Groen in de klas

De meeste mensen voelen zich gelukkiger in een groene omgeving

Niet alleen buiten op het schoolplein doet groen goed, ook groen in de klas is belangrijk. In veel Nederlandse klaslokalen is de luchtkwaliteit slecht. Dit heeft grote invloed op de leerprestaties en de concentratie van de leerlingen. Planten kunnen hierin veel verbetering brengen. Daarom zijn groene wanden de perfecte oplossing. Eentonige muren of plekken waar weinig ruimte is voor mooie plantenbakken leven op. Kinderen in een groene omgeving werken beter, zijn gelukkiger en hebben minder stress.

Groene wanden zijn de laatste jaren trendsettend in innovatieve architectuur. Al in de ontwerpfase houden (interieur)architecten rekening met de mogelijkheid groen te integreren. De schitterende decoratieve en representatieve waarde is direct voelbaar en ook functioneel! Een innovatieve scheidingswand met natuurlijke temperatuur- en geluidsisolatie draagt bij aan een gezonde luchtkwaliteit.

De prestaties van de kinderen verbeteren in een groene omgeving met 20 tot 40%

 

Schone lucht en betere luchtvochtigheid vermindert allergie en ziekteverzuim


Scholen hebben vaak verouderde luchtfiltersystemen. Het aantal leerlingen per klaslokaal is alleen maar groter geworden de afgelopen jaren. Uit onderzoek blijkt dat er een directe relatie is tussen luchtkwaliteit en leerprestaties. Een gezond binnenklimaat voor scholen en kinderdagverblijven is een speerpunt van de rijksoverheid. Zo zijn er al diverse projecten georganiseerd door GGD en en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu om het binnen milieu te verbeteren. Opvallend is dat daarbij vooral aandacht is voor ventileren. Er is nauwelijks aandacht voor de positieve effecten van groen in de klas. En dat terwijl er ook steeds meer wetenschappelijk bewijs is.

Planten breken fijnstof actief af en maken onze zuurstof uit CO2

 

Planten in de klas kunnen heel veel doen, zo blijkt uit het onderzoek.

Enkele positieve effecten

  • Het zorgt voor verlaging van CO2-gehalte in de lucht
  • Het heeft een luchtzuiverende werking: vieze luchtjes en afvalstoffen worden binnen 45 minuten afgebroken
  • Het heeft een positief effect op het binnenklimaat
  • Diverse gezondheidsklachten zoals hoofdpijn, luchtweginfectie en oogirritaties nemen af
  • Planten leiden tot 15% minder ziekteverzuim
  • Dankzij het toevoegen van binnengroen scoren kinderen beter
    en ze tonen meer creativiteit bij het oplossen van problemen
  • Ee planten absorberen geluid en dat geeft een prettiger akoestiek
  • Het groen filtert de lucht en produceert zuurstof

In klaslokalen met voldoende zonlicht kunnen planten zonder extra kosten snel groeien. In klaslokalen waar weinig licht is, kunnen de planten met ledverlichting floreren.

Ben je nieuwsgierig naar de mogelijkheden van verticaal groen en groene wanden in jouw school? Neem dan contact met me op en ik kom samen met Vertiplant langs om te helpen.

Hulp nodig?

Zoek jij ook een toekomstbehendige oplossing voor je organisatie , onderwijsinstelling of woonwijk? Neem dan contact op voor een gesprek. We bespreken hoe ik je kan helpen. Klik hier voor: Gratis gesprek aanvragen.

Geef mij die tips

You Might Also Like