormt zich, publieke waardes zijn belangrijker dan geld. Er ontstaat een nieuw normaal: een ecosysteem in de stad. Maar hoe leid je deze verandering als overheid in goede banen? Bel mij voor meer informatie.

Organische gebiedsontwikkeling
Om er in de komende jaren voor te zorgen dat veel initiatieven in een duurzame vorm gecontinueerd kunnen worden, zullen we de tegenstelling ‘bottom up – top down’ achter ons moeten laten. De systeemwereld is al besmet met het virus van de nieuwe beweging, wat zich onder meer uit in populariteit van concepten als organische gebiedsontwikkeling, spontane stad en co-creatie binnen de overheid.

Wederkerigheid
Nederlandse steden zijn in beweging. Steeds vaker ontstaan er sociale ondernemingen waarin belangrijke publieke waarden overeind blijven. Van buurtsuper tot theater en de lokale kroeg. Waarde vermeerdering wordt minder in geld geteld, maar vaker in sociale opbrengst.

Initiatief en eigen ambacht
De burger heeft verstand van zijn eigen omgeving en er is geen reden zijn deskundigheid niet te gebruiken. De professional is in zijn eigen buurt ook burger en waarom zou die zijn professionele kennis niet inzetten?

regelgeving remt initiatieven, maar zorgt ook voor verdelende rechtvaardigheid
Benut succesvolle netwerken
De overheid is welwillend tegenover initiatieven, maar toch kunnen veel projecten niet gerealiseerd worden. Waarom is dat? Het lijkt er vaak op dat initiatieven van burgers alleen een plek krijgen als ze zich weten aan te passen aan de logica van het overheidsdenken en handelen. Daarom is er behoefte aan een ‘stadmaker’. De bruggenbouwer tussen overheid en initiatiefnemer.
Door de rol van projectbegeleider op mij te nemen, bouw ik de brug tussen overheid en initiatiefnemers. Ik ken het klappen van de zweep! Samen met de buurt bouwen we een ecosysteem op met betrokkenen om zo een energieke wijk te creëren. Neem contact met me op om snel aan de slag te kunnen.
Succes is namelijk vaak gebaseerd op al bestaande netwerken in een buurt. Als bruggenbouwer zorg ik ervoor dat alle neuzen dezelfde kant op staan. En hoe waardevoller deelname aan zelf organiserende netwerken is, hoe groter de kans dat netwerken zich sluiten en grenzen tussen gevestigde en buitenstaanders zich aanscherpen. Ik leg je uit hoe dit in zijn werk gaat.

*Stadmaken is geënt op de ruimtelijke wereld, de gebouwde en vormgegeven leefomgeving. In die fysieke stad is de strijd om de ruimte soms zichtbaar aanwezig. Wie bepaald wat waar komt, wie maakt de stad?
