De tuin rond in 80 (nuts-) planten

Waarom zou je het ver halen als je het ook zelf kunt kweken?

Tijdens de Duurzame huizenroute op 28 oktober of 4 november stellen wij ons huis open voor geintereseerden. Ook als je meedoet met de Tuin en klimaat route en hebben we voor de bezoekers een wandelroute uitgezet langs 80 interessante nuts planten die in onze eetbare bostuin groeien en bloeien en nuttig zijn voor ons en de biodiversiteit. Hier kun je de lijst met 80 planten downloaden ! Laat je inspireren en loop mee met een van de rondleidingen langs alle voedselbosgewassen.

welkom op Debijestraat 3

Eetbare bostuin

Een eetbare bostuin is gemodelleerd naar een gewoon bos en de planten groeien er dus ook in meerdere lagen. Grofweg spreken we van 3 lagen: boomlaag, struiklaag en de kruidlaag. Het verschil met een natuurlijk bos is dat deze lagen worden ingevuld met eetbare of anderzins nuttige planten. De bovenste laag wordt gevormd door fruit- en notenbomen, de middelste bestaat uit kleinfruit en notenstruiken en de onderste laag uit vaste groentes, kruiden en zich zelf uitzaaiende eetbare planten. Een van de voordelen van de eetbare bostuin is dat hij ook aangelegd kan worden op plekken die voor veeleisende eenjarige groentes minder ideaal zijn. In een smalle achtertuin zijn er vaak weinig plekken die zonnig genoeg zijn voor eenjarigen, maar sommige vaste groentes kunnen ook met minder zon toe. Voor de moderne, gejaagde mens is de geringe hoeveelheid werk misschien wel het grootste voordeel van de bostuin. Omdat er bijna uitsluitend vaste planten staan, is het niet nodig om elk jaar opnieuw te zaaien. Omdat de grond permanent bedekt is met een mulch laag of planten, krijgt onkruid hier weinig kans. De vaste planten wortelen diep en verdragen droogte beter dan eenjarige groentes waardoor water geven, ook mede dankzij de bodembedekkers, grotendeels overbodig is.

wij zijn waterklaar en dat merk je zeker ook aan de plantengroei

Door de grote diversiteit heeft het hele systeem een hoge mate van weerbaarheid. In tegenstelling tot monoculturen breiden ziektes en plagen zich zelden uit. Er zijn meestal talloze kruiden aanwezig die nuttige insecten aantrekken en die houden op hun beurt weer de populatie schadelijke insecten in bedwang. Een volledige afwezigheid van schadelijke insecten is overigens niet wenselijk omdat er zich dan ook geen natuurlijke vijanden in de tuin bevinden die kunnen ingrijpen in geval van een eventuele uitbraak of plaag. Er is evenwicht nodig in de tuin, en dat kan wel een paar jaar duren voordat je dat voor elkaar hebt.

een sedumdak is een ware insecten wereld

Door bewust planten voor je tuin te selecteren op basis van de functies die ze kunnen vervullen, kun je taken als bemesting en bescherming tegen ziektes overlaten aan de natuur. De tuin wordt dan grotendeels onafhankelijk van jouw zorg en dat scheelt op den duur veel werk, tijd en zelfs geld. Bovendien is dit een manier van tuinieren die met de natuur meegaat in plaats van een eindeloze strijd ertegen te voeren. Om een stabiel ecosysteem te creeeren is het handig dat elke functie door meerdere planten wordt vervuld. Maar je zult ook merken dat eingelijk alle planten tegelijkertijd meerdere functies vervullen. Hoe meer onderlinge verbanden er zijn tussen planten en dieren, hoe stabieler het geheel.

en als je de smaak te pakken hebt, maak je van de boomspiegel een boomtuin, een insectenmagneet voor de buurt

De onderstaande functies kunnen vervuld worden door planten uit alle beplantingslagen: er bestaan bijvoorbeeld zowel stikstofbindende bomen als struiken en kruiden. De keuze die je maakt zullen onder andere bepaald worden door de grootte van je tuin. In een grote tuin is een stikstofbindende boom misschien een handige oplossing, in een kleinere tuin kies je waarschijnlijk liever voor een struik zoals de duindoorn, die naast dat hij stikstof uit de lucht bindt, ook eetbare vruchten draagt, of een lage plant als een lupine.

margrieten zijn enorme insecten magneten

Drachtplanten

Naast de honingbij zijn ook de hommels en solitaire bijen belangrijke bestuivers voor onze fruitbomen. De fruitbomen bloeien natuurlijk relatief kort en het is belangrijk er voor te zorgen dat de bestuivende insecten ook op andere momenten in het jaar voedsel kunnen vinden. Kies dus planten rijk aan nectar en/of stuifmeel, die zowel vroeg als laat in het seizoen bloeien. Je hebt deze bestuivers in je tuin immers nodig.

zorg voor een overhoekje in de tuin voor insecten

Stikstofbinders

Sommige planten zijn in staat om hun eigen voedsel te maken. In speciale knolletjes op hun wortels wordt met behulp van bacterien uit het geslacht Rhizobium stikstof uit de lucht omgezet in stikstofverbindingen waar de plant gebruik van kan maken. Deels kan deze stikstof ook door andere planten in hun omgeving gebruikt worden. Als je bijvoorbeeld het blad van de plant afsnijdt om mee te mulchen, sterft ook een deel van de wortels af en komt de stikstof beschikbaar.

door een bloemenboog aan te leggen hebben wij het hele jaar doro nectar en stuifmeel voor de insecten

Mulchplant

Mulchplanten produceren veel blad, dat snel composteert. Je kunt het ter plekke laten vergaan of je kunt het meerdere malen per seizoen afsnijden en als mulch tussen de andere planten gebruiken. Door de bodem bedekt te houden met mulch voorkom je uitdroging en onkruidgroei.

bosandoorn is een fantastische insectenlokker vroeg in het voorjaar

Voedingsstoffenpomp

Meestal zijn dit diepwortelende planten die in staat zijn om voedingsstoffen uit diepere grondlagen te halen. Deze stoffen accumuleren ze dan in hun blad en als de planten in de winter bovengronds afsterven en de bladeren vergaan, komen de voedingsstoffen beschikbaar voor andere planten. Of je kunt het blad afsnijden en bij planten leggen die wat extra voedingsstoffen kunnen gebruiken. Deze planten zijn vooral belangrijk in de eerste jaren na de aanplant van het gilde.

pastinaak als voedingsstoffenpomp

Insectenlokker

Soms lijkt het of er bij elke plant die je in de tuin zet al een of ander beestje klaar staat om het aan te vallen, maar eingelijk zijn de insectenproblemen grotendeels een teken van gebrek aan evenwicht in de tuin. De natuur zou insecten niet verdelen in nuttig en schdelijk, want elk beestje heeft zijn plek in het geheel en diversiteit is de sleutel tot balans. Elk zogenaamd schadelijk insect heeft natuurlijke vijanden en als je ervoor zorgt dat ook deze zich in de tuin thuis voelen, zullen de problemen niet snel uit de hand lopen. Bij de predatoren ( zoals zweefvliegen en lieveheersbeestjes) zijn het vaak vooral de larven die zich voeden met schadelijke insecten ( bladluis en mijten) en hebben de volwassen exemplaren ook behoefte aan nectar en/of stuifmeel. Ook parasitoiden , zoals de sluipwesp, voeden zich met nectar en stuifmeel, maar leggen hun eieren onder andere in rupsen van koolwitje waardoor ze het aantal rupsen beperkt houden. De categorie insectenlokkers overlapt deels met de drachtplanten, maar er zijn bepaalde soorten die uitblinken in het aantrekken van bovengenoemde nuttige insecten . In deze categorie vallen vooral schermbloemigen en planten met een margrietachtige bloemen, maar ook zijn bijvoorbeeld planten uit de muntfamilie goede insectenlokkers.

phacelia nr 1 drachtplant

ziekte weerder

Veel kruiden hebben een geneeskrachtige uitwerking op de mens, maar soms ook op andere planten. Je kunt ziekteweerders in de tuin gericht , preventief inzetten bij planten die vatbaar zijn voor bepaalde ziektes, of ze door de tuin strooien om zo de gezondheid in het algemeen te bevorderen. Mierikswortel kan bijvoorbeeld naast perzik geplant worden als preventie tegen krulziekte, of naast kers om de boom tegen monilia-rot te beschermen. Knoflook met zijn schimmelwerende werking is een goede buur voor alle fruitbomen.

uien zijn ziekteweerders

Naast de bovengenoemde fucties zijn er natuurlijk nog vele andere. Uit het oogpunt van de mens is eetbaarheid een zeer wenselijke eigenschap, maar planten kunnen ook dienen als brandstof, genezen of geplukt worden voor in de vaas. Het kunnen goede bodembedekkers zijn die de grond beschermen, of ze kunnen vlinders aantrekken.

welkom in de kas en neem een tras mee 🙂

kom in de kas

Er zijn ook stekjes te koop in de kas, dus je hoeft niet met lege handen naar huis te gaan, en zo wordt je een klimaat doener! Als je langs komt meld je wel even aan want vol is vol!

veel voedselbosgewassen kweek ik op door te stekken. Wil je weten hoe? Kom in de kas !
NUMMERNEDERLANDSE NAAM
1De Japanse Tempelboom ( Ginkgo biloba) is boomsoort die afkomstig is uit China en al eeuwenlang wordt gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde. De bladeren van de ginkgo biloba-boom bevatten bioactieve stoffen, waaronder flavonoïden en terpeenlactonen, die verschillende potentiële gezondheidsvoordelen kunnen bieden.
2Het meloenboompje (Calycanthus floridus) , ook wel bekend als de “sweetshrub” of “Carolina allspice”, is een plant die inheems is in het oosten van Noord-Amerika. Het is een meerstammige struik die gewaardeerd wordt om zijn geurige bloemen en aantrekkelijke, glanzende groene bladeren.
3De kiwi ( Actinidia chinensis) is de botanische naam voor de kiwiplant, die inheems is in China. Deze plant staat bekend om zijn eetbare vruchten, die wereldwijd bekend zijn als kiwi’s.
4de vijg (Ficus carica), algemeen bekend als de vijgenboom, is een plantensoort die al eeuwenlang wordt geteeld vanwege zijn fruit, de vijg. Deze boomsoort heeft verschillende interessante kenmerken en functies.
5de Chileense guave ( Ugni molinae) , ook wel bekend als de ‘Ugni’ of ‘Tazziberry’, is een kleine groenblijvende struik die oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komt, met name uit Chili en delen van Argentinië. De vruchten van de Chileense guave zijn eetbaar en hebben een zoetzure smaak die doet denken aan een combinatie van aardbeien, veenbessen en rozenblaadjes. Hier zijn enkele functies en kenmerken van de Chileense guave:
6De wilde citroen (Poncirus trifoliata), ook bekend als de harde sinaasappel, is een plantensoort uit de familie Rutaceae, die oorspronkelijk afkomstig is uit Noord-China en Korea. Het is een doornige, groenblijvende struik of kleine boom die tot 5 meter hoog kan worden. Deze plant staat bekend om verschillende interessante eigenschappen en wordt om verschillende redenen gekweekt.
7De hop (Humulus lupulus) is de botanische naam voor de hopplant, een veel voorkomende plant die voornamelijk wordt gekweekt vanwege zijn toepassing in de bierproductie. Hier zijn enkele van de belangrijkste functies en toepassingen van Humulus lupulus:
8De Duindoorn (Hippophae rhamnoides), algemeen bekend als duindoorn, is een soort struik die inheems is in Europa en Azië. Het staat bekend om zijn veelzijdige toepassingen en voordelen voor de gezondheid
9De Monnikspeper (Vitex agnus-castus) staat ook wel bekend als kuisboom of monnikspeper, is een plant die van oudsher wordt gebruikt voor verschillende medische doeleinden, vooral bij vrouwen. De bessen en zaden van de Vitex agnus-castus worden gebruikt voor het bereiden van supplementen en extracten die vaak worden gebruikt vanwege hun vermeende voordelen voor de gezondheid.
10Glycyrrhiza glabra, ook bekend als zoethout, is een kruidachtige vaste plant en is al eeuwenlang gewaardeerd vanwege zijn zoete smaak en verschillende medicinale eigenschappen.
11Eriobotrya japonica, ook wel bekend als de loquat of Japanse mispel, is een groenblijvende boom of struik die oorspronkelijk afkomstig is uit China, maar ook wijdverspreid is in Japan en andere delen van Zuidoost-Azië. Naast zijn sierwaarde vanwege de aantrekkelijke bladeren en fruit, heeft de plant verschillende nuttige functies
12Toona sinensis, ook bekend als de Chinese mahonie of Chinese ceder, is een boomsoort die voorkomt in Oost-Azië. Het heeft verschillende toepassingen en functies.
13De tulpenboom ( Magnolia ×wieseneri) is een geslacht van bloeiende planten die afkomstig zijn uit Noord- en Zuid-Amerika, Azië en de Himalaya. Deze bomen en struiken staan bekend om hun opvallende, geurige bloemen en worden in verschillende culturen gewaardeerd vanwege hun decoratieve en medicinale eigenschappen
14De Japanse mandarijn (Citrus Reticulata), ook wel bekend als de mandarijn of mandarijn sinaasappel, is een citrusvrucht die bekend staat om zijn zoete smaak en gemakkelijk te pellen schil. Naast de heerlijke smaak heeft deze vrucht verschillende functies en toepassingen, zowel culinair als medicinaal.
15De Mahonia is een geslacht van groenblijvende struiken, inheems in Azië, Noord- en Midden-Amerika. De plant staat bekend om zijn decoratieve bladeren en heldergele bloemen, gevolgd door blauwe bessen. Verschillende soorten Mahonia hebben verschillende toepassingen en functies
16De Japanse kornoelje (Cornus kousa) is een soort van bloeiende plant die behoort tot de Cornaceae-familie. Het is een struik of kleine boom die oorspronkelijk afkomstig is uit Oost-Azië, met name China, Korea en Japan.
17De wasgagel (Myrica pensylvanica), ook bekend als de noordelijke baai, is een struik die inheems is in Noord-Amerika. Deze plant heeft verschillende ecologische functies en wordt ook vaak gebruikt voor landschapsdoeleinden.
18De hibiscus is een prachtige bloem die behoort tot de familie Malvaceae. Het wordt vaak gekweekt vanwege zijn opvallende, kleurrijke bloemen en wordt in verschillende delen van de wereld in diverse culturele contexten gebruikt. Hoewel de plant vooral bekend staat om zijn esthetische waarde, heeft hij ook verschillende andere functies en toepassingen
19Cercis siliquastrum, ook wel bekend als de Judasboom, is een kleine tot middelgrote bladverliezende boom of struik die voornamelijk voorkomt in de Middellandse Zee-regio. Het staat bekend om zijn opvallende roze bloemen die in het vroege voorjaar verschijnen, nog voor de bladeren uitkomen. Naast zijn esthetische waarde heeft deze boom verschillende ecologische en functionele kenmerken.
20De druif ( Vitis vinifera) is de wetenschappelijke naam voor de wijnstok. Deze plantensoort wordt voornamelijk gekweekt voor de productie van druiven, die op hun beurt worden gebruikt voor de productie van wijn.
21De kamperfoelie (Lonicera periclymenum), ook bekend als de kamperfoelie of wilde kamperfoelie, is een soort bloeiende plant die voornamelijk voorkomt in delen van Europa. Deze plant staat bekend om zijn geurige, aantrekkelijke bloemen en heeft verschillende functies en toepassingen, zowel in de natuur als in de tuinbouw.
22De Chinese thee (Camellia sinensis) is de plant waaruit alle soorten thee worden gewonnen. Het heeft verschillende functies en toepassingen, voornamelijk gerelateerd aan de productie van thee.
23De engelwortel (Angelica archangelica), ook wel bekend als gewone engelwortel, is een kruid dat voornamelijk inheems is in Scandinavië en Groenland. Het heeft verschillende toepassingen en functies, zowel in de traditionele geneeskunde als in de keuken.
24De goji bes/ boksdoorn (Lycium barbarum), ook bekend als de goji-bes, is een plantensoort die behoort tot de familie Solanaceae. Het is een veel voorkomende plant in Aziatische landen zoals China, waar het al eeuwenlang wordt gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde vanwege de vermeende gezondheidsvoordelen. De bessen van de Lycium barbarum worden vaak geconsumeerd vanwege hun voedingswaarde en worden soms toegevoegd aan verschillende gerechten en drankjes.
25De kiwibes (Actinidia deliciosa ‘Jenny’) is een cultivar van de kiwi plant.
26Koreaanse den (Pinus koraiensis ‘Amur’) is een cultivar van de Pinus koraiensis, ook wel bekend als de Koreaanse pijnboom. Het is een conifeer die oorspronkelijk afkomstig is uit Oost-Azië, met name uit Korea en het noordoosten van China. De ‘Amur’-cultivar is specifiek gekweekt of geselecteerd vanwege bepaalde kenmerken die het onderscheiden van andere variëteiten van de Koreaanse pijnboom
27De Prunus dulcis is de Latijnse naam voor de amandelboom, een plantensoort die wordt gewaardeerd om zowel zijn culinaire als cosmetische toepassingen.
28Zingiber mioga, ook bekend als Japanse- of mioga gember, is een plant die behoort tot het geslacht Zingiberaceae. Het is inheems in delen van Japan en China. De plant staat bekend om zijn eetbare knollen en jonge scheuten.
29Zanthoxylum simulans, ook wel bekend als de Chinese peper of Szechuan-peper, is een plant die veel voorkomt in delen van Azië, zoals China en Japan. Het wordt gewaardeerd vanwege zowel zijn culinaire als medicinale eigenschappen.
30Curcuma longa, ook bekend als geelwortel, is een plant die inheems is in Zuid-Azië en tot de gemberfamilie behoort. Het staat vooral bekend om zijn heldergele wortelstokken, die worden vermalen tot een poeder dat vaak wordt gebruikt als een kruid in de keuken en als een natuurlijke kleurstof. Naast zijn culinaire toepassingen staat Curcuma longa ook bekend om zijn potentieel medicinale eigenschappen.
31Lespedeza thunbergii, ook wel bekend als de Thunberg’s Bush Clover of bosklaver, is een struikachtige plant die van nature voorkomt in delen van Azië, waaronder China en Japan. Het is een populaire sierplant vanwege zijn aantrekkelijke bloemen en algemene winterhardheid.
32Staphylea pinnata, ook wel de Europese blazenstruik of pimpernoot genoemd, is een struik die inheems is in delen van Europa en Azië. Deze struik heeft verschillende kenmerkende eigenschappen en functies.
33Shepherdia argentea, ook wel bekend als de zilverbes of buffelbes, is een plantensoort die inheems is in Noord-Amerika. Deze struik staat bekend om zijn zilverachtige bladeren en felgekleurde bessen. De plant heeft verschillende interessante functies en toepassingen, zowel in de natuur als voor menselijk gebruik.
34Kardoen (Cynara cardunculus) is een soort distelachtige plant die voornamelijk wordt gekweekt vanwege de eetbare delen ervan.
35Rhus glabra, ook bekend als de gladde sumak, is een plantensoort die behoort tot het geslacht Rhus. Het is inheems in Noord-Amerika en wordt vaak gevonden in verschillende delen van de Verenigde Staten en Canada. Deze plant heeft verschillende historische en hedendaagse toepassingen, waarvan sommige mogelijk relevant zijn voor diverse doeleinden.
36Prunus cerasifera, ook bekend als de kerspruim of myrobalanpruim, is een soort fruitboom afkomstig uit het geslacht Prunus. Het wordt vaak gekweekt vanwege zijn decoratieve bloemen en het eetbare fruit.
37 Leycesteria formosa, ook wel bekend als de karamelbes, fazantenbes, grootmoeders oorbel of chocobes is een plant die oorspronkelijk afkomstig is uit de Himalaya en Zuidoost-Azië. Het is een populaire sierplant vanwege zijn aantrekkelijke bloemen en opvallende bessen.
38De pindakaasplant (Clerodendrum bungei)is een plantensoort die behoort tot de Verbenaceae-familie. Het staat ook bekend als de Roze Pagode of Cashmere Boeket. Deze plant staat vooral bekend om zijn aantrekkelijke uiterlijk en geurige bloemen. Hoewel het in sommige regio’s voornamelijk als sierplant wordt gekweekt, heeft het ook enkele functionele aspecten, zowel in de traditionele geneeskunde als in de natuurlijke omgeving.
39De Pyrus pyrifolia is de wetenschappelijke naam voor de Aziatische peer, ook wel bekend als de Nashi-peer of de Chinese peer. Het is een soort peer die afkomstig is uit Oost-Azië en wordt gewaardeerd om zijn knapperige textuur, sappigheid en zoete smaak.
40Pyrus communis, beter bekend als de Europese peer, is een soort fruitboom die wijdverspreid is in gematigde klimaten over de hele wereld. Het wordt voornamelijk verbouwd vanwege de heerlijke en voedzame peren die het produceert.
41De Caragana arborescens, ook bekend als de Siberische erwtenstruik of gewoon erwtenstruik, is een soort struik afkomstig uit Siberië en het Verre Oosten. Het wordt vaak gebruikt in landschapsbeplanting vanwege zijn vele gunstige eigenschappen.
42Halesia carolina, ook wel bekend als de sneeuwklokjesboom, is een soort van bloeiende plant die inheems is in het oostelijke deel van Noord-Amerika, met name in de Verenigde Staten. Deze boom heeft verschillende ecologische en decoratieve functies.
43Diospyros kaki , beter bekend als de Japanse persimmon of gewoon persimmon, is een vruchtdragende boom afkomstig uit Oost-Azië. De vrucht van de Diospyros kaki, die ook bekend staat als persimmon, heeft verschillende toepassingen en wordt gewaardeerd om zijn smaak en voedingswaarde.
44Laurus nobilis, beter bekend als de laurier of laurierboom, is een groenblijvende plant die voornamelijk wordt gebruikt vanwege de culinaire en medicinale toepassingen.
45Asimina triloba, ook wel bekend als de pawpaw of de roomappel is een inheemse Noord-Amerikaanse fruitboom. De boom staat bekend om zijn grote eetbare vruchten en heeft verschillende functies en toepassingen
46Amorpha fruticosa, ook wel bekend als de valse Indigostruik, is een plantensoort die voornamelijk voorkomt in Noord-Amerika en Oost-Azië. Het is een veelzijdige plant met verschillende ecologische en praktische functies
47Argyrocytisus battandieri, ook bekend als de ananasbrem, is een plantensoort die behoort tot de vlinderbloemenfamilie. De plant is inheems in Marokko en Algerije en staat bekend om zijn opvallende geur en uiterlijk.
48 Tetradium daniellii, ook bekend als de bijenboom, is een boomsoort die voorkomt in China en omliggende regio’s. Het staat bekend om zijn diverse toepassingen, zowel in de traditionele geneeskunde als in andere industrieën.
49Lonicera caerulea, ook wel bekend als de blauwe honingbes, is een struik die afkomstig is uit de regio’s van Rusland, Japan en Kamtsjatka. Het is een plant die de laatste jaren steeds populairder is geworden vanwege de smakelijke bessen die het produceert, evenals vanwege zijn aanpassingsvermogen aan verschillende klimaten.
50Gleditsia triacanthos ‘Sunburst’, ook wel bekend als de Amerikaanse valse christusdoorn, is een decoratieve boom die veel wordt gebruikt in landschapsarchitectuur.
51De Prunus persica, ook wel bekend als de perzikboom, is een soort van de bloeiende plant in de rozenfamilie. Deze plant heeft verschillende functies en wordt gewaardeerd om diverse redenen
52Prunus avium Stella is een soort kersenboom die voornamelijk bekend staat om zijn productie van heerlijke zoete kersen.
53Prunus cerasifera Nigra, ook bekend als de zwarte kerspruim of kerspruim ‘Nigra’, is een decoratieve fruitboom die gewaardeerd wordt om zijn sierwaarde in landschapsarchitectuur.
54De Aralia cordata, ook bekend als de udo, is een overblijvende plant die vaak wordt gebruikt vanwege zijn decoratieve bladeren en aantrekkelijke bloemen. Naast zijn sierwaarde heeft het ook enkele mogelijke functionele toepassingen
55 Cladrastis kentukea, ook bekend als de Amerikaans geelhout, is een boomsoort die inheems is in het zuidoosten van de Verenigde Staten.
56Metasequoia glyptostroboides, ook wel bekend als de Chinese moerascypres, is een soort bladverliezende conifeer die afkomstig is uit China. Deze boom staat bekend om zijn opvallende uiterlijk en heeft verschillende ecologische en esthetische functies.
57Prunus domestica is de wetenschappelijke naam voor de Europese pruimenboom, die pruimen produceert. Deze boom heeft een lange geschiedenis van teelt in Europa en wordt gewaardeerd om zijn vruchten, die vers gegeten kunnen worden of verwerkt kunnen worden tot jam, gelei, compote, en gedroogde pruimen.
58Cudrania tricuspidata ‘Che’, ook wel bekend als de Chinese moerbei/ Che fruit of de Mandarijn-Meloenbes, is een plant die oorspronkelijk uit China komt en nu ook wordt gekweekt in andere delen van Azië en enkele delen van de wereld. De ‘Che’ variëteit van Cudrania tricuspidata heeft verschillende toepassingen en functies.
59Zure kersen, wetenschappelijk bekend als Prunus cerasus, zijn een soort kersen die bekend staan om hun zure smaak. Ze hebben verschillende toepassingen en worden gewaardeerd om hun culinaire, medicinale en cosmetische eigenschappen.
60De Chinese sierkers, wetenschappelijk bekend als Prunus serrulata, is een sierlijke en populaire boomsoort die oorspronkelijk uit Oost-Azië komt. Deze boom wordt gekweekt vanwege zijn prachtige bloesems en wordt vaak gebruikt in landschapsarchitectuur vanwege zijn decoratieve waarde.
61De struikkers, ook wel bekend als de Himalaya kers, is een plantensoort afkomstig uit de Himalaya-regio van Azië. Deze plant heeft verschillende functies en toepassingen, zowel in de natuur als voor menselijk gebruik.
62Nothofagus antarctica, ook bekend als de Antarctische beuk of Chileense beuk, is een soort loofboom die inheems is in Zuid-Amerika, voornamelijk te vinden in Zuid-Chili en Argentinië. Deze boom heeft verschillende ecologische functies en wordt gewaardeerd om zijn diverse toepassingen.
63De schijn augurk of chocoladerank (Akebia quinata Alba) is een variëteit van de Akebia quinata plant, die behoort tot de familie van de Lardizabalaceae. Het is een snelgroeiende, houtige wijnstok die oorspronkelijk afkomstig is uit Oost-Azië, met name uit Japan, China en Korea. De Alba-variëteit van Akebia quinata staat bekend om zijn opvallende witte bloemen en decoratieve waarde in tuinen en landschappen.
64Cydonia oblonga Aromatnaja, ook wel bekend als de kweepeer, is een specifieke variëteit van de kweepeerplant, een lid van de Rosaceae-familie. De kweepeer wordt vaak gewaardeerd vanwege zijn fruit, dat een unieke smaak heeft en voor verschillende doeleinden kan worden gebruikt.
65Chaenomeles japonica ‘Cido’ is een specifieke cultivar van de Chaenomeles japonica, ook bekend als de Japanse kweepeer of struikkwee. Het is een struikachtige plant die gewaardeerd wordt vanwege zijn decoratieve bloemen en vruchten.
66Sassafras albidum, ook wel bekend als venkelhout, is een bladverliezende boom die inheems is in Oost-Noord-Amerika. Deze boom heeft verschillende historische en moderne toepassingen, zowel op het gebied van voedsel als van medicijnen.
67Prunus spinosa, ook wel bekend als de sleedoorn, is een inheemse struik in delen van Europa, West-Azië en Noordwest-Afrika. Deze struik heeft verschillende functies, zowel in natuurlijke omgevingen als in de menselijke cultuur.
68Alnus glutinosa, ook wel bekend als de zwarte els, is een boomsoort die veel voorkomt in Europa en delen van Azië. Het is een belangrijke boom in veel ecosystemen vanwege de diverse functies die het biedt.
69Acer platanoides ‘Laciniata’ is een cultivar van de gewone esdoorn, Acer platanoides, die opvalt door zijn bijzondere bladvorm.
70De duivels wandelstok (Aralea alata) is een plant die beter bekend staat als de Winged Sumac of de Vleugelsumak. Het is een struik die afkomstig is uit Noord-Amerika.
71Mespilus germanica, ook wel bekend als de mispel, is een plantensoort die wordt gewaardeerd om zowel zijn fruit als zijn sierwaarde.
72Morus alba, ook wel bekend als de witte moerbei, is een boomsoort die oorspronkelijk afkomstig is uit China, maar nu wereldwijd wordt gekweekt vanwege zijn verschillende toepassingen en voordelen.
73Heptacodium miconioides, ook wel bekend als de Zevenzonenboom, is een plantensoort die oorspronkelijk afkomstig is uit China. Het is een populaire plant vanwege zijn opvallende uiterlijk en unieke eigenschappen.
74Prunus incisa, ook wel bekend als Fuji-kers of Fuji-sakura, is een soort pruimenboom die afkomstig is uit Japan. Het is een kleine, bladverliezende boom of struik die voornamelijk wordt gewaardeerd vanwege zijn aantrekkelijke bloemen.
75koortsstruik
76De grootvruchtige lijsterbes (Sorbus bursinka & Sorbus Nevezhinskaja) zijn soorten van de Sorbus-geslacht, ook bekend als de lijsterbes. De Sorbus bursinka is een boom die voornamelijk voorkomt in delen van Oost-Europa, zoals de Kaukasus en de regio van de Zwarte Zee.
77De Cornus mas ‘Kasanlaker’ is een specifieke variëteit van de Cornus mas, ook wel bekend als de gele kornoelje. Het is een soort van de Cornaceae-familie, die bekend staat om zijn kleine boom of struik met opvallende gele bloemen en rode vruchten.
78Lindera benzoin, ook bekend als de koortsstruik, is een inheemse Noord-Amerikaanse struik die voorkomt in vochtige bossen, langs beken en in moerassige gebieden. Het heeft verschillende interessante eigenschappen en functies
79Amelanchier lamarckii, ook wel bekend als krentenboompje, is een veelzijdige plant die gewaardeerd wordt vanwege zijn esthetische en ecologische eigenschappen.
80Schisandra chinensis, ook bekend als de vijf-smaakbes of schisandra bes, is een plant afkomstig uit Azië, met name uit China en delen van Rusland. De bessen van Schisandra chinensis worden al eeuwenlang gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde vanwege hun vermeende gezondheidsvoordelen.

You Might Also Like