Wist je dat planten in de klas een positieve invloed hebben? Kinderen ervaren het klaslokaal positiever, zijn minder ziek en krijgen minder straf dan kinderen in klassen zonder planten! Planten verminderen stress, bevorderen de concentraltie en prestatie, geven een prettig gevoel, absorberen schadelijke stoffen, houden de luchtvochtigheid op peil en werken geluiddempend.

In veel Nederlandse klaslokalen is de luchtkwaliteit erg slecht

Niet alleen buiten op het schoolplein doet groen goed, maar ook in het klaslokaal. In veel Nederlandse klaslokalen is de luchtkwaliteit erg slecht. Groen in de klas kan voor verbetering zorgen. De luchtkwaliteit heeft grote invloed op de leerprestaties en de concentratie van de leerlingen. Hun welbevinden en gedrag wordt erdoor beïnvloedt. Verticaal groen, oftewel groene wanden zijn de perfecte oplossing voor eentonige muren. En op plekken waar weinig ruimte is voor mooie plantenbakken. Want kinderen in een groene omgeving werken beter, zijn gelukkiger en vrolijker en hebben minder stress.

John Nederstigt opent de eerste groene wand op een school in Haarlemmermeer

de prestaties van de kinderen verbeteren door groen in de klas met 20 tot 40 %Prestaties.

Groene wanden zijn de laatste jaren trendsettend in innovatieve architectuur. Al in de ontwerpfase houden (interieur)architecten rekening met de mogelijkheid binnengroen te integreren. Want de schitterende decoratieve en representatieve waarde is direct voelbaar, maar ook functioneel! Een innovatieve scheidingswand brengt groen in de klas en zorgt voor een natuurlijke temperatuur- en geluidsisolatie. Verticaal groen draagt bij aan een gezonde en aangename luchtkwaliteit.

Groen in de klas

schone lucht en betere luchtvochtigheid verminderen allergie en ziekteverzuim

gezondheid

Onderzoek naar positieve effecten

Planten in de klas kunnen heel veel doen, zo dat blijkt uit onderzoek:

  • er is weinig ruimte nodig als je verticaal groen inzet;
  • planten verlagen het CO2-gehalte in de lucht;
  • groen in de klas heeft een luchtzuiverende werking; vieze luchtjes en afvalstoffen worden binnen 45 minuten geheel afgebroken;
  • planten hebben een positief effect op het binnenklimaat;
  • gezondheidsklachten zoals hoofdpijn, luchtweginfectie en oogirritaties nemen af;
  • binnengroen leidt tot 15% minder ziekteverzuim;
  • kinderen scoren beter bij taken en toetsen en tonen ook meer creativiteit bij het oplossen van problemen;
  • planten absorberen geluid, dat geeft een prettiger akoestiek;
  • groen in de klas filtert en produceert zuurstof.
natuurlijk hoef je niet alleen in groene wanden te denken. Neem de natuur als voorbeeld en laat kinderen meebepalen hoe je school er uit komt te zien.

Gratis gesprek

Ben je nieuwsgierig naar de mogelijkheden van groene wanden in jouw school? Wil je een gratis adviesgesprek over integratie van groen in de klas? Neem dan contact met me op

de meeste mensen voelen zich gelukkiger in een groene omgeving

Geluk
basisschool in Haarlemmermeer hebben een groene wand gecrowdfund

Zeker in klaslokalen met voldoende zonlicht kunnen planten zonder veel aanvullende kosten snel hun werk doen. En in klaslokalen waar weinig licht voorkomt, kunnen planten dankzij ledverlichting floreren.

groen maakt gelukkig en ik weet hoe!

Rudy Klaassen

Hulp nodig?

Zoek jij ook een toekomstbehendige oplossing voor je onderneming, organisatie of onderwijsinstelling of woonwijk? Neem dan contact op voor een gesprek, waarin we bespreken hoe ik je kan helpen.
Gratis gesprek aanvragen