Wil jij jouw woning verduurzamen, wil jij besparen op je energierekening, wil je een gezonde comfortabele woning? Wil jij je woning klaar maken voor de toekomst, maar weet je door de verscheidenheid aan mogelijkheden en informatie door de bomen het bos niet meer ? Dan kan ik je misschien een stukje verder helpen met onze ervaring en het stappenplan voor de verduurzaming van onze woning in Geleen. Het stappenplan bestaat uit 4 stappen. Hieronder meer over deze stappen.

stap 1: het eindplaatje voor ogen
Deze wensen, vormen het beginpunt; begin met ‘het eindplaatje voor ogen‘
- We hebben een jaren ‘60 woningen met alle beperkingen van die tijd. We willen naar een huis zonder energierekening.
- We willen het binnenklimaat graag anno 2020 maken, rekening houdend met steeds meer hittegolven en stortbuien.
- We zien ons huis als onderdeel van de buurt en willen de de biodiversiteit waar mogelijk versterken.
- We willen graag ons steentje bijdragen aan een leefbare planeet

stap 2: bepaal je vertreksituatie
bepaal dan met welke ontwikkelingen en logische mutatie-momenten je rekening wilt houden, bijvoorbeeld:
- noodzakelijk groot onderhoud aan de schil van het huis
- verouderde cv-ketel
- (toekomstige) verandering gezinssituatie
- context van de wijk (warmtenet/all electric/nog lang op gas)
- voortgang van techniek
- aanschaf elektrische auto
- nieuwe keuken/badkamer

stap 3; gewenste situatie
Begin als bewoner met het nadenken over jouw eigen wensen als gezin; hoe wil je wonen? Welke behoeften heb je? En kijk daarbij verder dan alleen energie. Natuurlijk denk je na over de factoren van aardgasvrij- en energiezuinigleven, maar staar je daar niet blind op.
Zoom even uit en denk na over alle aspecten:
- Gebruikers ’gemak’ (denk aan levensloopbestendigheid, extra verblijfsruimte, aansturing via telefoon etc.)
- Comfort (denk aan kokend water in de keuken, snelle warmtelevering)
- Binnenmilieu (denk aan aangenaam in zomer en winter, fris binnenklimaat, geen tocht)
- Gezondheid (denk aan reduceren van fijnstof, schimmel, mijt, pollen, etc.)
- Onderhoud (denk aan levensduurverlenging van woning, onderhoudsarme materialen)
- Energie (lastenontwikkeling) en duurzaamheid (aardgasvrij, circulaire materialen)

stap 4: maak een stappenplan
Dus ga nu met je adviseur/aanbieder in gesprek om samen de vertaling te maken naar een stappenplan dat geschikt is voor jouw situatie. Welke technieken zijn er nodig om aan deze wensen te voldoen? En welke slimme stappen zet je, op welk moment, om het uiteindelijke doel te behalen? Op deze manier kun je nieuwe opties creëren voor de volgende mutatiemomenten, in plaats van spijt te creëren door toekomstige wensen te blokkeren of te laten beperken door daarmee gepaard gaande desinvesteringen.
ons stappenplan in vogelvlucht

1. isolatie buitenmuren
Ons eerste plan was om ons huis d.m.v. voorzetwanden te isoleren. Door de hoge kosten en de identiteitsverandering van onze woning hebben we deze ingreep niet laten uitvoeren. Zo moesten alle klimplanten van de muur af. We willen juist het groen als extra isolatie inzetten rondom de woning. We hebben daarom de spouwmuren geïsoleerd. Deze ingreep valt ook onder de Subsidieregeling Energiebesparing Eigen Huis (SEEH)

2. renovatie en isolatie van het dak
Het dak was in slechte staat. We hebben zelf al het grind van het dak geschept en hergebruikt op het erf. Zo hebben we 20 m2 stenen uit de tuin gehaald en deze vervangen door water passerende bestrating (grind) . Omdat de balken het grond kan dragen, kan er ook een groendak op met zonnepanelen. We hebben uiteindelijk gekozen voor isolatie van bovenaf en daar bovenop EPDM. Omdat overheid en gemeenten energiebesparende maatregelen willen stimuleren zijn er vele verschillende subsidie- en financieringsregelingen waarmee een groot deel van de investeringen gedekt kunnen worden. Als je in aanmerking wilt komen voor deze subsidie dan moet je het overlaten aan een professioneel bedrijf en mag je het niet zelf doen. Wij hadden de pech dat onze aannemers/dakdekker Part of the Job, de Leeuw Bouw & Renovatie ons project niet heeft afgemaakt en we zo ook naar onze uitvoerdersformulier konden fluiten dus ook geen subsidie kunnen aanvragen voor deze energiebesparingsmaatregel.
Door te investeren in energiebesparende maatregelen maak jij je woning comfortabeler én draag je bij aan een beter milieu. Voor deze maatregel is subsidie beschikbaar. Als je twee of meer isolatiemaatregelen in jouw huis toepast, kun je gebruik maken van de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH-subsidie). Let op: Tussen 1 juni en 31 december 2020 kun je tijdelijk meer subsidie krijgen. Neem je minimaal twee maatregelen, dan kun je ook subsidie krijgen voor een paar aanvullende maatregelen die energie besparen, zoals een isolerende buitendeur, energiezuinig ventilatiesysteem, maatwerkadvies, energieverbruiksmanager of slimme thermostaat. Als je je woning zeer energiezuinig of energieneutraal maakt, kun je bonussubsidie tot 4000 euro krijgen.
RVO

3. anders energie opwekken / aanleggen van een groen en energiedak.
SolarSedum heeft deze klus voor ons perfect uitgevoerd. Nu weten we zeker dat zowel de planten als de zonnepanelen het goed doen. Zo komt onze wens voor een huis zonder energierekening dichterbij en stimuleren we de biodiversiteit in de omgeving, hebben we een koel huis in warme zomers en buffert het regenwater tijdens hoosbuien. Ook wordt gezegd dat de zonnepanelen op een groen dak beter presteren en een hogere opbrengst hebben.
Om een leefbare aarde te houden voor de volgende generaties, is het belangrijk dat we zo snel mogelijk fossiele brandstoffen uitbannen en overgaan op duurzame energie. Urgenda heeft het rapport Nederland 100%
duurzame energie in 2030. Het kan, als je het wilt! uitgebracht. Hierin wordt duidelijk dat de gebouwde omgeving nu bijna 30% van alle CO2-uitstoot veroorzaakt. Hier valt dus veel winst te behalen. Een huis zonder energierekening. Het kan, als je het wilt!
De CO2 uitstoot van een huishouden kan gecompenseerd worden door 400 bomen.
Urgenda

4. renovate elektriciteitsnetwerk
Het elektriciteitsnetwerk was is slechte staat. Alle leidingen zijn vernieuwd om brandgevaar te voorkomen. Ook de meterkast is aangepast voor de toekomst. Zo staan de 14 zonnepanelen op scherp en hebben we in alle ruimtes Infrarood panelen geplaatst Deze worden overdag gebruikt wanneer de zonnepanelen energie opwekken om ons huis te verwarmen. Ook kunnen we een elektrische auto aansluiten, maar hier moeten we nog even voor sparen. Verder is het hele huis voorzien van LED lampen maar ook in de tuin! Van milieuoogpunt ( lichtvervuiling) is dat geen pluspunt, maar het oog wil ook wat, en we willen ’s avonds nu ook graag genieten van de mooie tuin en waterpartijen 🙂

De oplossing van de meeste vochtproblemen is ventileren!
Urgenda
5. Leemstuk als vocht regulerend systeem in de woning
Het begint altijd bij de keuze van de juiste duurzame/natuurlijke materialen. Zo voorkom je een ;”sick house syndroom”. Wij hebben besloten om ons huis volledig te laten stuken met leem. Nu hebben we ook een vochtregulerende werking in ons huis, want dat is leem. Dit verhoogd ons wooncomfort weer.

6 andere kijk op verwarming
We hebben eerst onderzocht om een warmtepomp aan te schaffen om ons huis te verwarmen. Door dat we dan ook de centrale verwarmingselementen moesten afvoeren en de voorkeur was om vloerverwarming overal toe te passen, waardoor onze mooie leistenen verwijderd moest worden hebben we niet voor deze optie gekozen. We hebben inmiddels de verwarmingsketel door een hoge rendementsketel vervangen en op alle radiatoren thermostatische radiatorkranen geplaatst. De volgende stap is ergens in de toekomst wanneer de techniek ons weer een stuk verder helpt. Voor nu verwarmen we gedeeltelijk dus via Infrarood ( Electra van de zonnepanelen) en gas ( ’s avonds )

De CO2 uitstoot van een huishouden kan gecompenseerd worden door 400 bomen. Een huishouden in Nederland zorgt gemiddeld voor de uitstoot van zo’n 9000 kilo CO2 per jaar. ( wonen en vervoer) Dat is het equivalent van 400 bomen die een jaar lang in de tropen groeit.
Urgenda
7. Regenwaterafkoppeling
We hebben de regenwaterafkoppeling gerealiseerd waarbij we het regenwater via 4 regentonnen afkoppelen naar een waterberging waaronder 3 vijvers en 2 waterinfiltratiegebieden die zijn aangelegd met grind. (dat we van het dak hebben gehaald) Om de tuin heen hebben we een watergoot laten metselen. Voor deze ingreep hebben we €1700,– mogen ontvangen van de gemeente Geleen vanuit het project Waterklaar . We hopen nu ook af te zijn van de wateroverlast in onze garage. Het regenwater kwam via de straat naar binnen. Hier hebben we nu een dompelpomp geplaatst en deze pompt het overtallige water over naar de vijver in de voortuin.

8. biodiversiteit verhogen
door de levende tuin principes toe te passen op de tuin hebben we meerdere ecosystemen een plek gegeven in de tuin. Ook hebben we meer foerageer plekken voor insecten en kleine beestjes gecreëerd, maar ook nestgelegenheid voor eekhoorns, vogels en solitaire bijen.


nul op de meter
Huishoudens kunnen een belangrijke bijdrage leveren door te stoppen met het
Urgenda
gebruiken van fossiel aardgas en door zo veel mogelijk zelf hun eigen energie op een duurzame manier op te wekken. We spreken van een energieneutraal huis wanneer er op het eigen perceel evenveel duurzame energie opgewekt wordt als er in een jaar verbruikt wordt. Na een jaar zou je ‘nul op de meter’ moeten zien; per saldo worden er geen kilowatturen elektriciteit afgenomen van je energiebedrijf.

zo laag te houden, opdat de kosten voor het afbetalen van die investeringen niet
hoger zijn dan je normale energiekosten zouden zijn geweest.
Hulp nodig?
.