Stek je (gevel-) tuin bij elkaar

Om eerlijk te zijn , was ik vroeger op de Tuinbouwschool in Frederiksoord, nooit enthousiast over het vak plantenteelt en in het bijzonder de steklessen, maar nu ik zelf een waanzinnige tuin heb, ben ik helemaal om. Deze vaardigheid deel ik graag met mensen die ook de wereld een stukje groener willen maken, en om te beginnen in hun eigen woonomgeving zoals hier in Roermond bij Buurtvereniging ’t Vrijveld.

De stekcursus van Buurtvereniging ’t Vrijveld waarbij ik verschillende eetbare soorten planten introduceerde zoals de Gojibes, de Schijnaugurk, de Kiwibes als klimplant, maar ook struiken als de aalbes, de liguster en als bodembedekker de klimop en wilde bloemenzaden als de Oost Indische kers, goudsbloem en wilde peen. Als groenbemester introduceerde ik mosterdzaad om zo nog voor de winter bloemen in te tuin te hebben die op hun beurt weer de tuin bemesten door stikstof te binden in de bodem en de bodem te beschermen tegen verdichting.

Buurtvereniging ’t Vrijveld

Zo werd ik via Guerrilla Gardeners gevraagd om een workshop te organiseren voor Buurtvereniging ’t Vrijveld. Zo gezegd, zo gedaan. Als ik de workshop doorspreek met Maud merk ik een enorm enthousiasme voor het vergroenen van de wijk, maar ook ongemak om alle buurtbewoners bij elkaar te krijgen. De workshop moet dus een aanaanzuigende werking hebben op de buurt. Behalve dat de buurtvereniging ’t Vrijveld en Maud Bouwens al heeft gezorgd voor een budget om planten aan te kopen, heb ik gekozen om de buurt te leren stekken want dat verbind.

Behalve dat ik de buurt meenam in de planten vertelde ik over de noodzaak om goed voor de bodem te zorgen. Zo introduceerde ik het wormenhotel en de zwambox en zag ik mogelijkheden om de kinderen vanuit verwondering hier hun eigen bijdrage aan te leveren.

Ik heb altijd een mes op zak

Mijn tuin heeft dit jaar een enorme groeispurt door gemaakt. Zo is de Gojibes ontploft, maar ook de kiwibes, de schijnaugurk,de Franse Uiensoepboom en de Chinese peperboom. Dit zijn allemaal planten die zich lenen om te stekken. Zo krijgt het snoeien nog meer waarde ! Ik heb al verschillende buren blij gemaakt met mijn stekmateriaal en als ik dan nieuwe soorten ontdek in de buurt die gesnoeit moeten worden neem ik daar graag wat stekken mee terug naar huis, om zo de collectie te vergroten. Zo snijd het mes aan twee kanten.

Rudy Klaassen

Ik raad iedereen aan om deze hobby op te pakken en altijd je mes of schaar mee te nemen om zo snoeimateriaal om te zetten in stekken die de buurt vergroenen. Zo kun je een hele planten-collectie opbouwen en elkaars tuin gebruiken als sortimentstuin.
Ik geef ook aan huis stekcursussen omdat de tuin de sortimentstuin is en omdat je daar tegelijk kunt ontdekken hoe de planten er uit zien en hoe ze groeien. Voor mij is dit ook een avontuur, want ik ben opgeleid als hovenier ooit op de tuinbouwschool, maar nu ik de voedselboscursus heb afgerond denk ik alleen in eetbaar voor mens en dier.

Stekken

Het voorjaar, zomer en herfst zijn voor mij de periodes dat ik veel planten stek. Stekken is een hele eenvoudige wijze om van één plant meerdere plantjes te krijgen. Tomaten vermeerder ik op deze wijze snel. Maar ook lavendel, rozemarijn, bataat en vele andere.

Het is altijd fijn om cursisten blij te zien worden van hun nieuwe hobby . Benodigdheden. Een goed mes of een schaar , stekmiddel , potjes en vermiculiet.

Het stekken kan gewoon in een glaasje water of in een potje met grond. Ik heb echter gemerkt dat het nog veel sneller gaat als je gebruik maakt van een stekmiddel. Dit kun je kopen als kant en klaar poeder. Maar het is heel gemakkelijk zelf te maken van de wilg. Wilgenbast heeft stoffen in zich die schimmelwerend, antibacterieel en vooral ook wortelgroei bevorderend zijn.

Midden in het groen geinspireerd te raken om nog meer planten te stekken

De wilg is dan ook een van de weinige planten, die wanneer hij afgezaagd is, zal proberen verder te groeien door snel wortels te vormen. Hij heeft ontzettend veel groeikracht. Zo kan het gebeuren dat een wilgentak die al een aantal dagen geleden afgezaagd is, opeens weer tot leven komt. Soms een hele rare gewaarwording. De wilg vind je overal in de omgeving. Het maakt niet uit welke wilg je gebruikt.

Je gebruikt van de wilg de groene eerstejaars takjes. Er zijn verschillende methodes om het te maken. Ik vind de onderstaande methode het makkelijkst.

Onze keuken wordt steeds groener 🙂

wilgenstekmiddel

  • Pluk een aantal éénjarige wilgentakken.
  • Haal de blaadjes er vanaf.
  • Knip de takjes in stukjes van 1 á 2 cm.
  • De stukjes doe je vervolgens in een blender en voeg een halve liter water toe en mix het 2 á 3 minuutjes. Het water is dan geel/groen gekleurd. De stoffen van de bast zijn dan in het water vrij gekomen.
  • Giet de vloeistof door een zeef.
  • Je hebt nu het wilgenstek middel. Bewaar het in de koelkast wanneer je het niet gebruikt.
  • In de koelkast is het ongeveer 1 maand houdbaar.
Ik ben trots op de Groene helden van Buurtvereniging Vrijveld en ik nodig ieder uit om als ze nog meer stekken nodig hebben om die bij mij te komen halen 🙂

Gebruik

Zet net gesnoeide stekjes een paar uur in water waar je wilgenstekmiddel aan toevoegt. Een andere mogelijkheid is om wat wilgenstekmiddel toe te voegen aan een gieter met water en jonge stekjes hiermee 2 keer te begieten, zodat ze snel wortels gaan vormen.

Hulp nodig?

Heb jij een leuk idee om je wijk te veraangenamen, maar weet je nog niet hoe? Of heb je wel de wens om je buurt leefbaarder te maken, maar heb je nog geen concreet resultaat voor ogen? Vraag dan een gratis gesprek aan, waarin we verkennen wat je wensen zijn en hoe ik je kan helpen.
Gratis gesprek aanvragen

You Might Also Like