makkelijke moestuin

De makkelijke Moestuin (ook wel vierkante metertuin genoemd) is gebaseerd op ‘Square Foot Gardening‘; een methode die rond 1980 ontwikkeld is door Mel Bartholomew. Mel was nogal gefrustreerd geraakt door de normale manier van moestuinieren; Hij vond dat je wel heel veel werk moest verzetten om groentes te telen.

hij begon zich een aantal dingen af te vragen:

  • Waarom bemest en bewerk je bijvoorbeeld het hele perceel als je vervolgens maar 25% beplant met groente?
  • Waarom zaai je hele zakjes zaad als je daarna de meeste zaailingen weer moet verwijderen?
  • Hoe komt het dat je in een moestuin de meeste tijd kwijt bent aan het bestrijden van onkruid?
  • Waarom zaai je mer dan je kunt eten?

en zo is de makkelijke moestuin ontstaan…

Mel besloot het anders aan te pakken en bedacht zijn eigen methode. Dankzij die methode kun je nu de heerlijkste groentes oogsten, zonder al te veel moeite, ruimte of investeringen. Het is een simpele natuurlijke en makkelijke moestuinmethode die iedereen kan uitvoeren.

de gewone moestuin

Voor een gewone moestuin heb je veel ruimte nodig; zeker als je verschillende groentes wilt vwerbouwen. De kleinste moestuin is al gauw zo’n honderd vierkante meter. Dat komt vooral omdat je veel ruimte nodig hebt tussen de rijtjes groentes. De tuin van de meeste mensen is niet groot genoeg om een moestuin te beginnen. Als ze toch een moestuin willen, huren ze daarom een volkstuin.

Tuinvereniging Westerpark

20% van de normale oppervlakte

Omdat je heel economisch in bakken van 1.20 meter bij 1,20 meter tuiniert heb je maar 1/5 deel van de oppervlakte nodig van een normale moestuin nodig om toch dezelfde opbrengt te krijgen.

Daardoor kan een makkelijke moestuin bijna overal gemaakt worden:

  • Wat denk je van een bak naast de keukendeur? Handig voor de kruiden voor je omelet!
  • Langs de oprit naar de garage, in de voortuin; een Makkelijke moestuin is mooi om naar te kijken en hoef je niet te verstoppen omdat het zo’n rommeltje wordt in de loop van het jaar.
  • Heb je geen tuin maar wel een balkon of dakterras? Omdat je zo weinig ruimte nodig hebt kan je ook daar aan de slag.

Hoge opbrengsten:

intensief planten betekent dat je veel zult oogsten vanuit een kleine ruimte, dus ideaal voor tuinders met beperkte ruimte.

Snel gemaakt:

tuinieren met een vierkante meter-tuin is een snelle manier om een ​​nieuwe tuin te starten. Je kunt een vierkante meter-tuin overal plaatsen – zelfs over gras of bestrating – zodat jij binnen een paar uur kunt bouwen, vullen en beginnen met zaaien en planten! Zelfs als je in bestaande grond werkt, hoeft je alleen de plantgebieden voor te bereiden, niet de paden, dus het kost veel minder tijd en moeite.

Minimaal regelmatig onderhoud:

Aangezien de tuin klein is en jij slechts een paar specifieke taken op een bepaalde dag hoeft te doen, ben je slechts een paar minuten per keer kwijt om de planten te verzorgen, te onderhouden en te oogsten.

Minder wieden:

als jij een vierkantemeter tuin maakt, gevuld met een grondloze mix, zullen er weinig of geen zaden in zitten (afhankelijk van de compost die u gebruikt) en dus geen onkruid om te trekken voor het eerste seizoen. Onkruid zal echter in de loop van de tijd vaker voorkomen als zaden waaien of in het bed vallen.

het kan ook nog anders!

Een mini Moestuin is makkelijk te realiseren van lege wijn dozen, of van tweede hands palletkragen. Verder kost een mini moestuin niet veel tijd, weinig ruimte geld en inspanning, het is leuk en geeft je veel grotere opbrengst dan je zou verwachten. Een Mini Moestuin maak je op de stoep of op je balkon. Lekker dicht bij je huis. Zo kun je dagelijks snel je eten bij elkaar kweken en verklein jij zo je ecologische * food-print. Zo hoef je ook niet meer in de rij te staan bij de supermarkt voor groente dat al heel wat kilometers heeft afgelegd in Nederland en het buitenland. Vanaf nu heb je een nieuwe hobby!

zelf kweken geeft veel voldoening

De meeste mensen die zelf hun groenten telen vinden zelf geteelde groenten lekkerder. Ze zijn onbespoten en gezonder (geen enkele gifstof) Je kan groenten en kruiden kweken die moeilijk te krijgen zijn in de winkel en het bespaart op je huishoudgeld.

makkelijke moestuin-app

En dan is er ook nog de makkelijke moestuin-app. Download de app en ga aan de slag! Meer info vindt je op de website van de makkelijke moestuin! Kom op ga aan de slag en steek je groene vingers uit de mouwen!

Nog meer gratis tips? Meld je hier aan!

Hulp nodig?

Heb je hulp nodig om je leerlingen of studenten toekomstbehendig te maken? Neem contact op voor een gratis gesprek, dan bespreken we wat je precies nodig hebt.
Gratis gesprek aanvragen

You Might Also Like