See you later Pollinator

Zaai op 22 april mee met The Pollinators! Bestuivers zoals bijen en vlinders hebben het zwaar. Ze kunnen buiten niet genoeg stuifmeel en nectar vinden, en ze hebben last van pesticiden in de landbouw en tuinen. En dat terwijl bestuivers onmisbaar zijn voor een gezonde natuur. Bovendien zou veel van ons eten niet bestaan zonder bestuiving door de kleine beestjes. Help bestuivers aan stuifmeel en nectar door deze biologische zaden te zaaien.

rode lijst

Het gaat slecht met de bijen. Van de 359 soorten die in ons land leven staat 55% op de rode lijst, terwijl ze van levensbelang zijn voor een gezonde biodiversiteit. Ook ons eigen voedsel is voor een groot deel afhankelijk van bestuiving door insecten zoals bijen. Hoog tijd dus om onze kleine vrienden te helpen!

wat kun jij doen?

Een van de dingen die jij kunt doen, is bloemen zaaien die vol zitten met voedsel voor bijen. Biologische bloemen welteverstaan, want bestrijdingsmiddelen zijn ontzettend schadelijk – ook voor levensbelangrijke insecten.

22 april is Nationale Zaaidag voor de bij


22 april is de Nationale Zaaidag, Deze is in het leven geroepen door de Bijenstichting en imker Pim Lemmers. De afgelopen jaren gingen al duizenden mensen op 22 april naar buiten om te zaaien. Dat levert een heleboel voedselrijke bloemen op, én het creëert buzzz waardoor steeds meer mensen weten dat we beter met onze bijen om moeten gaan.

Jaap van de gemeentewerken Amsterdam Oost verft de markeer paaltjes om het bijenlint tegen schoffelaars te beschermen op het KNSM-Eiland

bijenlint op het KNSM-Eiland

Een Bijenlint is een aaneenschakeling van initiatieven ter bevordering van de overlevingskansen van de bij.Dit kunnen onder andere tuinen of landschappen zijn met daarin brijvriendelijke beplanting of bijenhotels. Een lint aan initiatieven dus om Nederland weer een geschikte woonplaats te maken voor bijen. Iedere actie, ieder bijenhotel of bij-vriendelijke tuin, draagt bij aan een verbetering van de voedselvoorziening van honingbijen en wilde bijen.

de hondernvereniging KNSM zorgt goed voor de bij dankzij de bij vriendelijke actie van de @pollinators. Er zijn veel zadenbanken in Nederland om daar een zakje zaden te halen. Kijk op de website! #pollinators #zaadbank https://www.rudyklaassen.nl/onderop-en-bewoners/help-de-bij-een-handje-en-krijg-een-gratis-bloemenpakket/

Geplaatst door Rudy Klaassen op Donderdag 16 april 2020

het doel van deze actie is:

 • Aanplant of zaaien van drachtplanten en bollen
 • Verminderen van het gebruik van bestrijdingsmiddelen
 • Bijenhotels bouwen
 • Lokale overheden overhalen om op een bij-vriendelijke wijze het openbaar groen te gaan beheren
de baasjes van de hondenvereniging KNSM-Eiland helpen mee om het bijenlint te realiseren in Oost i.s.m. de Pollinators, en Amsterdam Oost

alle kale plekken zijn geschikt om in te zaaien

Als je op het KNSM-Eiland woont, help dan op 22 april vanaf 13.00 uur op ‘de dag van de Aarde‘ mee om het eiland tot een veilige plek te maken voor de bij en de vlinder. We gaan de Surinamekade Bij-vriendelijker maken door alle boomspiegels in te zaaien met bijvriendelijke planten. In deze plantenmix zitten onder andere:

 • phacelia
 • boekweit
 • witte mosterd
 • koriander
 • alexandrijnse klaver
 • inkarnaat klaver
 • goedsbloem
 • komijn
 • dille
 • wilde malva
 • venkel
 • barnagie

Safe the Bee & Bee safe

We doen het Carona-proof. ieder neemt zijn eigen boomspiegel, en de zaden krijg je van mij ter plekke. Om de bodem van de boomspiegels te verbeteren adviseer ik ook om wat wormencompost uit het wormenhotel te oogsten en dat te gebruiken om de zaden af te dekken. Het wormenhotel is de hele woensdag middag open. Zorg zelf voor een eigen emmer om compost te oogsten en te verspreiden. Kortom: Steek je groene handen uit de mouwen en DOE MEE

Bloemrijke akkerranden worden gebruikt om de natuurlijke vijanden van plaag insecten aan te trekken en van voedsel te voorzien. Hierdoor worden plagen in de akkers op een natuurlijke wijze bestreden.

You Might Also Like