Wist jij dat de gemiddelde Amsterdammer 3,2 bakkie koffie per dag drinkt? Dat is al snel 6 miljoen kilo koffie per jaar. Dat zijn 550.000 emmers koffiedik. Dat is een stapel emmers van 187 km hoog. Dat is 18700 keer de Adam-Toren op elkaar. Van elke koffieboon belandt slechts 0.2% in je kopje. De overige 99,8% wordt weggegooid. Tijdens het maken van een kopje koffie pasteuriseer je het koffiedik. Een groot voordeel van het gebruik van vers koffiedik is dat je het niet hoeft te pasteuriseren. Zo kun je na het koffiedrinken al direct beginnen met het kweken van oesterzwammen zonder verdere energie te verspillen. 

Download het AmstelZwam stappenplan

Kun je niet wachten om aan de slag te gaan met duurzame innovatie? Wil je NU al iets gaan doen? Dat kan! Je kunt vandaag als klas nog beginnen als aanrechtagrariër of urban farmer. Weer een klein stapje vooruit in de toekomst van onze planeet. Laat hieronder je naam en e-mailadres achter, dan stuur ik je direct het stappenplan toe!


  AmstelZwam werkboekje

  Download het AmstelZwam werkboekje om aan de slag te gaan met het kweken van oesterzwammen met oude thee of koffie. In dit werkboekje leer je in 4 fases hoe je je eigen oesterzwammen kan kweken!

  Download het werkboekje

  OESTERZWAMMEN 

  Oesterzwammen zijn opruimers in de natuur. Omgevallen bomen worden door het wortelstelsel (mycelium) gekoloniseerd. In de herfst groeien deze eetbare paddenstoelen uit. Van alle paddenstoelen is de oesterzwam de meest geschikte partner in het tegengaan van de verspilling van een alom aanwezig, en waardevol materiaal: koffiedik. Een oesterzwam wordt gekweekt op koffiedik. Met het kweken breng je een bijzonder product onder de aandacht. Door de zachtheid van de smaak is de zwam in vele gerechten te verwerken en zijn er vele smaken mee te creëren. Deze kenmerken zich door een stevige structuur en zachte aardse smaak en geur.

   

  AmstelZwam & de 3 P’s

  1. People Het versterkt de samenwerking in de buurt .De oesterzwammen zijn een gezonde keuze en ze smaken goed, bijvoorbeeld op pizza, in soepen of in een snack.
  2. Planet Door koffiedik in te zamelen blijft het waardevol. De oesterzwammen vormen een duurzame voedselkeuze. Voedselkilometers of dierenleed zijn niet nodig. Voedselkilometers geven de afstand aan die je eten en drinken al reisde voordat het op je bord ligt of in je beker zit. Het kweken van eetbare zwammen geeft een bestemming aan leegstaande gebouwen, want er is geen landbouwgrond nodig, en ook niet veel water. Compost ontstaat als restproduct van de zwammenkwekerij.
  3. Profit Het levert werk op en een inkomen voor ondernemers: • voor het kweken van oesterzwammen • voor de toeleveranciers van het broed • voor de koks, soepmakers en pizza bakkers die met de oesterzwammen gerechten klaar maken en voor de compost producenten. We drinken veel koffie, dus dat biedt kansen voor ondernemers in Nederland en over de hele wereld Er is geen afval en dat is een besparing in kosten en CO2

  Nog meer toepassingen

  Paddenstoelen zijn heerlijk om te eten, maar je kunt er veel meer mee doen. Zo worden er jassen en tassen van gemaakt en mogelijkheden in de verpakkingsindustrie worden ook steeds verder uitgebreid. In de medische wereld wordt de grijze oesterzwam gebruikt bij de productie van penicilline. Deze verschillende mogelijkheden zijn bovendien milieuvriendelijk. De missie van de AmstelZwam is nieuwe producten ontwikkelen met de zwam als basis. Met de focus op een gezonde, duurzame maatschappij.

  De effecten van Amstelzwam:

  • Samen creëren we meer werk in de buurt
  • Samen creëren we meer samenwerking in de buurt
  • We maken onze food-afdruk kleiner door lokaal voedsel te kweken
  • We eten gezond voedsel uit de buurt
  • We kweken vleesvervangers
  • We creëren bewustwording in de buurt voor een circulaire levensstijl
  • We zetten een eerste stap naar Nederland Circulair 2050
  Joyce & Sahid helpen mij weer aan 2e jaars studenten van de toegepaste Psychologie van de Hogeschool van Amsterdam

  Mycelium Netwerk

  AmstelZwam is HET Mycelium-netwerk van Amsterdam. Wij vormen een leer- en werkomgeving (Community of Practise) rond koffie gerelateerde reststromen gericht op onderlinge verbindingen  AmstelZwam biedt een business case waarbij Amstelzwam samen met ondernemers, onderzoekers, omwonenden, overheid en het onderwijs een circulaire economie, sluiten we kringlopen en vormen we de stad van de toekomst. Kijk hier wat jij als school kunt doen met Amstelzwam

  Download het AmstelZwam stappenplan & wordt Zwambassadeur

  Kun je niet wachten om aan de slag te gaan met duurzame innovatie? Wil je NU al iets gaan doen? Dat kan! Je kunt vandaag nog beginnen als aanrechtagrariër of urban farmer. Weer een klein stapje vooruit in de toekomst van onze planeet. Laat hieronder je naam en e-mailadres achter, dan stuur ik je direct het stappenplan toe!


   zaai hoop


   AmstelZwam 3 P’s het Amstelzwam stappenplan ; kweek je eigen oesterzwammen op koffieprut eerste fase: voorbereiding STAP 1: Voor het kweken van … Verder lezen zaai hoop