Uniek: Japanse ikebana-cultuur in Nederland

Langs de Hobbema- en Ruysdaelkade in Amsterdam drijven 200 groene vlotten. Ze zijn niet alleen een feest voor het oog, ze zorgen ook voor een grotere biodiversiteit in de wijk.

Er groeit en bloeit een grote verscheidenheid aan planten. De groene eilandjes bieden watervogels een veilige broedplaats en buurtbewoners gaan gezamenlijk het water op om de boel te onderhouden.

Omdat de watertuinen voor de bouw van een ondergrondse parkeergarage tijdelijk moest verdwijnen, heb ik samen met het Amsterdams Fonds voor de Kunsten, Deshima Air, Ryoko Nishimura en I Amsterdam een buurtparticipatieproject opgezet, waarbij Japanse bloemsierkunst de Amsterdamse grachten ontmoet.

united-flowers-amsterdam_13

Dit is de eerste keer dat de Japanse ikebana-cultuur in deze vorm in Nederland wordt getoond. Bovendien is de bloemenpracht van Aalsmeer op een unieke wijze haar weg vinden in de grachten van Amsterdam.

Ikebana gaat uit van ruimte maken. In onze westerse bloemsierkunst gaan wij vooral uit van ruimte vullen.

In Amsterdam is deze notie van ‘ruimte maken’ van groot belang, zeker nu het fysiek steeds drukker wordt in de stad. Deze notie is ook van toepassing op de buurtgerichte initiatieven, het maken/geven van ruimte om een leefbare samenleving tot stand te brengen.

poster_kleinSpinn-offs:
– Positiviteit rond de watertuinen
– Meer saamhorigheid in de buurt
– Er zijn nieuwe vriendschappen gesloten
– Er zijn nieuwe projecten in voorbereiding op het gebied van educatie
– Groter netwerk van alle partijen
– Elkaar beter weten te vinden in de buurt
– nieuwe vrijwilligers voor de watertuinderswerkgroep

Dit project is (mede) mogelijk gemaakt door het Amsterdams Fonds voor de Kunst, I AMSTERDAM, Deshima Air en Rudy Klaassen

Ook nieuwe energie in de buurt genereren? Neem contact met mij op!

Hulp nodig?

Heb jij een leuk idee om je wijk te veraangenamen, maar weet je nog niet hoe? Of heb je wel de wens om je buurt leefbaarder te maken, maar heb je nog geen concreet resultaat voor ogen? Vraag dan een gratis gesprek aan, waarin we verkennen wat je wensen zijn en hoe ik je kan helpen.
Gratis gesprek aanvragen

You Might Also Like

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *