Je tuin delen met wilde dieren en van ze genieten als ze een nest bouwen, jongen voeren of voor het eerst uitvliegen is het mooiste wat er is. De natuur begint al op je eigen drempel. Hoe kun je dieren de ruimte geven? Biedt ze voedsel, beschutting en een permanent onderkomen. Met een beetje creativiteit kun je ook in jou omgeving veel betekenen voor verschillende diersoorten.
Je kunt denken aan de volgende elementen:
- een poel
- struiken en bomen
- klimplanten
- natuurlijke tuinafscheiding
- gevarieeerde beplanting
- inheemse planten
- composthoop
- rommelhoekjes en takken hopen
- nestkastjes en insectenhotel
Laat waar mogelijk planten groeien. Tegen de gevel, het hek, de bomen, over pergola’s en zelfs op het dak. Hang “hanging baskets” op en zet potten neer. Hoe meer planten hoe meer zaden, nectar, broedgelegenheid en overwinteringsplekken.
Maak je tuin toegankelijk voor wilde dieren.
De meeste kleine tuinen zijn door hekken hermetisch afgesloten en daarmee voor dieren onbereikbaar. Maak een gat onder het hek of beter nog : plaats een heg.
zorg voor een nat miieu
Een vijver doet het altijd goed, zelfs in een kleine tuin. Voor libellen en juffers is een kleine vijver al voldoende om zich voort te planten of voedsel te vinden. Vogels en andere dieren zullen er komen drinken.
Werk samen met de buren.
Plaats dezelfde planten om een grotere habitat te creëren, wissel stekjes uit en deel een heg als tuinafscheiding.
wil je nu al beginnen?
Beginnen je handen te jeuken om te beginnen, maar je weet niet hoe of met wie? Vraag een gratis gesprek aan
Zoek je financiering voor de ‘GROTE VERGROENING’?
Dan kan ik je helpen bij de aanvraag voor de Groengelden in Amsterdam.
Nuts Natuurclub
Ook kun je met de kinderen beginnen aan de Nuts Natuurclub bij jou in de straat, met als resultaat een eetbare, diervriendelijke, klimaatbestendige buurt met meer betrokkenheid van bewoners en kinderen