Wil jij ook een florissante buurt?

Miranda heeft planten gekocht om de buurt op te fleuren. Dit is niet de eerste keer dat ze dit doet. Even lijkt de buurt op te knappen met zo’n actie, maar al vrij snel treedt het verval weer in. Bij haar in de straat gaan de planten steeds dood. Het is eigenlijk ieder jaar hetzelfde liedje. Ze weet niet hoe dat komt. Het kost Miranda steeds een hoop geld, maar ze heeft het er wel voor over.

een buurt initiatief van Winkelcentrum Hoofddorp waar we ”Incredable Edible Pioneers’ hebben gestart. Waarom groen, als het ook eetbaar kan?

Niet alleen Miranda heeft last van dit probleem. Er zijn veel meer straten in Amsterdam waar de planten alsmaar wegkwijnen. Zelfs onkruid heeft moeite om zijn kop boven het maaiveld uit te steken. Dat komt doordat de stadsbodem uitgeput is; er leeft bijna niets meer onder de grond. Veel ondernemers in de buurt denken ook vaak: “Wat je niet aanlegt, hoef je ook niet te onderhouden.” Dus zie je bij bedrijven vaak versteende omgevingen en nauwelijks groen.
Maar zo wordt de buurt veel minder aantrekkelijk en blijven de klanten ook weg. En vergeet niet: de buurt wordt ook onaantrekkelijk om er te wonen. De wijk loopt leeg en er komt verval en werkloosheid.

stArt een wormenhotel in de buurt en samen creëer je een gezonde bodem waarbij de planten floreren

Maar dit hoeft niet zo te zijn.

Kijk nou eens in de Eerste van Swindenstraat, waar de ene bewoner na de andere besmet wordt met ‘het groene virus’. Ook in de Balistraat in Oost zie je het virus toeslaan. De ene geveltuin is nog mooier dan de andere. De buren steken elkaar aan. Hun planten verdorren niet en worden ook niet door ziekten en plagen opgegeten.

Educatie gaat hand in hand met een florissante buurt

Het geheim is de gezonde bodem die – letterlijk – de basis is van een mooie tuin.

Rudy Klaassen
wie wil er geen wormenhotel in de straat?

De beplanting zorgt voor toevoer van mineralen en grondstoffen, en dus van bodemleven. Dit is de sleutel voor een gezonde bodem

Iedereen kan een groene straat realiseren, in weinig tijd.

Blauw is groen zeggen ze bij ons in Oost, maar waarom zouden we geen drijvende tuinen kunnen aanleggen voor meer biodiversiteit in de buurt?

Je hoeft geen groene vingers te hebben!

Met een paar simpele ingrepen wordt jouw straat ook zo mooi als die op de plaatjes bij dit blog.

een ‘balkonton’ is een prachtig systeem om je eigen compost te composteren met behulp van tijgerwormen

Zo heb ik veel klanten die een aantrekkelijke straat hebben, maar tegelijkertijd weinig tot geen tijd kwijt zijn met het onderhoud en/of het in leven houden van de planten. Het goede nieuws is dat als je begint te investeren in de bodem, de planten vanzelf komen.

Recent is er ook een artikel verschenen in de Y-opener , de buurtkrant van Amsterdam Oost, over mijn betrokkenheid bij het creëren van een gezonde bodem.

Ik geef je een aantal tips om ook zo’n mooie straat te realiseren waarbij niet alleen de buren, maar ook de bijen en vlinders én het bodemleven en de planten je heel dankbaar zullen zijn. En jij zelf gaat hier natuurlijk ook de vruchten van plukken. Letterlijk en figuurlijk.

Tip1. Doe zo min mogelijk

florissantebuurt2

Laat de bodem met rust, verstoor ‘m niet. Doe niet te veel moeite met spitten en harken. Dat gaat ten koste van je bodemleven. Laat de bodem zichzelf ontwikkelen tot een rijk ecosysteem met o.a. regenwormen, pissebedden en schimmeldraden. Laat alle bladeren lekker liggen: word een luie hovenier. Dat brengt me tegelijk bij het volgende punt…

Tip 2. Bedek de bodem

florissantebuurt8

Met zoveel mogelijk bodembedekker! Ik bedoel geen stenen of schelpen, maar bodembedekkende planten. Daarmee bescherm je de bodem tegen heftige regenbuien. Doe je dit niet, dan wordt alle lucht uit de bodem geperst en ontstaat er een tekort aan zuurstof voor de wortels en het bodemleven. Verder krijgen onkruiden minder kans én voorkom je verdamping van vocht bij warm weer. Scheelt weer sproeien, wat goed is voor het milieu. (En je portemonnee.)

Tip 3. Gebruik je afval

Laat je groente-, fruit- en tuinafval (GFT) niet afnemen voor de grote afvalondernemers. Laat ook de bladeren en plantenresten terugvloeien in het groen. Zorg dat het groen en de bodem zelf als een composthoop fungeren, net als in een bos. Breng de voedingswaarde terug. Daarmee sluit je de kringloop. Je kunt dat op 3 manieren doen:

  • Gebruik het substraat van de oesterzwammen-growset  als bodemverbeteraar voor de bodem.
  • Verzamel je GFT in een wormenbak. Van wormencompost krijgt de bodem weer leven, waardoor planten gezond worden en veel meer voedsel produceren dan je op kunt.
  • Verzamel je GFT in een Bokashi. Dat is een bak om organisch afval luchtdicht te verpakken, waardoor het afval fermenteert en stofwisselingsproducten van micro-organismen ontstaan. Die kan je vervolgens weer als mest gebruiken.. Strooi dit afval onder en tussen de planten; de bodemdieren doen de rest. Harken en schoffelen is dus NIET gewenst.

Wil je het grootser aanpakken?

Overweeg dan een voedselbos. Het geheim van een succesvol voedselbos is – wederom – dat je de natuur het werk laat doen. Niet spitten, wieden en schoffelen, maar de grond de rust gunnen die nodig is om een gezond bodemleven te ontwikkelen. Dat sluit dus perfect aan bij tip 1.

Het gave is dat het veel groter is dan een beetje groen in de straat en dat veel meer mensen er plezier van hebben, om bijvoorbeeld;
• eten te verbouwen
• te recreëren
• te ontspannen
• te ontmoeten

En het voedselbos biedt dieren van allerlei soorten en maten een thuis, waardoor de biodiversiteit toeneemt. Dat is áltijd goed voor de wereld.

Wil jij ook een florissante buurt, maar weet je nog steeds niet hoe je moet beginnen? Maak een afspraak met mij en laten we samen eens kijken wat we in jouw buurt kunnen doen voor meer groen.

Hulp nodig?

Zoek jij ook een toekomstbehendige oplossing voor je onderneming, organisatie of onderwijsinstelling of woonwijk? Neem dan contact op voor een gesprek, waarin we bespreken hoe ik je kan helpen.
Gratis gesprek aanvragen

 

 

 

You Might Also Like