Eetbaar hout

Oesterzwammen zijn inheemse paddenstoelen die vaak op stervend of dood hout in het bos
te vinden zijn. Het is ook mogelijk om ze op een natuurlijke manier op geënte boomstammen in de tuin te telen.

De oesterzwammen zullen vanaf de nazomer verschijnen, vooral na een koude bui. Een familie oesterzwamstam kan 1-2 keer per jaar ca. 3 jaar lang paddenstoelen produceren.  Wij eten de paddenstoelen op en de paddenstoelen eten de stam op= eetbaar hout.

Bijna alle loofhout soorten behalve fruitsoorten zijn geschikt om oesterzwammen op te enten, maar vooral beuk, berk, populier en wilg zijn geschikte houtsoorten. Hoe leuk is het om je eigen oesterzwammen te kweken op snoeihout uit de buurt.

Heb je zelf geen hout? Geen probleem!

We kunnen ook lokaal snoeihout gebruiken voor een workshop voor buurtbewoners waarbij ieder een eigen stammetje ent voor in zijn eigen tuin of balkon. Het is natuurlijk nog veel leuker om je eigen oesterzwammen kwekerij op te zetten waarbij je als buurt een eerste stap zet om zelfvoorzienend te worden.

Hoe werkt het?


Het hout moet tussen 3 weken en 3 maanden na het kappen geënt worden. Zieke of te oude bomen zitten al vol andere schimmels en kunnen beter voor een ander doeleind gebruikt worden. De beste diameter is ergens tussen 10 – 25 cm. Een algemene regel is: hoe meer hout, hoe langer de schimmel nodig heeft om doorheen te groeien, maar…… hoe meer hout, hoe meer voedingsstof voor de paddenstoelen en hoe meer oogst er verwacht kan worden.

Wanneer kan ik beginnen?

Oesterzwammen kunnen het hele jaar geënt worden, maar het beste moment is in het voorjaar gevolgd door het vroege najaar. Enten is heel makkelijk met een sterke boormachine, een boortje met dezelfde diameter als de deuvels, en uiteraard broed. Voor een gemiddelde boomstam van 50 cm lang en 20 cm diameter zijn er 20 deuvels nodig.

Waar kan ik mijn oesterzwammen plaatsen?

Na het enten moet de stammen minstens twee weken vorstvrij blijven. De oesterzwam stam krijgt dan een plek in de schaduw en uit de wind. Een natte plek in de tuin is niet handig want dan heeft de stam het te makkelijk en zal niet zo snel gaan bloeien.

Eetbaar hout kan in de tuin of op het balkon gebruikt worden als:
– houtstapel
– tuinborder
– natuurkunst
– onderdeel van een moestuin

Enkele maanden na het enten is de paddenstoel door de hele stam gegroeid en is de paddenstoelstam ineens heel gevoelig – een stevige herfst regenbui is vaak genoeg om de stam tot leven te brengen. Heerlijke recepten zijn te vinden op deze website.

wanneer bloeit de oesterzwam?

Grijze oesterzwammen komen meestal tot bloei als de buitentemperatuur ergens tussen de 5 – 18ºC is; gele oesterzwammen bloeien vaak tussen de 15 – 23 ºC.

Een algemene regel is dat 20% van het gewicht van de hout wordt omgevormd tot paddenstoel.  Na 2- 4 jaar, afhankelijk van het houtsoort en volume van het hout, is de stam op.

Wil jij ook je eigen eetbare hout enten? Bestel dan nu de deuvels voor 1 of meerdere stammen in mijn webshop

Je kunt ook bij mij ook een workshop op locatie bestellen waarbij je als groep ieder een stammetje gaat enten maar ook de overheerlijke oesterzwammen gaat proeven. Evt. ook te combineren met een boottocht of een paddenstoelen excursie. 

Wil je met de hele buurt aan de slag en met eigen hout een eetbaar-hout kwekerij opzetten? Samen met Groene Takken organiseer ik ook workshops op locatie.  

You Might Also Like

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *