De naam zegt het eigenlijk al; een  Forest School’ is een school waar kinderen de meeste tijd buiten in het bos doorbrengen. Elke dag spelen de kinderen in regen of zonneschijn, maximaal vier uur buiten. Heerlijk toch? Forestschool is gericht op buitenspelen en bewegen en is tot op heden alleen nog bedoeld voor kinderen tussen de drie en vijf jaar. Op een doorsnee dag verkennen ze de natuur, bouwen ze forten en klimmen ze in bomen.  

De voordelen van buiten spelen

Naast dat ze van alles over de natuur leren is het uiteindelijke doel dat ze lekker kunnen ravotten en spelen. Vies worden is hierbij een vereiste, want dan weet je tenminste dat ze lekker zijn uitgeraasd. Er zitten een hoop voordelen aan zo’n buitenschool. Kinderen leren problemen zelf op te lossen, zijn al op vroege leeftijd in aanraking met de wetenschap en leren samenwerken met hun leeftijdsgenootjes. Ook leren ze samen te leven met andere wezens zoals dieren en hun emoties beter te beheersen. En dat zorgt weer voor kalme, stress loze en blije kinderen aan de eettafel ‘s avonds.

Lovan en Dout weten als geen ander vuur te maken

Is jouw school klaar om een forestschool te worden?

Forestschool is een inspirerend proces, dat alle leerlingen regelmatig kansen geeft om vertrouwen en het gevoel van eigenwaarde te ontwikkelen met praktische leerervaringen in een bos of andere natuurlijke omgeving.

Op de forestschool zijn alle deelnemers gelijk, uniek en waardevol. Alle kinderen krijgen de kans om te verkennen en te ontdekken.

Ieder kind krijgt de kans om:

  • passende risico’s en uitdagingen aan te gaan (hier is geen plaats voor hyper ouders ?)
  • hun eigen leer- en ontwikkelingsactiviteiten in gang te zetten
  • om regelmatig succes te ervaren
  • om positieve relaties met zichzelf en andere mensen te ontwikkelen
  • een sterke, positieve relatie met hun natuurlijke wereld te ontwikkelen
Als je een vlot gaat bouwen leer je tegelijkertijd ook knopen maken. het mooiste van alles is als de kinderen wegdrijven de grote plas op…….

Deze leerlinggerichte aanpak is verweven met de steeds veranderende stemmingen en wonderen van de natuur. De natuur geeft met de seizoenen aanknopingspunten om van elke forestschool sessie een programma met ontdekkingen te maken

Hutten bouwen en pijl en boog maken. Dat zijn allemaal uitingen van oer-instinkt bij kinderen. Zodra we hier mee bezig gaan, vliegt de tijd voorbij

Forestschool wordt begeleid door gekwalificeerde trainers die voortdurend blijven investeren in hun ontwikkeling.

Met forestschool creëer je een leergemeenschap waar een diep niveau van leren en vooruitgang de norm is.

Rover ontdekt overal holletjes en nesten. Nu gaat hij zijn eigen nest maken

Anja van de Petrusschool in Diemen is getuige geweest van de kwaliteit van forestschool en is inmiddels ambassadeur geworden. Zij ziet kinderen rijker, vaardiger en met veel meer zelfvertrouwen de school verlaten.

Wat zo goed is aan het forestschool-programma, is dat de kinderen meer leren dan alleen maar over de natuur. Het is goed voor o.a.:
• sociale ontwikkeling
• leren samenwerken
• omgaan met tegenslagen, doorzettingsvermogen
• oplossend vermogen
• creativiteit

En álle 21st century skills komen ook nog eens aan bod

Rover brengt Jasmine in contact met de natuur door haar in bladeren in te pakken. Ze voelt zich als een herfst koningin

Het mooiste is als we een groep van gemengde leeftijden kunnen maken, om kinderen in staat te stellen interactie te hebben met personen met verschillende leeftijden en vaardigheden. Zo leren ze van elkaar; peer to peer! Zo creëer je een win-win situatie waarbij de relaties, groei, ontwikkeling en de betrokkenheid van de kinderen centraal staat en gewaardeerd worden.

Gun jij je kinderen een betere toekomst? 

Ga dan veel vaker naar de natuur met ze. Ik kan je helpen om een passend plan te maken, op maat, voor jouw klas(sen) en school. Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Hulp nodig?

Zoek jij ook een toekomstbehendige oplossing voor je onderneming, organisatie of onderwijsinstelling of woonwijk? Neem dan contact op voor een gesprek, waarin we bespreken hoe ik je kan helpen.
Gratis gesprek aanvragen