Energiecafé wint Henk Klein Award

Eén van mijn projecten heeft een prijs gewonnen: de Henk Klein Award. Hij werd uitgereikt door GDO – Gemeenten voor Duurzame Ontwikkeling.

Samen met NMCX heb ik met de ontwikkeling van het Energiecafé de eerste editie van de Henk Klein Award gewonnen. Dit is een landelijke prijs van het GDO (Gemeenten voor Duurzame Ontwikkeling), en wordt jaarlijks uitgereikt aan een duurzaamheidsorganisatie die middels een stimulerende werkwijze de energie uit de samenleving ondersteunt. Op 5 november is dit tijdens het jaarlijkse GDO congres bekend gemaakt.

Wat is Het Energiecafé?


In veel huishoudens valt via gedragsverandering en kleine aanpassingen in de woning nog veel energiewinst te behalen. Daarom wordt het Energiecafé georganiseerd. Tijdens het Energiecafé kunnen buurtbewoners en andere geïnteresseerden bij energiecoaches terecht voor tips en maatregelen om eenvoudig en direct energie en dus geld te besparen. 10 oktober vond de eerste editie van het Energiecafé plaats. Naast de aanwezigheid van de energiecoaches werden er verschillende workshops gegeven, een wedstrijd gestart: ‘Wie bespaart de meeste energie?’ en werd er zelfs gratis radiatorfolie uitgedeeld. Een enthousiaste bezoeker gaf aan: “Ik ben erg blij met dit initiatief! Naast de vele tips die ik heb gekregen waarmee ik door kleine gedragsaanpassingen energie kan besparen, ga ook naar huis met radiatorfolie die ik vanavond direct huis ga installeren.”

Hoe is het ontstaan?


Predikant Aarnoud van der Deijl van kerkcentrum de Ark-Overbos had het voornemen om armoede te bestrijden en het milieu te helpen. Wij hebben met de predikant en met ondersteuning van woningcorporatie Ymere het plan verder ontwikkeld. Nadat in de kerk aandacht is gevraagd hebben wij een aantal belangstellenden een vervolgtraject georganiseerd in de vorm van een training van energiecoaches die vervolgens energieadvies kunnen geven. “Maar er was ook behoefte om meer ‘outreachend’ te handelen”, geeft Arjanne Lagendijk, directeur van NMCX aan. “Zo is het Energiecafé ontstaan, waardoor het bereik uiteindelijk veel groter is”.

Het vervolg


De eerste editie van het Energiecafé vond plaats in oktober, tijdens de week van de duurzaamheid. Halverwege november krijgt het een vervolg en een structureel karakter. De tweede editie staat gepland op 14 november, en de derde op 23 januari. De gesprekken tussen onder andere De Ark hebben naast het Energiecafé ook andere ontwikkelingen tot stand gebracht. De Ark-Overbos heeft zich bijvoorbeeld aangesloten bij de landelijke beweging van groene kerken. En daarnaast is het idee ontstaan om de omgeving van de kerk te vergroenen. Hiervoor is een nieuwe werkgroep gevormd, die gekoppeld is aan een ander initiatief, dat eetbare gewassen en bomen wil planten in Haarlemmermeer. Een duurzame lokale beweging is op gang gebracht.

“Overal kansen en mogelijkheden”

Rudy krijgt met zijn aanstekelijke enthousiasme en tomeloze energie veel voor elkaar. Hij heeft veel gevoel voor humor en het is een feest om met hem samen te werken. Hij ziet overal kansen en mogelijkheden voor meer duurzaamheid. Rudy is een verbinder en vernieuwer die de boel in beweging kan brengen.

Aarnoud van der Deijl
Werkgroeplid bij De Ark

Wil jij dit ook?

Vraag een gratis en vrijblijvend gesprek aan en we bekijken samen de mogelijkheden.
Gratis gesprek aanvragen

You Might Also Like

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *