een zaadbom is niet explosief

Er zijn genoeg plekken in de stad die een groene injectie kunnen gebruiken. Met querilla gardening ga je een beetje anarchistisch te werk. Zaadbommen hebben iets onvoorspelbaars namelijk. Dit is waarom het ook zo leuk is. Nadat je de zaadbommen verspreid hebt wacht je op het magische moment of de vreemde balletjes tot iets moois uitgroeien.

zaadbommen is het antwoord op de verstening

Zaadbommen zijn de dragers voor de zaden, zodat deze kunnen worden gelanceerd over muren en schuttingen naar onbereikbare stukken grond zoals braakliggend terrein. Omdat zaden heel licht zijn en deze makkelijk worden weggeblazen door de wind moet je de zaden wel verpakken in een zaadbom.

Bijvriendelijk

Zaadbommen maak je van klei, aarde en humus en daar voeg je een mengsel zaden aan toe met bij voorkeur brijvriendelijke planten zoals phacelia of borage (eetbaar !) Deze plant en trekken veel vlinders en bijen aan. het is een goede eenjarige die zich prettig uitzaait.

geen zorgplicht!

Afhankelijk wat voor zaad je gebruikt maar al snel heb je resultaat. De zaden uit de zaadbommen zullen al snel hun worteltjes in de grond boren. Hierna zal de zaailing uitgroeien tot een volwassen plant. Steeds meer zaadjes zullen ontkiemen en de zaadbom valt langzaam uit elkaar. Dit kan dagen, weken of zelfs maanden duren. Zaden zullen pas ontkiemen als aan hun eisen wordt voldaan en de volgende factoren aanwezig zijn: water, de juiste temperatuur en een goede plek om te groeien.

jij bent onderdeel van de oplossing

Maak vooral ook foto’s ! Het is leuk om met foto’s te laten zien wat een verschil de bloemen maken: een paar foto’s vóór het planten en een paar na het uitkomen. En helemaal leuk om die op je facebook pagina met iedereen te delen! Zo wordt wordt iedereen aan gespoord om de grijze plekken in de stad te vergroenen.  Ik heb altijd een zakje zaad in mijn broekzak voor evt. “noodsituaties” 🙂

Ben je enthousiast geworden, maar durf je dit niet alleen te doen?  Meld je dan samen met buurtgenoten aan voor de cursus “Nuts Natuurclub” in de webshop

You Might Also Like