terug naar de schooltuinen

Dit jaar bestaan de Amsterdamse Schooltuinen 100 jaar. Na 31 jaar ga ik weer terug naar de Amsterdamse Schooltuinen voor activiteiten voor Midzomermokum. Het is 1 een grote herkenning! Ook de bungalow, die nu als opslag fungeert ligt in mijn geheugen gegrift. Daar heb ik toen ik in Amsterdam kwam wonen Anti-kraak gewoond, samen met mijn partner Loek. Dat was een hele mooie tijd. De eerste schooltuintjes in1920, waren bedoeld voor de allerarmste gezinnen van de stad. Zo aten zij nog eens verse groente, in die tijd was dat een luxe. Kort na de Eerste Wereldoorlog heerste er grote armoede in Nederland, waardoor het lastig was om aan gezond voedsel te komen.Na 100 jaar bestaan de schooltuinen nog steeds, maar dat is niet vanzelfsprekend..

de kinderen van de 8e Montessori demonstreren bij het stadsdeel kantoor Zeeburg om de schooltuinen te behouden

100 jaar schooltuinen

In 1920 werd de eerste schoolwerktuin ingericht, op een plek tussen de Petroleumhaven en de Houthaven. Er was plek voor 280 tuintjes, de kinderen hadden elk 20 vierkante meter grond om te bewerken. Ze kwamen op woensdag- en zaterdagmiddag, en betaalden 15 cent per week. Na de eerste oogst kwam er een teleurstelling: de tuin moest verplaatst worden omdat er een nieuwe haven gebouwd ging worden:de Coenhaven. Gelukkig kwam er wel een nieuwe plek voor de tuin: aan de Hemweg. Het was een groot succes en in de jaren daarna kwamen er al snel meer schooltuinen bij, o.a. aan de Zuidelijke Wandelweg en de Kruislaan. Inmiddels zijn er in de stad dertien schooltuinen waar elk jaar zo’n 7000 scholieren uit groep 6 en 7 tuinieren.

Stichting Amsterdamse Schoolwerktuinen

Op 1 januari 1989 kwam ik bij de Stichting Amsterdamse Schoolwerktuinen (S.A.S) in dienst als assistent tuinleider. Op 24 april 1991 viel het besluit van Burgemeester en Wethouders van Amsterdam om de schooltuinen te decentraliseren.Daardoor werd ik als educatief medewerker aangesteld bij Stadsdeel Zeeburg. Na een rumoerige tijd van bezuinigingen bij de stadsdelen werd op 22 oktober 1997 werd mijn functie als educatief medewerker van Stadsdeel Zeeburg overtallig en gingen de kinderen in Zeeburg niet meer naar de schooltuinen.

resten van menselijke botten op de Kalftuin

Het was een boeiende tijd op de schooltuinen. Zo hebben we een schoolbioloog die de meest mooie lessen voor ons schreef binnen het “Jaarrondprogramma’. En mocht ik in Restaurant ‘Fifteen’ van Jamie Oliver met kinderen gaan koken met de groentes die we van de schooltuinen hadden geoogst. Ook werden er grote blunders gemaakt, zoals op de Kalftuin, waar het stadsdeel Watergraafsmeer grond van de Ooster-Begraafplaats op de schooltuin heeft bracht. Toen de kinderen van de ‘de Springstok‘ tijdens de les ‘Grond’ een grondmonster moesten nemen kwamen ze terug met menselijke resten. Daarna brak de pleuris uit.

In het filmpje zie je mij samen met mijn collega Matthieu paadjes lopen om de tuintjes gereed te maken voor gebruik. De kinderen van de Dongeschool” vragen zich af, wanneer ze weer kunnen tuinieren…

overvloed kun je delen

Zo’n 7.000 leerlingen uit klas 6 en 7 van de basisschool tuinieren jaarlijks in een van de 13 Amsterdamse schooltuinen. In dit jubileumjaar is er een 14e tuin, op een bijzondere plek: de tuin van het Rijksmuseum. In oktober 2019 won basisschool Oostelijke Eilanden de Grote Schooltuinwedstrijd. Een jaar lang mogen de mazzelaars graven, zaaien, wieden en oogsten naast het beroemdste en misschien wel mooiste gebouw van de stad. Alle andere schooltuinklassen van de stad krijgen dit jaar een workshop cadeau op deze plek.

multifunctioneel gebruik

Wat toen absoluut ondenkbaar was, gebeurt nu gelukkig wel. De schooltuin is onderdeel van het publieke domein geworden. Wat fijn om te zien dat deze paradijsjes in Amsterdam de poort hebben open gegooid voor het publiek. Toentertijd waren het eigen koninkrijkjes waar de tuinleider de scepter zwaaide. De Amsterdamse schooltuinen is een bijzondere Amsterdamse voorziening waar de Amsterdammers trots op kunnen zijn.

ik samen met de tuinman op de tuin van Sjef

na 100 jaar nog geen gescheiden afvalsysteem

Het valt me wel tegen dat er na 100 jaar nog steeds geen gescheiden afval inzamelsysteem bestaat op de schooltuin in Amsterdam. Het is toch niet moeilijk om juist daar zorg te dragen voor gescheiden afval! Als hier nog 100 jaar voor nodig is, wil ik ze graag nog even helpen met mijn Duurzaamheidsversneller. Laten ze een voorbeeld nemen aan de kinderen van Mustapha Schaakschool die een kringloop tuin onderhouden..

Hulp nodig?

Heb je hulp nodig om je leerlingen of studenten toekomstbehendig te maken? Neem contact op voor een gratis gesprek, dan bespreken we wat je precies nodig hebt.
Gratis gesprek aanvragen

 

You Might Also Like