Worms”R”Us


Steeds meer buurtbewoners besluiten om samen hun gft-afval te composteren in een wormenhotel. De wormen eten dit groene afval op en zetten het om in zeer gezonde en vruchtbare compost, die je dan weer kunt gebruiken in je (gevel)tuin.

compost oogsten


Er wordt elk half jaar geoogst en de geproduceerde compost gaat terug naar de bewoners die het gebruiken in hun geveltuinen, achtertuintjes, boomkranstuinen en bloembakken. Doordat de buren zelf de gebruikers van de bodemverbeteraar zijn, wordt er heel zorgvuldig gevoerd. Het wordt voor hen een andere ervaring dan het wegwerpen van gft in de ouderwetse stinkende kliko. Het belangrijkste voordeel van wormencompostering is zodoende de verbetering van het scheidingsgedrag. De interactie met de bakken veranderd van ‘weggooien’ van GFT in het ‘voeren’ van wormen met resten groente en fruit.

Worms”R”Us

Met de Oogstdag van het wormenhotel Venetiëstraat is het gebeurt met de rust als de compostdonoren gretig de wormencompost naar buiten harken. Guru, van het compost collectief lurkt aan een slang waarmee ze de door de compostdonoren  meegebrachte jampotten vult. Het wormenhotel wordt leeg gemolken terwijl er steeds meer buren bij komen. We hebben er een bestemming bij gekregen op het KNSM-Eiland.

bioplastic zak


Bij het leeg scheppen van het wormenhotel komen we een worm tegen die verstrikt zit in een bio-plastic-zak. Dat er geen plastic in het wormenhotel terecht mag komen is voor iedereen nu helemaal duidelijk!

overleven aan het Y

De buitenkant van de wormencompost is droog van structuur. De wormen zitten vooral in het midden, lekker dicht bij elkaar. Omdat het wormenhotel pal op de wind, aan het Y staat, is het overleven aan het Y. 

Lasagne gelaagd wormenhotel

De wormen gaan weer terug het hotel in, de compost en de wormenthee gaat met de compostdonoren mee naar huis en we spreken af dat we meer groen-voer moeten doneren en steeds afsluiten met een laagje vochtig karton. Dat is de opbouw van een goed wormenhotel. Knoop het in je oren.

Wil jij ook mee doen met het wormen collectief op het KNSM-Eiland. Stuur een mailtje naar: info@www.rudyklaassen.nl 

Wil je zelf een wormen-initiatief starten in de buurt: stuur een mailtje naar: wormenhotel@amsterdam.nl

En vergeet niet: “wormen verbinden”

Hulp nodig?

Zoek jij ook een toekomstbehendige oplossing voor je onderneming, organisatie of onderwijsinstelling of woonwijk? Neem dan contact op voor een gesprek, waarin we bespreken hoe ik je kan helpen.
Gratis gesprek aanvragen

 

 

You Might Also Like