stankoverlast in wormenhotel A201

De wormen-gemeenschap van wormenhotel A201 heeft een hectische oktober-maand  achter de rug. Er is nog al wat te doen om de stankoverlast van het wormenhotel A201 aan de Venetiestraat. Het is het gesprek van de dag; Trending Topic!  Een van de buren heeft bezwaar aangetekend bij de gemeente Amsterdam en daardoor moet voor het wormenhotel een nieuwe plek worden gevonden. Ik heb zelf nog de bewoner benaderd om hier samen goed uit te komen, maar het wormenhotel moet weg; kost wat het kost!  De de wormen-gemeenschap vinden de huidige locatie waar het wormenhotel prachtig over het IJ uitkijkt en tussen de bloemen staat een toplocatie, maar schijn bedriegt.  Lees hier hoe Placemaking uitkomt biedt.

Nog beter afstemmen met de buurt
Wat wij hier als wormen-community van kunnen leren is dat we nog beter naar de wensen van de buren moeten luisteren bij het vinden van een plek. Ik was ook al erg verbaast dat het wormenhotel er zo snel is gekomen. Dit terwijl meerdere bewoners van het KNSM-Eiland al eerder een tuin-initiatief hebben willen starten op het KNSM-eiland, maar zonder resultaat.

Het is een moeizame weg van een initiatief op het KNSM-Eiland te lanceren. 
Een tuininitiatief in de openbare ruimte blijkt een stuk lastiger te zijn
. Ondanks het feit dat er meer dan 60 bewoners ook willen tuinieren op het eiland, tellen de tegenstemmers heel erg zwaar in Amsterdam en komt er zodoende weinig van de grond op het KNSM-Eiland.  Hier is echt iets mis met de besluitvorming. Mensen die iets willen betekenen voor de buurt  halen het niet meer in hun hoofd om hun nek uit te steken. Het zelfde gebeurt nu ook weer met het wormenhotel. Een  tegen stem zorgt er voor dat het wormenhotel verplaatst moet worden. Zo zien we nu dat we echt iedereen mee moeten nemen in het proces. Soms moet het enthousiasme getemperd worden om toch alle meningen te peilen en iedereen mee te laten beslissen.  Vergeet dus niet de tegenpartij! 

Nieuwe inzichten
Op 11 oktober hebben we samen met Buurtcompost de verhuizing in gang gezet. Een paar ervaren wormenhotel-veteranen en enkele nieuwkomers doen mee om te helpen. Als de compost laag voor laag wordt verwijderd, hedden we een kans om echt te zien hoe de wormen hun magie bewerken. Zo weten we nu ook het dieet van de buren. ?
Tijdens het graven hebben we de oorzaak gevonden van de geur; een biologisch afbreekbare plastic zak is de stinkbomb!
Deze biologisch afbreekbare groene zakken zijn geweldig voor de biogas-raffinaderij, maar helaas kunnen onze wormvrienden ze niet verteren … met als gevolg dat al het voedsel dat erin zit, rot wordt en begint te stinken. Een ander probleem dat we hebben  ontdekt is dat voedselstickers, ze zien er klein en ongevaarlijk uit, maar onze wormvrienden kunnen er ook niet doorheen ☹

meer dan afvalscheiden
Wat ik geweldig vind van de activiteiten die plaats vinden vanuit het wormenhotel is dat  het een ontmoetingsplek is geworden voor de buurt. “Ik zie je bij het wormenhotel” is een veel gehoorde kreet in de buurt! Een bankje bij het wormenhotel zou niet misstaan!  Wormen verbinden! Ik heb zelfs een groep studenten uit Azie mogen rondleiden bij ons wormenhotel. Zij wilden zich verdiepen in voedselverspilling en CO2 besparing. Een wormenhotel is een antwoord op beide onderwerpen.  Ik heb ze ook verteld over de stad als voedselverterings systeem. Ze zijn erg enthousiast terug gegaan naar Azie. Ik ga ze binnenkort bezoeken.  Als jij hier meer over wilt lezen kijk dan hier.  

Oogstdag 
Tijdens het oogsten van de compost en de wormenthee stoppen veel nieuwe gezichten uit de buurt. Zij willen graag meer weten over het composteren in de buurt. Dit is de plek om draagvlak te vergroten voor afvalreductie en CO2 besparing in de wijk.  Een wormhotel gaat verder dan composteren met wormen alleen.

Innoveer je wijk
Het hogere doel van mijn initiatief op het KNSM-Eiland is om de gemeenschap samen te brengen en de buurt te innoveren op het gebied van voedselproductieafvalreductie, energie voorziening en klimaatbestendige inrichting. Samen aan een groene wijk te werken en om het bewustzijn te vergroten. 

Gratis gesprek
Wil jij ook je buurt innoveren en weet je niet waar je moet beginnen? Download hier de gratis tips om je buurt te innoveren of Neem contact op met mij,  en in een gratis gesprek help ik jou de kansen in beeld te brengen van jou buurt!

Hieronder enkele foto’s van de verhuizing wormenhotel A201

Hulp nodig?

Zoek jij ook een toekomstbehendige oplossing voor je onderneming, organisatie of onderwijsinstelling of woonwijk? Neem dan contact op voor een gesprek, waarin we bespreken hoe ik je kan helpen.
Gratis gesprek aanvragen

 

You Might Also Like