Oesterzwammen zijn eetbare paddenstoelen die in de Nederlandse bossen voorkomen. In de natuur groeien deze paddenstoelen vaak op afstervende bomen en dood hout. Oesterzwammen hebben hout nodig om te kunnen groeien. Ze breken het hout af om voeding eruit te krijgen en dat doen ze door schimmeldraden door het hout heen te laten groeien. Alle kleinen schimmeldraden vormen bij elkaar een ‘zwamvlok’of ‘mycelium’. Op een gegeven moment is er voldoende voeding uit het hout verkregen om door te gaan naar de tweede fase, echte paddenstoelen vormen. Als de weersomstandigheden gunstig zijn, komen de eetbare oesterzwammen dan te voorschijn. De paddenstoelen spelen een belangrijke rol in de kringloop van de natuur. Zonder hen en allerlei kleine organismen zoals regenwormen, pissebedden en bacteriën, zou het organisch afval zich blijven opstapelen.

maak je eigen grow-kit om oesterzwammen te kweken

Met het oesterzwammen kweekpakket met koffiedik wordt het groeiproces van de oesterzwam in de klas of thuis zichtbaar voor de leerlingen. Paddenstoelen kweken is een spannend proces. Dat zal te maken hebben met de manier waarop ze groeien. De ene dag zijn ze er nog niet en dan schieten ze plotseling ‘als paddenstoelen uit de grond’.

Oesterzwammen hebben een cholesterol verlagend effect en bevatten veel mineralen zoals bijvoorbeeld ijzer. Oesterzwammen hebben een amandelsmaak en kunnen een paar dagen in de koelkast bewaard worden.

Lesdoelen

  • de leerlingen leren het groei- en kweekproces van oesterzwammen kennen
  • de leerlingen leren de rol van paddenstoelen in de kringloop van de natuur
  • de leerlingen ontdekken dat een oesterzwam eetbaar is

Kerndoelen

De lessen sluiten aan bij verschillende kerndoelen:
K39 De leerlingen leren met zorg om te gaan met het milieu

.K41 De leerlingen leren over de bouw van planten, dieren en mensen en over de vorm en functie van hun onderdelen

K42 De leerlingen leren onderzoek doen naar materialen en natuurverschijnselen, zoals; licht, geluid, elektriciteit, kracht magnetisme en temperatuur

Ook 21e eeuwse vaardigheden zijn in de lessen verweven zoals: creatief en kritisch denken, communiceren en samenwerken.

De workshop in de klas bestaat uit een introductie en een opdrachten circuit bestaande uit 3 onderdelen:

lesinhoud

  • het kweken van oesterzwammen in de klas
  • koken zonder afval
  • oesterzwammen of vlees

Wil jij je kinderen van de school laten inspireren voor duurzaamheid en hen laten verwonderen door paddenstoelen, neem dan contact op met mij.

Wil je nog meer Gratis tips voor duurzaam onderwijs download dan hier de gratis tips.

Hulp nodig?

Zoek jij ook een toekomstbehendige oplossing voor je onderneming, organisatie of onderwijsinstelling of woonwijk? Neem dan contact op voor een gesprek, waarin we bespreken hoe ik je kan helpen.
Gratis gesprek aanvragen