Zo maak jij je eigen klimaattuin!

Door de verandering van het klimaat wisselen periodes van extreme droogte en wateroverlast elkaar steeds vaker af. De droge zomers en overstromingen van de afgelopen jaren hebben ons met de neus op de feiten gedrukt. We moeten anders met water omgaan. In plaats van water snel afvoeren, is het van belang om het op te vangen en vast te houden. De natuur kan ons hierbij helpen.

We hebben al heel wat groen om ons huis geplant en veel stenen er uitgehaald ( 180 m2) Ook is het dak groen ( en geel) en zijn we waterklaar… Wat kun jij doen om van je tuin een klimaattuin te maken?

Dan moeten we de natuur alleen wel de ruimte geven om als spons te fungeren. Door dit in je eigen tuin te realiseren creeer je ook meer biodiversiteit in je tuin en in de buurt en gaat je bodemleven er ook nog eens op vooruit. Dat levert mooie stadsnatuur op! Hoe wil jij dat de wereld er uit komt te zien?

Oesterzwammen zijn inheemse paddenstoelen die vaak op stervend of dood hout in het bos
te vinden zijn. Het is ook mogelijk om ze op een natuurlijke manier op geënte boomstammen in de tuin te telen.

1. Plaats een regenton

Laat al dat kostbare water niet zomaar via de regenpijp in het riool verdwijnen. Vang het op in een regenton voor drogere tijden. Eingelijk is het ook zonde om drinkwater te gebruiken voor je tuin. Planten doen het prima of zelfs beter op regenwater doordat er minder kalk in zit. Als je nu aan de slag gaat, staat alles mooi klaar om bij de eerstvolgende stortbui liters water op te vangen.

Zet een ton onder de regenpijp en je hebt altijd genoeg water om de tuin te verzorgen. Zorg er in elk geval voor dat regenwater uiteindelijk terecht komt waar het hoort: in de grond. De tegels in de tuin vervangen door gras helpt daar ook bij. Als regenwater de grond in kan, is de kans op uitdroging kleiner. Bovendien wordt het riool ontlast. En dát voorkomt weer wateroverlast.

2. Doe de verstenings-check

Nederland heeft in totaal 3 miljard m2 tuin. Dat lijkt veel, maar 1,4 miljard m2, dus bijna de helft van de totale oppervlakte tuin is niet groen. Daar kan het regenwater niet de grond in zakken. Als je niet uitkijkt, stroomt het water zo het riool in en droogt je tuin uit. Vergroen je tuin en vang op die manier het water op, net als een spons. Haal er wat tegels uit, iedere m2 telt!

Iedereen kan meedoen door tegels te vervangen door groen in zijn eigen (gevel)tuin. De ludieke actie : Nationaal Kampioenschap Tegelwippen moet overheden aansporen om bestrating te vervangen door begroeiing, in de vorm van gras of planten. Ook jij kunt hier aan meedoen.

3. Leg een vijver aan

Een vijver vangt water op en houdt het vast. Oftewel, een vijver helpt enorm om je tuin klimaatproof te maken. Ook geeft een vijver een enorme boost aan de biodiversiteit in je tuin. Al is een vijver nog zo klein, er komt een heleboel leven op af. Het lijkt veel werk, maar dat valt reuze mee. Ook als je niet zoveel ruimte hebt, zijn er genoeg mogelijkheden.

je planten hebben het nodig, net als de dieren in je tuin. Maar water heeft ook een enorme meerwaarde. De spiegeling van het wateroppervlak alleen al. Met een waterbergingssysteem door je tuin en een moerassig stukje bij de vijver wordt je tuin nog natuurlijker. Op de website van Berry Ijmker kun je complete stappenplannen downloaden en alle ins en outs van natuurlijke ( zwem-)vijvers te vinden.

4. Plant een boom of struik

Met al die hete zomers achter de rug snakken jij en je tuinbewoners vast wel naar wat meer schaduw in de tuin. Heb je voldoende ruimte, dan kun je met een boom of grote struik een lekkere koele plek creeeren. Dat kan soms wel 10 graden schelen. Bomen en struiken vangen regenwater op dat langzaam naar beneden druppelt. Houd altijd wat ruimte vrij rond de boom en leg er vooral geen tegels. Het regenwater trekt dan gemakkelijk de grond in. Ook als je weinig ruimte hebt kun je vergroenen!

Om klimaatverandering tegen te gaan, hebben we meer bos nodig. Bossen leggen veel CO2 vast in de bomen en bodem. Ze zijn een thuis voor vele zoogdieren, vogels en insecten en zorgen voor verkoeling. Maar ook andere natuur is belangrijk: in de bebouwde kom, op onze daken en langs bermen is veel ruimte voor meer natuur.

5. Composteer!

Als je zelf compost maakt, komt de grond in je tuin meer en meer tot leven. Dit is belangrijk want een levende bodem houdt water langer vast. Verzamel in de herfst goed verteerbare bladeren en maak er een berg van in de hoek van de tuin. Al vrijsnel zal de hoop vol regenwormen, andere diertjes en schimmels zitten. Ze breken de bladeren in minder dan 1 jaar af tot rulle, vruchtbare aarde. Ideaal als mulch ( bodembedekker) en om je planten te voeden. En onthoudt: afval bestaat niet!

Probeer zoveel mogelijk restafval te voorkomen en maak zelf compost. Gooi zo weinig mogelijk afval en G.F.T. ( Groene, Fruit- en Tuinafval ) in je groene en restafvalbak. Probeer de grondstoffen zoveel mogelijk in je tuin een plek te geven zoals een takkenrilcomposthoopwormenhotel of bokashi. Alles wat in de restafvalbak komt wordt verbrand en daar is het klimaat niet bij geholpen. Als je zelf compost maakt, komt de grond meer en meer tot leven. En een levendige bodem houdt water langer vast.

of begin een composthoop! Kies een geschikte plek, het liefst in de halfschaduw met enkele uren zon. Gooi de groente- fruit en tuinafval op een hoop of in een compostbak of vat. Gebruik geen gekookt voedsel, botten en vlees. Zorg dat het afval niet te grof is. Takken knip je in kleine stukjes. Meng groente- , fruit- en tuinafval en gras met droog materiaal als takjes, stro en bladeren. Zo krijg je en voedsel en structuur in de composthoop. Schep de compost ieder jaar even om.

6. Bedek de bodem

Zorg dat de bodem niet uitdroogt door een laag compost of maaisel op de kale grond te strooien. Je kunt er ook een bodembedekker laten groeien. Of laat wat tuinafval tussen de planten liggen. Door je tuin zo te ‘mulchen‘ bescherm je de bodem tegen uitdrogen en voed je deze tegelijkertijd op een natuurlijke manier. Knip takjes en bladeren fijn. Alle ijverige wormen, pissenbedden en andere opruimers doen de rest. Onkruid krijgt zo ook minder kans. Voor merels, heggemus en roodborst is zo’n strooisellaag een gedekte tafel vool lekkere insecten en spinnetjes.

7. Kies de juiste planten

Voor planten kies je voor inheems. Tuincentra zijn vaak niet de juiste plekken, maar er zijn wel ecologische kwekerijen waar je de biodiversiteit van je tuin kunt verhogen. Inheemse planten zijn beter afgestemd op het ritme van de Nederlandse natuur. Je kunt ook kiezen voor een eetbare tuin, daar mee help je ook het klimaat!

In het boek; “Wilde planten in eigen tuin” van Martin Stevens en Marlies Huijzer zie je hoe je zo’n eigen stukje natuur maakt met tips hoe je dat kunt aanpakken en met een overvloed aan prachtige soortenwilde planten om uit te kiezen. Kijk welke planten je in jouw tuin of bakken wilt hebben en welke en welke daar waarschijnlijk volop gaan bloeien, want dat hangt af natuurlijk ook af van de grondsoort en de hoeveelheid zonlicht op die plek. Maak stap voor stap je eigen oase voor dieren en mensen, een tuin vol leven!

8. Maak een groen dak

Heb je een schuurtje, hout- of fietsenhok? Dat is ideaal voor een groen dak. Sedums zijn zeer geschikt omdat ze water opslaan en extreem goed tegen hitte kunnen. En zo’n groen dak ziet er niet alleen mooi uit, je helpt er oook de vlinders en bijen mee.

Voordelen van een groen dak zijn:

  • Vangt water op, zodat het niet rechtstreeks wegstroomt via de regenpijp het riool in.
  • Heeft een verkoelend effect. Een zwarte vlak absorbeert namelijk meer warmte
  • Verhoogt de biodiversiteit in je tuin. Vooral als je er aantrekkelijke nectarplanten op zet.
Nederland heeft veel platte daken. Alles bij elkaar een oppervlakte van ruim zestig keer het nationaal park De Hoge Veluwe.

9. Maak van je gazon een bloemenweide

Gras heeft korte wortels en is afhankelijk van water. Door alle droge en warme periodes heeft gras het steeds moeilijker. Neem vooral afscheid van dat keurige gazon en ga voor planten als klaver, tijm ooievaarsbek of madelief. Die hebben een stuk minder water nodig dan gras. Als je je gazon wat meer met rust laat, komen deze plantjes er vanzelf. De insecten en vogels zullen je dankbaar zijn! En je gazon bufferd meer regenwater op deze manier!

als je je tuin niet meer gaat bemesten en het maaisel afvoert, krijg je al snel meerdere kruiden in je gazon. Als je een echte bloemenweide wil met gras dan moet je dus kiezen voor bloemsoorten die van nature in grasland voorkomen. Er zijn talloze (wild)bloemmengsels te koop die je kunt combineren met graszaad.

10. En nu de hele buurt

Wat in de tuin kan, kan ook in de buurt; zorg voor meer groen en minder steen! Hou regenwater langer vast en laat het niet rechtstreeks naar het riool stromen. Maak je buurt beter bestand tegen droogte en wateroverlast. Dat is goed voor de natuur en voor de buurtgenoten. Dus mobiliseer een paar buren en ga lekker samen aan de slag. Maak je buurt natuurinclusief!

Elk plekje in de versteende buurten is een potentiële plek voor plantjes. Boomtuinen bijvoorbeeld, het stukje grond aan de voet van een boom, daar zijn leuke minituintjes van te maken. De straat fleurt er helemaal van op en het scheelt afval en fietsen tegen de boom. Dat vind die boom ook fijn hoor. Hoe minder er over de wortels wordt gereden, gelopen en neergegooid, hoe beter de boom kan groeien.

Hulp nodig?

Heb jij een leuk idee om je wijk te veraangenamen, maar weet je nog niet hoe? Of heb je wel de wens om je buurt leefbaarder te maken, maar heb je nog geen concreet resultaat voor ogen? Vraag dan een gratis gesprek aan, waarin we verkennen wat je wensen zijn en hoe ik je kan helpen.
Gratis gesprek aanvragen

You Might Also Like