Afval bestaat niet!

Wil je het wel, maar weet je niet waar je moet beginnen? Wij geven jou tips om te starten met een ‘zero waste lifestyle’. Het zal je verbazen hoeveel mogelijkheden er zijn om afvalarm te leven. Iedereen die koffie of thee drinkt kan vandaag al beginnen met Amstelzwam!

Nicky en Jessie & I Amsterdam
in een workshop Amstelzwam leer je ie eigen oesterzwammen te kweken op koffieprut

Bewuster leven

Zero Waste ofwel GEEN afval creëren. Als je het letterlijk neemt, klinkt het misschien als een onrealistisch en – laten we eerlijk zijn – onmogelijk doel. Maar als je minder afval wilt produceren hoef je écht niet ineens je hele leven om te gooien. Waar het bij zero-waste-leven vooral om draait is dat je je bewust wordt van wat en hoeveel je weggooit. Zodat je er iets aan kunt doen om je afval, voedselverspilling en CO2-uitstoot te verkleinen. Denk aan het weigeren, verminderen, hergebruiken of recyclen van verpakkingen en onnodig plastic, bijvoorbeeld.

Hi! Wij zijn Nicky en Jessie en wij leven sinds 2014 zero waste, zonder afval dus. Wat begon als project voor een maand, is inmiddels uitgegroeid tot een jarenlang project en lifestyle! Op ons blog laten we zien hoe we dat doen (naast onze full-time banen) en geven we tips voor een duurzamer leven. Zónder in te leveren op comfort, stijl of leuke dingen. Doei wegwerp-koffiebekers, plastic boterhamzakjes en voorverpakte koekjes. Hi vintage winkels en betere wereld!

Nicky en Jessie
Nickie & Jessie

De heilige graal voor een zerowaste-lifestyle :

  1. Rethink – Kan het ook anders?
  2. Refuse – Kan ik het weigeren?
  3. Reduce – Kan ik minderen?
  4. Reuse – Kan ik het hergebruiken?
  5. Recycle – Kan ik het recyclen of composteren?

Minder afval, meer geld

Om het allemaal behapbaar te maken, hebben we een stap-voor-stap-gids voor je gemaakt. Daarmee is je kleinere ecologische voetafdruk zó gepiept. En het andere goede nieuws is: dat bespaart niet alleen afval, maar ook knaken.

Stap 1: de basis


Beginnen is makkelijk: het enige wat je nodig hebt is een zero-waste-kit. Als je altijd een linnen tas, hervulbare fles, rvs-rietje en verszakje met snacks bij je hebt, hoef je bijna nooit meer plastic aan te nemen of te kopen.

‘DOPPPER’;de hervulbare fles

Een hervulbaar waterflesje in je tas stoppen is een kleine moeite, maar scheelt hartstikke veel afval: maar liefst zo’n 1 miljoen flesjes per dag. Grijp je onderweg naar koffie of lunch? Voeg dan een koffie- of theebeker aan je kit toe, en een tupperware-bakje plus besteksetje om je verse, zelfgemaakte lunch mee te verorberen. Als bonus word je bij steeds meer koffietentjes beloond met korting op je on-the-go cafeïne.

Benieuwd hoe een afvalarm leven eruit ziet? Op hun blog Zero Waste Project verklappen Nicky en Jessie je allerlei handige (en vooral leuke) manieren om je afval te verminderen.

Samen met restaurant Trust hebben we een maaltijd samengesteld voor de buurt met voedsel dat op de Albert Cuyp markt werd weggegooit.

Stap 2: boodschappen


Zit de kit in je (boodschappen)tas? Mooi zo. Met een paar extra tips kun je nu ook tijdens het boodschappen flink wat verpakte producten laten staan.

Maak eerst een boodschappenlijstje met de ingrediënten die je onverpakt kunt kopen en neem genoeg bakjes mee om die in te doen. Een herbruikbare boodschappentas is natuurlijk je beste vriend. Ook bulk- of broodzakken voor brood of noten, glazen potjes voor natte, droge of losse ingrediënten (zoals olijven, kruiden, thee), een blik (voor poreus fruit of verse maaltijden) en hervulbare fles (voor olie of azijn) komen goed van pas.

Op de markt en bij biologische supermarkten zoals Ekoplaza kun je vaak onverpakte groente en fruit vinden. Via Boeren & Buren koop je online aardappelen, brood, groente en andere versproducten rechtstreeks bij boeren uit de buurt. Bonus: lokale en biologische seizoensproducten zijn ook minder milieubelastend.

Iambe bakt de lekkerste koekjes zonder verpakking van Amsterdam

Staan er veel verpakte producten op je wekelijkse boodschappenlijstje? Denk dan eens ‘andersom’: bedenk niet van tevoren wat je wil eten, maar kijk in de supermarkt wat er onverpakt ligt en maak daar iets smakelijks mee klaar. Of grijp naar een ander merk dat hetzelfde product verpakkingsvrij of in een milieuvriendelijke verpakking levert.

Verpakkingsarm winkelen

In Amsterdam vind je een trits aan (bijna) verpakkingsvrije winkels waar je allerlei droge ingrediënten onverpakt in kunt slaan.

Bij Ekoplaza aan de J.P. Heijestraat kun je pindakaas draaien, olijfolie, rijst en diverse noten ‘tappen’. Het laatste kan ook bij Saber nuts, vestigingen van Vomar en Lidl, en Odin (hier hebben ze ook onverpakte koekjes, peulvruchten en zaden). Bij zero-waste-winkel Delicious Food (Jordaan) tap je allerlei noten, gedroogd fruit en muesli uit een enorme wand. En bij Tea Bar (West) en Simon Lévelt neem je koffie en thee in je eigen verpakking mee.

Vanaf NU koop je zwamvlokken zonder verpakking bij Amstelzwam

Voor onverpakte olijven en andere delicatessen spring je op de fiets naar Olives & More (Oost) of de zaterdagmarkt op Noordermarkt. Voor olie en azijn in je eigen beugelfles kun je bij de zaterdagmarkt op Nieuwmarkt terecht. Bij bakkerijen Westerbos (Westpark) en Hartog (Oost) is je brood vaak een stukje goedkoper als je gebruik maakt van een broodzak. En in Oud-West vind je de Little Plant Pantry, een zero waste-winkel voor plantaardige producten.

Tip: Neem ook eens een kijkje bij de Cirkelmarkt, een initiatief om het hergebruik en opwaarderen van afval op en rondom de Ten Katemarkt te stimuleren.

Als je jezelf deze vragen stelt, heb je de basis van een zerowaste-lifestyle te pakken.

ecosysteem in de stad klikoparty
Restaurant Trust op de Amsterdamse ‘Albert Cuyp’ organiseerde met Rudy Klaassen een ‘KlikoParty’. Om te laten zien hoeveel voedsel er wordt weggegooid.

Stap 3: persoonlijke verzorging

Van tandpasta tot wattenstaafjes: onze badkamerkastjes puilen uit van de tubes, potjes, bussen en wegwerpproducten. Artikelen voor eenmalig gebruik, zoals zakdoekjes en wattenschijfjes, kun je makkelijk vervangen door herbruikbare, wasbare alternatieven van katoen. En een tandenborstel van bamboe is de ideale opvolger van je plastic vriend.

Bij winkels als DIY Soap (De Pijp) en Lush vind je onverpakte zeepblokken en andere verzorgingsproducten die niet alleen heerlijk ruiken en voelen – maar je ook binnen no-time je favoriete fles shampoo en vloeibare zeep doen vergeten.

Make-up-producten lijken lastig te vervangen; ze zitten immers altijd wel in plastic. Maar ook hier zijn simpele alternatieven voor. Kies voor producten die verpakt zijn in een natuurlijke, gerecyclede en biologisch afbreekbare verpakking (Lush of BoHo, online te koop bij Big Green Smile.) Of duik in de wereld van DIY-beauty en maak binnen een handomdraai je eigen fijne gezichtscrème, make-up-remover of deo.

oe Versmarkt kun je verse producten kopen zonder verpakking

Tip: Op de blog Awkward Duckling vind je gouden ideeën over hoe je oude verpakkingen en afval, zoals broodclips en zakjes silicagel, een tweede leven kunt geven.

Aan het ontspullen geslagen? Hier lees je onze tips voor je oude spullen een tweede leven geven. Ook voor speelgoed waar je kleine op uitgekeken is, bestaan er fijne inzameldoelen. Kleine moeite, veel voldoening.

Voor unieke tweedehands meubels wandel je binnen bij Ari (Overtoom 532), Neef Louis, Van Dijk en Ko of de IJ-hallen (alle drie in Noord). Wil je tóch iets nieuws en duurzaam design steunen? Kijk dan bijvoorbeeld op de websites van lokale ondernemers als Van Plestik (unieke meubels van plastic afval), Dumpies (knuffels van hergebruikt wol), Studio Hamerhaai (Dutch Design van afval) of Roetz-Bikes (nieuwe fietsen van afdankertjes).

The Upcycle, een must go in het “Green light district van Amsterdam

Stap 5: kleding en accessoires

De duurzaamste manier om je kledingkast op te frissen is door te lenen, een kledingruil te organiseren, of tweedehands kleding te kopen.

Naast de usual suspects – Kiloshop, Episode, Zipper – kun je ook bij Marbles Vintage, Het Kaufhaus, Thrift Shop, Indianaweg 10, Kolifleur en De Ruilhoek een (designer)pareltje op de kop tikken. En bij ‘modebibliotheek’ LENA (Jordaan) leen je al vanaf een paar euro een bijzonder kledingstuk.

Daarnaast zijn er ook genoeg shops en merken die duurzaam en eerlijk produceren, zodat je niet naar fast fashion hoeft te grijpen. Denk aan Mud Jeans (recyclebare spijkerbroeken), Hacked by (nieuwe creaties van onverkochte items) en Mélanie Pigeaud (sieraden van gerecycled zilver en goud). Bij de I amsterdam Store vind je sneakers van kauwgom (Gumshoe), een skateboard van afval (Wasteboards) en accessoires van afval, waaronder oorbellen gemaakt van fietskettingen (The Upcycle).

Wil je weten waarom de mode-industrie zo vervuilend is en wat je daaraan kunt doen? Bezoek dan het interactieve modemuseum Fashion For Good in hartje Amsterdam.

met de houten Bough Bikes op excursie bij het Cradle 2 Cradle Bussinesspark Park 2020

Stap 6: horeca

Hoewel hotels, restaurants en cafés vaak aardig wat voedsel verspillen, zijn er steeds meer Amsterdamse spots die hier een stokje voor steken. Bij Circl, Instock, De Ceuvel en Spirit wordt voedselverspilling op de kaart gezet en zo min mogelijk eten weggegooid. Via Taste Before You Waste kun je een “wasteless dinner” of doorgeefmarkt bijwonen. Of schuif aan bij het wekelijkse Food Waste Feast in Robin Food, waar elke woensdag een vega(n) driegangendiner van gered voedsel klaargemaakt wordt.

Eigenhandig voedsel redden kan ook. Zo zijn er apps waarmee je supermarktkoopjes en complete restaurantmaaltijden kan afhalen voor een fractie van de prijs. Een greep: Too Good To Go, ResQ, Thuisafgehaald, Slim Koken, Afgeprijsd. (Vergeet niet aan te geven dat je je eigen tupperware meeneemt, zodat je eten niet onnodig wordt verpakt.)

boven op het dak van het QO hotel worden veel bijzondere gewassen gekweekt. Zo wordt de voedselketen klein gehouden.

Voor een luxe maar zero-waste-overnachting in Amsterdam ben je bij hotel QO aan het goede adres. Hier is over alles nagedacht, tot duurzaam toiletpapier aan toe. In Hotel Breeze in IJburg, Nederlands eerste (bijna) ‘zero energy-hotel’, hanteren ze een no waste-beleid. En de circulaire hotelmeubels zijn gemaakt van plastic zwerfafval dat door Plastic Whale uit de Amsterdamse grachten is gevist.

Tip: Doe de foodbattle en daag jezelf uit om thuis minder voedsel (en geld) te verspillen.

wormenhotel op het KNSM-Eiland

Stap 7: afval

Misschien ben je al een ster in het scheiden van glas, papier, karton en restafval. Maar wist je dat je ook door gft-afval te scheiden je CO2-uitstoot enorm kan verminderen? Begin een composthoop of maak een wormenhotel met je buren, zodat je gft-resten door de diertjes worden omgezet in vruchtbare grond. (En ja, dat is net zo leuk als het klinkt.)

met De Nuts Natuurclub op wormensafari door de buurt van Zeeburg.

Elektronisch afval, ofwel e-waste, kun je inleveren bij een van de WeCycle-verzamelpunten. Ook dat scheelt ontzettend veel uitstoot. En grote kans dat er gewoon in je plaatselijke supermarkt een verzamelpunt staat.

Meehelpen om onze wateren van de plastic soep te verlossen? De organisatie Plastic Whale (ja, daar heb je ze weer) zuivert de grachten van plastic afval en organiseert uitjes waarbij jij mee kunt helpen.

Tip: Op de website van MilieuCentraal vind je nog meer simpele tips om je afval te verminderen.

de Ceuvel

Stap 8: festivals

Natuurlijk hebben we het leukste voor het laatst bewaard: duurzaam feesten! Steeds meer Amsterdamse festivals geven om zero (food) waste, duurzaamheid en een fijner milieu. Bij De Zon Festival, Amsterdam Open Air, Make The World Great Again en Welcome To The Future kun je met een gerust hart terecht. Ook DGTL, dat in 2020 volledig afval- en uitstootvrij wil zijn, en Mysteryland, uitgeroepen tot een van de groenste festivals ter wereld, hebben een hart voor de planeet. En alleen al met jouw bezoek draag je daaraan bij. Zo makkelijk kan het zero-waste-leven zijn.

koffie inamelen bij caf’e’s in de pIjp voor de klikoparty

10x Duurzaam uit eten

Amsterdam bruist van de eco-eettentjes die lief zijn voor maag en milieu. En dat is niet heel gek: bewust consumeren is namelijk niet alleen duurzaam en gezond, maar ook nog eens hartstikke hip én smakelijk. Dit zijn de 10 fijnste foodspots waar je je buik rond eet met een minimale footprint.

Meer zero-waste-adresjes ontdekken? Hier vind je onze 10 favo eettentjes in Amsterdam die lief zijn voor maag én milieu.

futuristisch? Nee hoor, dit is de realiteit in Denemarken

Waarom is zero waste zo belangrijk?

Grondstoffen worden steeds schaarser en grondstofprijzen variëren. Tegelijkertijd produceren we veel afval, waar deze waardevolle grondstoffen ook in zitten.

Afval is dus een potentiële bron van grondstoffen die ervoor kan zorgen dat materialen oneindig beschikbaar blijven voor (hoogwaardig) hergebruik. Met een zero-waste-strategie kunnen nuttige reststoffen opnieuw toegepast worden.

Hoe beter we ons afval scheiden, hoe beter we hier nieuwe grondstoffen uit kunnen halen, waar we nieuwe producten van kunnen maken. Belangrijk dus om afval goed te scheiden!

Op de Circular Excpo worden jongeren opgeleid om circulair te denken en te handelen

In 2025 kunnen alle steden 100% van het afval hergebruiken zonder te storten of verbranden!

De effecten zijn:

  • een enorme kostenverlaging voor de gemeente
  • een nieuwe impuls in de groene leefomgeving (want er blijft geld over)
  • nieuwe samenwerkingsvormen ontstaan (er is meer bedrijvigheid)
  • bedrijfsleven is mede verantwoordelijk voor de ambitie van zero waste en is daardoor onderdeel van de innovatie (win-win)
  • iedereen doet mee
  • nieuwe energie in de samenleving (“Wij kunnen het!”)
Binnenkort weer een Zero-Waste lab in Amsterdam?

Amsterdam zonder afval

Amsterdam en afval scheiden: dat is nog geen gelukkig huwelijk. In 2020 wil de gemeente 65% van al ons afval scheiden. Nu scheiden we nog maar 28%. Een behoorlijke klus, waarmee we snel aan de slag moeten! En hoe zit het met de regiogemeenten? Regio Amsterdam heeft onlangs de ambitie uitgesproken om in 2025 geen afval meer te hebben.

Om dit te realiseren, is de volgende aanpak geformuleerd door de samenwerkende partners:

1. Creëer een Platform

Bewoners en Ondernemers hebben een platform nodig om elkaar te ontmoeten en van elkaar te leren. Om samen nieuwe initiatieven te laten ontstaan. Het gaat daarbij niet alleen om milieu, maar ook om de sociale samenhang in de wijk te versterken en zorgen voor een lokale economie. zowel ‘Planet’ als ‘People’ als ‘Profit’.

2. Realiseer een circulaire en inclusieve economie

Er moet een circulaire en inclusieve economie komen. Iedereen maakt werk van de stad zonder afval. Dat betekent dat materiaal dat vrijkomt bij sloop of renovatie wordt hergebruikt bij nieuwbouw. Bij sloop, bouw en beheer worden mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt betrokken. Zo maak je werk van cohesie in de wijk, zonder uitvallers.

3. Win-win-win

Het is betaalbaar, verbetert het milieu en heeft positieve sociale effecten. In principe kúnnen we het dus: een afval-loos bestaan creëren. Het is vooral een kwestie van samen dóen. We moeten elkaar alleen wel weten te vinden.

Onder de naam;’Oogst voor Oost‘ wordt er i.s.m. ‘Taste before you Waste‘ van restafval wekelijks voor oost gekookt in de Elthetokerk

4. Breng belangen bij elkaar

Je moet anders naar een stad of buurt durven kijken. Stel het stads- of dorpsbelang voorop. Je moet lef hebben om die taak met verschillende partijen op te pakken. Over je eigen schaduw springen, out of the box denken: hoe je het ook noemt, het is de sleutel tot succes, als je problemen integraal in een gebied wilt aanpakken op een duurzame en sociale manier.

Er zijn kansen te over

Iedereen moet er oog voor hebben en er vervolgens naar handelen, er iets mee doen. Daar liggen kansen. Graag wil ik deze partijen bij elkaar brengen in de vorm van een buurtonderneming of een ontwerpopdracht voor leerlingen of een concept bedenken voor een ecosysteem van bedrijven voor een verpakkingsvrije toekomst, of recyclebare verpakkingen ontwerpen volgens de totaalaanpak met ReThink – ReDesign – ReBrand.

Maco Combee; Technator doceert ‘design thinking’ waarbij duurzaamheid een belangrijke rol speelt

Een milieuramp begint aan de tekentafel

Milieuproblemen ontstaan vaak al aan de ontwerptafel. Dat moet je willen voorkomen! Samen met diverse belanghebbenden (stakeholders) nadenken over oplossingen en het probleem ‘kraken’ tijdens een hackathon bijvoorbeeld. Leerlingen kennis laten maken met systeemdenken.

leerlingen van het Technasium kaj MUnk in Hoofddorp ontwerpen een growkit voor Amstelzwam

Zo voorkom je een hoop narigheid. Er zijn in de stad veel klussen te doen die door leerlingen of studenten kunnen worden gedaan. Zo kunnen studenten hun expertise inzetten om een Zero waste lab te runnen of han en span diensten verlenen in de wijk, terwijl specialisten en experts in de scholen tijdens een expertmeeting leerlingen kunnen inspireren. Daarmee versterk je beide kanten. Zoals je leest, zijn er vele vormen mogelijk. Het makkelijkst is om een gratis gesprek met mij aan te vragen, dan bespreken we de mogelijkheden.

Neem contact met me op en samen maken we het verschil of download hier mijn tips

Aanmelden als Zwambassadeur