Haal meer uit een vierkantemetertuin

Het is misschien een beetje wrang, maar op steenworp afstand van de plek waar ik nu een cursus Urban Farming geef, is een aantal jaren geleden de Alma-schooltuin gesloten vanwege de expansiedrift van de Zuid-As.

Voorheen zorgden de kinderen op de Alma-tuin een jaar lang voor hun tuintje. Nu tuinieren ze hooguit 2 maanden vanaf de tegels in een versteende omgeving in een vierkante meter tuin. En 2 kinderen moeten zelfs die ene vierkante meter tuin nog delen.

Voor de zomervakantie zijn alle groentes geoogst en zijn ze verwerkt tot een maaltijd. Best een hele uitdaging.

De overeenkomst is wel dat ik nu ook weer mijn passie deel voor natuur en gezond voedsel, en dat ik de kinderen (thuis) stimuleer om lokaal voedsel te kweken en te eten. Kinderen:

  • leren met zorg om te gaan met het milieu (kerndoel 39)
  • kennen het verhaal achter de groente op het bord
  • weten wat er voor nodig is om het eten op ons bord te krijgen

Natuur is overal

Natuur is overal: zelfs onder een stoeptegel krioelt het van het leven. Er is zoveel te zien! Ik neem de kinderen mee naar buiten, zo kunnen ze zelf ontdekken wat daar allemaal te zien en te beleven is. Kinderen ontdekken de natuur op een speelse en creatieve manier.

Dit zijn lessen voor de toekomst, waarbij ik opnieuw kans krijg om deze jonge generatie toekomstbehendig te maken. Bovendien hoop ik hun ouders ook te inspireren en hun eigen versteende omgeving in te zetten voor lokaal voedsel.

Zo knoop ik allerlei activiteiten aan deze Urban Farming-workshop aan elkaar: er is een ‘wormshop’, je kunt oesterzwammen kweken op koffieprut, er is ‘guerrilla gardening’, je kunt een insectenhotel bouwen enzovoorts enzovoorts.

Op deze manier:

  • maken we onze leefomgeving aantrekkelijk voor andere organismen
  • verhogen we de biodiversiteit
  • richten we de biodiversiteit waar mogelijk richten eetbaar in, zoals in een vierkantemetertuin.

Wil jij ook een ‘eetbare straat’?

Heeft jouw buurt ook een cursus Urban Farming nodig met als spin-off een groenere eetbare straat? Bestel hem nu!

You Might Also Like