het Noorderlicht straalt in Duivendrecht

De realisatie van de natuurtuin in de openbare ruimte in park Zonnehof in Duivendrecht heeft lang op zich laten wachten, maar de metamorfose is oogstrelend! Een prachtig glooiend parklandschap met een stevige ‘Zeeuwse haag‘ die vooral vogels aantrekt. De haag waarborgt de afstand tussen spelende kinderen en bewoners, dit bevordert het woonplezier. De bewoners hebben namelijk lang het ontwerp tegengehouden, omdat ze bang waren voor geluidoverlast. Gelukkig zijn initiatiefnemers, bewoners en gebruikers tot elkaar gekomen! Het resultaat mag er zijn:

Een natuurtuin, waar je speelt, ontdekt en beleeft…

Hoe een stagiair met het idee kwam!

Op maandag 27 januari 2020 is de natuurlijke speeltuin officieel geopend. Voor de opening zijn ecokids docenten uitgenodigd om samen met de kinderen natuuractiviteiten te doen en en bomen en bloembollen te planten. Dit is de kers op de taart! Ik spreek tijdens een natuuractiviteit een docent van de kleutergroep van de O.B.S. de Grote Beer. Hij vertelt mij hoe hij de openbare ruimte heeft aangetroffen toen hij hier stage kwam lopen. Niemand had enige band met de omgeving. De kinderen speelden binnen de hekken op de tegels. Hij heeft toen direct geopperd om hier een natuurtuin van te maken. Het was een moeilijk proces vertelt Inet Dinewind van Natuur voor Kinderen mij. Vanuit Co-creatie samen met kinderen is het plan verder uitgewerkt, maar voordat de natuurtuin in Duivendrecht gerealiseerd werd, moest er nog veel water door de Rijn. Nu, een 5 tal jaren later, is het dan zo ver. De herinrichting van de buurt en de openbare ruimte heeft ruimte gemaakt voor de natuurtuin van de kinderen. Zij kunnen nu echt genieten van de natuur om de scholen heen en dat doen ze met volle teugen.

Het doel is om kinderen op een laagdrempelige, spannende manier kennis te laten maken met de natuur.

Kinderen worden de boom ‘in gezogen’ als ze de korstmossen ontdekken

Natuurbeleving

Gedurende de projectdag zijn er activiteiten georganiseerd door Ecokids waar de kinderen van O.B.S. De Grote Beer en A. Bekemaschool aan deelnamen. Er ontstond een mooie samenwerking tussen de scholen, Ecokids en de hoveniers van Dolmans Landscaping group. De hoveniers vonden het geweldig om samen met de kinderen de natuurtuin te realiseren. Dankzij hun geduld en enthousiasme maakten zij er een ongelooflijk leuke en leerzame dag. Met als doel: ‘De natuurtuin en natuur beleving dichterbij de kinderen te brengen.’

Het is wetenschappelijk bewezen dat natuurbeleving bijdraagt aan een goede en gezonde ontwikkeling.

De hoveniers hadden nog nooit korstmossen van zo dichtbij gezien….: Win-Win

Zelf bloembollen planten

Kinderen leren veel van de natuur en zeker als ze er zelf mee aan de slag gaan. Door zélf bloembollen te planten, leren ze bloembollen spelenderwijs van dichtbij kennen. Zij zien dan met eigen ogen hoe de bloembollen uitgroeien tot schitterende bloemen. Deze ervaring blijft ze een leven lang bij! Wanneer de tulpen, krokussen, narcissen en blauwe druifjes vanaf het vroege voorjaar bloeien, is de natuurtuin een en al kleur….Heerlijk genieten in de natuurtuin.

Bollen planten doe je samen!

Kom in actie en wordt een groene voortrekker!

Werk jij op een school en wil je meer doen met groen, duurzaamheid en toekomstbehendigheid? Dan ben je bij mij aan het goede adres. Ik  zet me in om duurzaam onderwijs te integreren in het leerproces, van peuter tot professional. Steeds meer scholen willen een bijdrage leveren aan de maatschappij door ‘iets groens te doen’. En dan groen in de breedste zin van het woord, als in ‘goed voor de natuur, goed voor het milieu en de maatschappij. ‘Duurzaam’. Groen hoort ook midden in de samenleving; groen is niet alleen een naam voor natuurgebieden die goed beschermd worden vanwege de biodiversiteit die erin voorkomt. Heel veel mensen vinden natuur in hun stad, wijk of buurt of schoolplein net zo belangrijk als die beschermde natuurgebieden. Sommigen willen zich daar graag voor inzetten. Een groene natuurtuin in de openbare ruimte geeft je energie, verhoogt je gezondheid en maakt je gelukkiger.

Geef mij die tips

You Might Also Like