De ‘leer’ kracht van het groene schoolplein

Betonnen tegels op een kaal schoolplein, voetballertjes maken de dienst uit. Nergens een plekje om in het groen te scharrelen of een bosje om je in te verstoppen. Leerlingen die rennen, vechten en zich vervelen. Meer niet. En elke dag weer. Maar zo hoeft het niet te gaan.

Groen schoolplein avontuur
Avontuur en groene schoolpleinen, een leerzame combinatie

Zo kan een schoolplein veel meer worden dan een pauzeplaats of een overblijfplek. Het kan een groen schoolplein worden. Een speel- en leerlandschap als het ware. Een soort buitenlokaal met diertjes, planten, struiken en bomen. Door in het ontwerp van het groene schoolplein de kwaliteiten van de omliggende omgeving mee te nemen, creëer je meer sociale interactie en draagvlak voor het groene schoolplein in de buurt. Wil je weten wat hiervoor de beste aanpak is, neem eens contact met mij op. Ik kom langs voor een gratis adviesgesprek.

Avontuur groen schoolplein

Natuurlijk spelen nodigt uit tot ontdekkend leren 

Op zoek naar lieveheersbeestjes, pissebedden en vlinders? Er is meer tijd om buiten les te geven dan jij denkt! Verstoppertje spelen achter bomen en in struiken. Avontuur! Even uitrazen voordat er binnen verder geleerd wordt. Het komt de menselijke balans, de leerprestaties en het plezier ten goede.  Een groen schoolplein waar kinderen weer in contact komen met de natuur. Waar kan worden geklommen en geklauterd… Waar zij kunnen ontdekken en zich kunnen verwonderen. Op een groen schoolplein draait het even niet meer om de virtuele wereld, maar vooral om de echte.

Groen schoolplein

Doe je mee? Ja jij ! 

Spelen in de natuur spreekt waarschijnlijk tot een ieders verbeelding. Het geeft kinderen elke dag de kans op natuurbeleving en biedt mogelijkheden voor natuureducatie. Een groen schoolplein brengt creativiteit, rust, ontdekking en veelzijdige beweging samen. Daarnaast draagt een groen schoolplein bij aan het behoud van soorten planten en dieren, de biodiversiteit. Het aanbrengen van groen hoeft niet altijd direct een groots project te zijn. Daken en balkons zijn ook geschikte plaatsen. Even sparren over uw idee?
Bel Rudy op 06-10883184.
Ik kom langs bij u op school, we bekijken samen de (subsidie) mogelijkheden en enthousiasmeren uw collega’s. Vergroening kan heel simpel en hoeft geen hoge kostenpost te worden. 

M2 tuinen
Vierkante meter tuinen op het dak van een school

De laatste jaren veranderen steeds meer schoolpleinen en schooldaken van grijze tegelplateaus in een groene avontuurlijke omgeving. Op plein, dak of balkon worden natuurlijk groene elementen zoals bloemperken, grasveldjes, boomstammen, zand en water, speelbosjes, heuvels, insectenhotels, moestuinen enz. aangebracht. De kinderen worden er uitgedaagd om te spelen in en met natuurlijke elementen. Ze komen bovendien op een creatieve manier in contact met de natuur.

een groen schoolplein
Betrek de aangrenzende natuur bij de schoolactiviteiten

Onderzoek naar positieve effecten

Uit onderzoek blijkt dat groene schoolpleinen (en speelplaatsen) unieke speel- en leermogelijkheden bieden voor kinderen. Als een plein na vergroening ook echt aantrekkelijker wordt gevonden, verbetert het sociale klimaat op school.
De aantrekkingskracht van groene schoolpleinen is groot. Zeker in de huidige tijd, waarin de zwaarlijvigheid onder kinderen toeneemt en veel kinderen kampen met gedragsproblemen. Kinderen met autismespectrumstoornissen en concentratiestoornissen kunnen even uitrazen, of juist een rustig verstopplekje vinden. Daarnaast kan er met de aanleg van groene schoolpleinen meegewerkt worden aan een oplossing voor milieu-thema’s als klimaatverandering, hitte stress, wateroverlast, CO2 en fijnstof in de lucht. Zorgen voor een groenere leefomgeving krijg je op deze manier vanaf je lagere schoolleeftijd mee.
Zorgen voor de natuur, heel gewoon dus!

kinderen bij groen schoolplein
Wij doen het lekker zelf!

Groen is positief

Socioloog Jolanda Maas deed in 2012 onderzoek naar de effecten van groene schoolpleinen op basisschoolleerlingen. Zowel leerlingen, ouders, leerkrachten als directeuren zien de meerwaarde van groen. Ze waarderen het plein meer als daarvoor en vinden het leuker, avontuurlijker, mooier, fijner, gezelliger en groter.

groene schooldaken
De ‘leer’ kracht van groen

Bewezen is dat groene schoolpleinen:

  • een positief effect hebben op het welzijn van jongere leerlingen (groep 4 en 5). Ze vinden school leuker, hebben meer vrienden en worden minder gepest. Leerkrachten, directeuren en ontwerpers merken op dat kinderen op een groen speelplein minder ruzie maken;
  • meer uitnodigen tot educatief gebruik (gym, natuur en tekenen);
  • bijdragen aan de hittebestendigheid van de omgeving;
  • een positieve invloed hebben op de concentratie van leerlingen;
  • zorgen voor verkoeling en natuurlijke schaduw op warme dagen;
  • een meer uitdagende speel- en leeromgeving bieden. Kinderen ontdekken en geven hun grenzen aan;
  • de mogelijkheid bieden om kinderen in contact te brengen met de natuur, waardoor ze er meer respect voor krijgen en er zorgzamer mee omgaan.
Boom op groen schoolplein
Onder de kruin van een boom is de temperatuur tot 15 graden lager

Hulp nodig?

Zoek jij ook een toekomstbehendige oplossing voor je onderneming, organisatie of onderwijsinstelling of woonwijk? Neem dan contact op voor een gesprek, waarin we bespreken hoe ik je kan helpen.
Gratis gesprek aanvragen