8 doe-het-zelf activiteiten voor op school

Werk jij op een school en wil je meer doen met groen, duurzaamheid en ‘toekomstbehendigheid‘? Dan ben je bij mij aan het goede adres. Ik zet me in om duurzaam onderwijs te integreren in het leerproces, van peuter tot professional. Steeds meer scholen willen een bijdrage leveren aan de maatschappij door ‘iets groens te doen’. En dan groen in de breedste zin van het woord, als in ‘goed voor de natuur, goed voor het milieu en de maatschappij. ‘Duurzaam’. Groen hoort ook midden in de samenleving; groen is niet alleen een naam voor natuurgebieden die goed beschermd worden vanwege de biodiversiteit die erin voorkomt. Heel veel mensen vinden natuur in hun stad, wijk of buurt of schoolplein net zo belangrijk als die beschermde natuurgebieden, en sommigen willen zich daar graag voor inzetten. Een groene omgeving geeft je energie, verhoogt je gezondheid en maakt je gelukkiger.

samen de buurt opruimen is een feest

1: ga buiten lesgeven

Verplaats de standaard les bij goed weer eens naar buiten. Kinderen leven op als ze buiten zijn en de aandacht zal toenemen. Een beetje frisse lucht kan daarbij ook geen kwaad

2: Afval opruimen in de omgeving van de school.

Duurzaam onderwijs gaat samen met goed burgerschap en betrokkenheid van en met de omgeving. Dat betekent dat er interactie plaatsvindt tussen de school en de wijk/omgeving. Letterlijk gaan leerlingen de wijk in en komt de wijk binnen in de school Laat de buurtbewoners zien dat de school duurzaam betrokken is. Dit kun je doen door met alle kinderen afval op te ruimen dat rondslingert in de omgeving. Scheidt het afval op de bekende manieren en je maakt de buurt geïnteresseerd in de maatregelen die de school neemt op het gebied van duurzaamheid.

3: Verzamel oud-papier, gebruikte batterijen en elektronische apparaten.


Stimuleer de kinderen van alle klassen om regelmatig mee te doen aan de georganiseerde inzamelacties van onder meer oud-papier. Dit is goed voor de school en bovendien komt er minder oud papier in het milieu terecht. Naast oud papier organiseren ook steeds meer scholen mogelijkheden voor het inleveren van gebruikte materialen en oude elektronische apparaten. Met de opbrengst hiervan kan de school investeren in nieuwe duurzame projecten. In een duurzame school zijn de principes van duurzame ontwikkeling geïntegreerd in de lesstof (curriculum). Ik brengen kinderen kennis, vaardigheden, houding en waarden bij waarmee zij een duurzame toekomst waar kunnen maken en als voorbeeld kunnen dienen. Je kunt van E-Waste ook weer heel veel leren als je deze uit elkaar gaat schroeven en op zoek gaat naar de edelmetalen of maak van Tetrapakken een ‘Octofant’

4: Installeer zonnepanelen

De school biedt meestal ruime mogelijkheden tot verduurzaming. Gebouw en schoolplein zijn het meest zichtbare symbool van een duurzame school. Een duurzaam gebouw laat kinderen en ouders zien en voelen wat duurzaamheid kan betekenen nog voordat ze een stap in het klaslokaal hebben gezet. Schoolgebouwen hebben voldoende dak-oppervlakte voor de aanschaf van zonnepanelen. Dit kan gunstig zijn voor het energieverbruik. Informeer naar de mogelijkheden voor overheidssubsidies die ook onderwijsinstellingen kunnen aanvragen voor het investeren in zonnepanelen.

de school-dak-revolutie samen met de beslissers van morgen

5: Gekleurde afvalbakken op schoolpleinen

Kinderen worden gestimuleerd om afval gescheiden weg te gooien. Dit kun je doen door gebruik te maken van gekleurde afvalbakken op schoolpleinen en in de school zelf. Jong geleerd is immers oud gedaan.

hoeveel fracties wil jij inzamelen op de school? Een kind kan de was doen!

6: Regelmatig de schoolpleinen opruimen

Laat klassen in toerbeurt de schoolpleinen opruimen. Door een roulatiesysteem in te voeren ziet het schoolplein er altijd verzorgd uit en zullen kinderen ook minder snel afval laten slingeren en op de grond gooien. Mits er uiteraard voldoende afvalbakken beschikbaar zijn.

7: duurzame kantine

Kijk eens goed naar de producten die in de schoolkantine verkocht worden. Koffie en thee kunnen ook van duurzame merken geschonken worden en plastic koffiebekertjes kun je laten vervangen door mokken die hergebruikt kunnen worden.

 

8: Duurzame schoonmaakmiddelen

Laat het schoonmaakbedrijf gebruik maken van duurzame schoonmaakmiddelen die ecologisch verantwoord zijn. E.M. is een geweldig middel! Naast biologisch verantwoorde reinigingsmiddelen kan het schoonmaakbedrijf ook letten op het waterverbruik. Dit scheelt op jaarbasis in waterverbruik en je draagt bij aan het milieu door het gebruik van minder verontreinigende schoonmaakmiddelen.

wordt een groene voortrekker


leerlingen, studenten maar ook docenten willen zich prettig voelen in hun eigen schoolomgeving dus als je als docent, ouder, ondernemer of directeur daar een steentje aan kan bijdragen, zul je dat ook gauw doen. Creëer een schoolomgeving die er goed uitziet en klimaatbestendig is. Maak je school biodivers met broedende vogels, een waterbuffer en veel groen. Zelf energie opwekkend, los van de stekker. Er is meer dan alleen het schoolplein of de groene straat. Je kunt jouw groene, duurzame schoolomgeving als USP – Unique Selling Point – gaan gebruiken. Goed voor je imago! Daardoor krijg je meer leerlingen en studenten en komt er meer geld in het laatje. Bovendien werk je samen met meer andere partijen dan tot nu toe, wat veel voldoening geeft en uiteindelijk ook weer bijdraagt aan je omzet en de kwaliteit van het onderwijs.

Kan ik je helpen?

Ik weet dat de scholen een tekort aan docenten hebben en dat je misschien niet op deze doe het zelf activiteiten te springen staat. Dan kun je als nog gebruik maken van mijn kennis en vaardigheden, omdat ik ook een 2e graads onderwijsbevoegdheid heb met heel veel groene didactische kwaliteiten. Je moet me dan wel 1 ding beloven! Ik krijg de ruimte om de leerlingen/ studenten toekomstbehendig te maken 🙂 Neem contact met me op en je maakt in 2020 een vliegende start

 

.

Hulp nodig?

Heb je hulp nodig om je leerlingen of studenten toekomstbehendig te maken? Neem contact op voor een gratis gesprek, dan bespreken we wat je precies nodig hebt.
Gratis gesprek aanvragen

You Might Also Like