Waarom groen als het ook eetbaar kan?

Wat Incredable Edable vooral laat zien is: “wij kunnen het, jij kunt het ook!” Zo zijn toonaangevende locaties ingelijfd door de beweging van “Incredable Edable”. Pam Warhurst en Estella Brown zijn de drijvende krachten achter deze beweging. Pam hamert er op dat mensen meer kunnen dan ze denken.

Door inspirerende plekken eetbaar in te richten stimuleert ze de lokale bevolking actief te worden.Door de publieke ruimte terug te geven aan de bewoners krijg je een nieuwe energie in de stad. Iedereen wordt er beter van!

Incredable Edable is zo bekend dat er overal over de hele wereld community’s op een eigen wijze Increadle Edable starten. Mooie voorbeelden heeft ze in de rest van Groot Brittannië, Noord-Amerika, maar ook Nieuw Zeeland. Het is tijd dat Amsterdam ook alle initiatieven bundelt en de Incredable Edable Cultuur promoot en uitvent. Ze geeft me een paar tips. Start een initiatief op het Centraal Station, bij het Rijks Museum, neem de grachten ( drijvende tuinen van de Boeren Wetering) de roze buurt, het politiebureau, de huisartspraktijk en het ziekenhuis ( OLVG) Als je met Pam in gesprek bent krijg je direct zin om te beginnen. Ik heb inmiddels als het domein aangevraagd: www.increadable.edable.amsterdam. Ik zou het leuk vinden als we alle eetbare initiatieven in Amsterdam onder een vlag krijgen!.  Incredable Edible is gestoeld op 3 basis principes: 1. Educatie, 2. Community 3. Stimuleren van de lokale economie.

Om deze boodschap uit te dragen bedenkt ze de meest briljante ideeën die je normaal niet durft uit te voeren. Zo was er een ontzetten lelijk gebouw naast het station van Todmorden, wat al jaren lang leegstond en verpauperde. Iedereen sprak er schande van, maar er gebeurde niets.Pam plaatste er een groot bord met de tekst : “als u vindt dat dit gebied eetbaar moet worden ingericht, hang dan uw broek over deze waslijn.” Binnen een week hing de hele waslijn vol broeken en Pam kreeg toegang tot de ruimte en de projectontwikkelaar heeft het gebouw gesloopt en een deel van het gebied is gedoneerd aan Incredable Edable.

DSC00031Op het moment dat ik een rondleiding kreeg door Todmorden werden de bakken aangelegd en werden er graszoden gelegd en de financiering was voor rekening van de projectontwikkelaar. Aan alle kanten wordt de community ondersteund door particulier geld.

De plantenbakken bij het politiebureau zijn al weer gezaaid. De politie geeft aan, vraag ons vooral geen toestemming, want dan moeten we nee zeggen, maar door deze planten zakt de criminaliteit in Todmorden en komt er ook minder vandalisme voor. De saamhorigheid is versterkt in Todmorden en het werkt aanstekelijk. Iedereen wil meedoen. Een vervuilde plek waar avond’s dealers en verslaafden elkaar ontmoeten heeft Incredable Edable ingericht met een fantastische Wilgen-tenen hut voor kinderen. Als er nu nog verslaafden komen, dan nemen ze hun vuilnis mee en houden ze het netjes.Dat is de impact van Incredable Edable. Incredable Edable heeft alleen maar van dit soort positieve acties.

Er is ook een heel educatie programma maar het leuke van alles is, dat er niet gesproken wordt over klimaatverandering, broeikasgassen en andere bedreigende issues. Incredable Edable laat kinderen het eetbare beleven en vervolgens gaan ze thuis ook aan de slag. In Todmorden leren ze de incredable skills fort he future!

Op Pollination Street zijn bijenkasten de verbinden schakel en zorgen er voor dat het fruit dat in Topdmorden groeit ook daadwerkelijk bestoven wordt.

Voor het afscheid heb ik aan Todmorden een fruitboom geschonken via Fruit your World.
Zo heb ik mijn overtocht van Rotterdam naar Hull ( op ruwe stookolie ) gecompenseerd en Todmorden nog eetbaarder gemaakt.

Ik kan nog wel een uur doorgaan met de ervaringen die ik heb gehad in Todmorden. Ik hou het even hierbij. Als je meer wilt weten of wil je in je eigen stad of buurt een Incredable Edable oprichten, ik kom graag een keer langs voor een gratis gesprek.

Terwijl wij het eten wordt opgediend in “The White Rabbit” zien we de groentes terug die lokaal geteeld zijn. Het plaatje klopt helemaal.

Ik doe de eetbare groeten uit Todmorden aan alle lezers van mijn blog.

You Might Also Like