samen voor meer groen in de buurt

Een groot deel van ons land ligt onder de zeespiegel en veel grote rivieren vinden er hun weg naar zee. Meer dan de helft van de Nederlanders woont in een gebied dat kan overstromen. Ons klimaat verandert en dat is te merken. Steeds vaker hebben we te maken met enorme hoosbuien, hitte of een lange periode van droogte. Heftige buien veroorzaken vaak overlast; straten of kelders kunnen bijvoorbeeld onder water lopen. En vergeet niet dat langdurige hitte bij veel mensen tot gezondheidsklachten leidt. Dit alles heeft verschillende oorzaken. Maar uit diverse onderzoeken blijkt dat de toename van verharding echt negatieve effecten heeft op het welbevinden van mens, dier en natuur.

Gebruik regenwater voor je tuin. Regenwater is zacht en dat is goed voor je planten. Je bespaart ook op drinkwater. Dat is goed voor ons allemaal

de regenton
Klimaatdeskundigen verwachten dat de extremen in ons klimaat groter worden. We kunnen vaker extreme neerslag verwachten, met wateroverlast als gevolg, maar er is ook een kans op lange droge perioden met watertekorten. Dat vraagt aandacht voor de waterbeschikbaarheid: hoe houden we het beschikbare zoetwater en de vraag duurzaam in balans?

Waarom is een watervriendelijke tuin belangrijk?

Onze riolen voeren regenwater uit de goten en het vuile water uit het huis af. Deze zijn afgestemd op 30 mm regen per uur, dat is 2 emmers per vierkante meter. We moeten inmiddels rekening gaan houden met 60 mm per uur of soms 160 mm per dag zoals afgelopen zomer. Dat wil zeggen in plaats 3 emmers op de 2 vierkante meter ineens 6 of zelfs 16 op een dag. Het riool kan dat vaak niet aan, aanpassen is onbetaalbaar, Gelukkig kan regenwater ook op andere manieren worden opgevangen bijvoorbeeld op straten, in parken en in de tuinen.

Het klimaat verandert. Het weer wordt minder stabiel. Soms gaat het hard regenen en dan is het weer voor langere tijd droog. Heftige regenbuien leiden tot wateroverlast. Door je tuin minder te verharden word je tuin comfortabeler en komen er meer vogels en vlinders. Fijn voor jezelf, goed voor het klimaat

In de steden is meer dan 50% van de ruimte privé (gebouwen en tuinen) Tuinbezitters zijn dan ook onmisbaar bij het voorkomen van wateroverlast en hittestress. Zij kunnen zorgen dat het regenwater zo min mogelijk in het riool komt. Dit kan door het opvangen of bufferen van regenwater in gras of beplanting, in vijvers, gootjes, waterschalen, regentonnen of door hoogteverschillen in de tuin aan te brengen. Zo wordt het riool minder belast. Daarmee bieden bomen schaduw, verkoeling en nemen veel water op. Pergola’s en gevelgroen hebben hetzelfde effect. Hoe meer groen in de tuin, hoe beter. Het liefst 60% groen en maximaal 40% verharding.

tijd voor actie

Veel gemeenten, provincies en waterschappen in Nederland ondernemen maatregelen om de openbare ruimte anders in te richten. Op steeds meer plekken worden stenen vervangen door groen zodat het water makkelijker de grond in kan. Ook de aanleg van twee systemen, een voor regenwater en een voor afvalwater, zorgt er voor dat het rioolminder snel overbelast raakt. Omdat het praktisch onmogelijk is om alle rioleringen aan te passen aan de grootst mogelijke regenbui wordt ook gezocht naar andere oplossingen. Op meer locaties worden extra vijvers en wadi’s aangelegd. Een wadi is een soort brede sloot die tijdelijk gevuld kan zijn met regenwater. Vanaf de straten loopt het regenwater dan rechtstreeks of via de straatgoten en buizen naar de wadi’s waar het vervolgens in de bodem naar het grondwater zakt.

Een groene zachte bodem neemt regenwater op. Dit ontlast het riool en voorkomt wateroverlast.

regenbestendig
Ondanks alle maatregelen in de openbare ruimte is de hulp van alle inwoners van Nederland nodig aangezien zo’n 40% van de stedelijke oppervlakte in bezit is van particulieren. Samen kunnen we het verschil maken en zorgen voor een klimaatbestendige en gezonde leefomgeving

.

Door het ontbreken van groen in stedelijk gebied is het op hete dagen wel 8° warmer. Planten houden je tuin koel en aangenaam.

Minder hitte

het goede van een groene tuin

Groen is goed voor je gezondheid. Hoe dichter je groen bij huis hebt, hoe directer het effect. Mensen in een groene buurt beoordelen hun eigen gezondheid positiever dan mensen in een versteende buurt. Een groene tuin is voor veel mensen een rustpunt, bijvoorbeeld om na een drukke werkdag naar te kijken, in te zitten of te werken. Tuinieren brengt je in beweging en zorgt dat je buiten bent. Kinderen kunnen heerlijk spelen en hun energie kwijt in een groene omgeving. Groen zuivert de lucht. En het is bewezen dat de aanwezigheid van groen een goede basis is om stress en depressie te voorkomen. Groen geeft plezier en ontspannng. Door verharding achterwege te laten waar deze niet strikt noodzakelijk is en het aanleggen van groene daken, groene tuinen, greppels en vijvers wordt regenwater vastgehouden en warmt de directe woonomgeving minder op.

Door meer groen help je vogels, bijen en vlinders en wordt je tuin een levende tuin

meer natuur
Probeer in de tuin zoveel mogelijk bestrating te vervangen door groen. Maak bijvoorbeeld een geveltuintje voor het huis of een border in de achtertuin. De opsluitrand bij de border kun je maken van weggehaalde tegels of stenen. Vervang voor het planten altijd wel eerst het bestratingszand door tuinaarde zodat de plant beter voedingstoffen kan opnemen.

Groen is leven

Niet alleen voor mensen, maar ook voor dieren betekent een groene tuin een gezonder leven. Veel bijen-, vlinders- en libellensoorten worden momenteel bedreigd met uitsterven. Een beetje groen in elke tuin is al genoeg om ze te redden.

Versteende tuinen of binnenplaatsen bieden de natuur maar weinig ruimte . Als er geen bloemen groeien, komen er geen insecten en kunnen bijen hun werk niet doen om nog meer te laten bloeien. In een stenen tuin vind je weinig tot geen leven, zeker niet onder de tegels. Terwijl in een groene tuin zeker de helft van de aanwezige soorten onder het maaiveld leeft. De bodem is de basis van elke levende tuin. Bacteriën , schimmels insecten en regenwormen in de grond zorgen dat de voedingsstoffen binnen het bereik van de planten komen. Ze zijn essentieel voor gezonde en vitale planten en bloemen. Een rijk gevarieerde tuin met bomen, struiken, planten en misschien een vijver biedt veel dieren al snel genoeg plaats om te leven. Overal is eten voor vogels, vlinders, egels en andere diersoorten beschikbaar.

Hier de opname van Waterklaar. Een campagne om Limburg bewust te maken dat iedereen iets kan doen om de klimaatcrisis te weren en zelf de tuin te ontstenen en te vergroenen. Kijk voor meer info hier op de website van Waterklaar

voordelen van groen:

tips om zelf aan de slag te gaan

Kijk eens goed rond in je eigen tuin of balkon. Zijn al die stenen en tegels wel echt nodig? Met minder tegels kan het water makkelijker weg en ziet de tuin er veel mooier uit. Alle kleine beetjes helpen al. Hoe kun je jouw tuin heel eenvoudig en onderhoudsvriendelijk groen maken? Belangrijk is om te kijken wat het beste bij jou past. Hoeveel tijd heb je, heb je groene vingers en waar wil je de tuin voor gebruiken? Met de volgende tips help ik je op weg naar een eenvoudig te onderhouden groene en bloeiende tuin.

tip 1: stenen & tegels er uit

Probeer in de tuin zoveel mogelijk stenen & tegels te vervangen door groen. Maak bijvoorbeeld een geveltuin voor het huis of een border in de achtertuin. De opsluitrand bij de border kun je maken van de weggehaalde tegels!

Het regenwater van het dak gaat via de 5 aangesloten regentonnen de tuin in door middel van een ingenieus watersysteem.

tip 2: vang regenwater op

Met het plaatsen van een regenton kun jezelf in de tuin regenwater opvangen. Zo heb je altijd een voorraad water voor je (tuin) planten als het even niet regent. Bovendien komt het schonen regenwater dat je opvangt niet extra in het riool terecht en hoeft dus niet onnodig gezuiverd te worden.

Laat in de winter zoveel mogelijk de afgestorven planten staan, knip dit in het vroege voorjaar af en maak het knipsel fijn en laat het op de grond liggen als mulch. Op deze manier voed je de bodem weer. Ook is het bescherming voor planten en vogels kunnen er dikwijls van eten . In het voorjaar kan het gebruikt worden voor het bouwen van nestjes.

tip 3: werk aan en gezonde bodem

Een goed waterdoorlatende en watervasthoudende bodem is een bodem met voldoende voedingsstoffen , luchtgangen en bodemleven. Er is een relatie tussen de aanwezigheid van planten en een gezonde bodem. Verteerde plantenresten (humus) dragen bij aan een gezonde grond. Humus bezit 2 belangrijke eigenschappen. Het is in staat om vele malen zijn gewicht aan water vast te houden en het brengt voedingsstoffen in de grond. Door deze 2 eigenschappen verbetert het vermogen om water vast te houden en wordt tegelijkertijd het afwaterend vermogen van kleigrond vergroot. Plantenresten worden door organismen als regenwormen in de grond gebracht, waar andere organismen zoals schimmels en bacteriën de plantendelen omzetten in humus. De hoeveelheid humus neemt af in de loop der tijd, doordat planten het opnemen en gebruiken voor hun groei. De vruchtbaarheid van de grond kan weer verhoogd worden door het aanbrengen van nieuw organisch materiaal. Dit mag een laag van 10 cm zijn die bovenop de teelt-laag wordt gelegd. De bodemkwaliteit draagt weer bij aan de kwaliteit van de beplanting. Een slechte bodem leidt tot het doodgaan of slecht groeien van beplanting en ziektes en aantastingen. Dus hoe meer groen in de tuin hoe beter!

Op een compost kun je al je groente tuin en fruit resten kwijt. Zo maak je je eigen compost en verdeel je die weer over de tuin als plantenvoeding. Zo is de cirkel rond en neemt je tuinbodem meer water op, door de verbeterde structuur. Een gezonde bodem is belangrijk voor een watervriendelijke tuin. Bodemleven is onmisbaar!

tip 4: Maak een composthoop

Je eigen compost maken van afval is leuker dan kant-en-klare compost kopen. Met een composthoop verminder je de afvalberg en produceer je zelf voeding voor de planten. Deze composthoop kan je tussen je planten leggen. Op deze manier verbeter je het bodemleven en bescherm je de grond tegen uitdroging.

tip 5: Kies voor makkelijke planten

Bodembedekkers zijn ideaal voor een groene, onderhoudsvriendelijke tuin. Kies ook voor vaste planten in plaats van eenjarige. Vasdte planten komen namelijk ieder voorjaar weer op waardoor je niet telkens nieuwe planten hoeft te kopen. De bodem droogt minder snel uit, dus je hoeft geen water te geven. Bomen zorgen voor verkoeling en privacy.

  • Kies voor vaste inheemse planten die op de bodem afgestemd zijn. Dan is water geven niet vaak nodig.
  • Kijk welke planten het in de tuin van je buren goed doen, deze groeien in jouw tuin ook.
  • Vraag na hoe groot de plant uiteindelijk wordt, zodat je er ook echt ruimte voor hebt.
  • Google bijvoorbeeld op ‘plantenruil’ als je geld wilt besparen op de aankoop van beplanting.
een haag en muurplanten helpen de tuin extra veel water op te nemen

tip 6: plant een haag

In plaats van een houten of steen schutting kun je ook hagen en struiken planten als erfafscheiding. Doordat de bladeren water verdampen, dragen struiken en hagen bij aan een koelere tuin. De wortels van een groene haag zorgen dat de bodem doorlatend blijft en het regenwater makkelijker weg kan zakken. Goede haagsoorten zijn liguster,zuurbes, hondsroos, egelantier, vlier, kardinaalsmuts, meidoorn, spaanse aak, beuk en de haagbeuk. Groen erfafscheidingen zorgen voor veel leven in de tuin; hagen en struiken bieden schuilplaatsen en voedsel aan allerlei vogels, insecten en kleine zoogdieren

een gazon houdt regenwater vast en laat het in de bodem wegzakken. Zo help je mee wateroverlast te voorkomen en krijg vogels in de tuin. Zorg voor nectar onder het mes, dus zaai ook klaver mee in je gazon bijvoorbeeld

tip 7: leg een gazon aan

Een gazon is heerlijk voor kinderen om op te spelen of om in de zomer op te zonnen. Gras heeft je tuin een mooie natuurlijke uitstraling. Een gazon heeft nog heeft nog meer voordelen. Met een gazon kan het regenwater gemakkelijk in de ondergrond wegzakken. Hierdoor vult het grondwater aan en helpt het verdroging te voorkomen. Een bloemrijk grasveld levert een bijdrage aan de biodiversiteit en zorgt voor een betere doorworteling van de bodem. Onder de groene laag is er enorm veel leven te vinden! Denk bijvoorbeeld aan regenwormen, slakken, duizendpoten etc. Samen zorgen ze voor een waterdoorlatende bodem, de verwerking van plantenresten en zijn ze voedsel voor bijvoorbeeld vogels.

Met een vogelhuisje, insectenhotel en de juiste bloemen en planten wordt jouw tuin een levende tuin

tip 8: lok dieren naar de tuin

Of je nu een kleine of grote tuin hebt, overal is het mogelijk om meer dieren te lokken. Plaats bijvoorbeeld vogelhuisjes, vleermuis kasten of bijen- en insectenhotels . In het najaar en in de winter is het goed om op een paar plekken bladafval en afgestorven plantenresten te laten liggen. Dieren halen hier de hele winter voedsel uit of kiezen het als plekje voor hun winterslaap.

Met een groen dak help je mee overlast door regen te voorkomen, zorg je voor leven op het dak en houd je het eronder koel

tip 9: vergoen je dak

Groene daken hebben heel veel voordelen. ze houden regenwater vast, ze zijn goed voor vogels, bijen en vlinders en houden de omgeving en de vertrekken eronder koel. Wist je dat een groen dak maar rond de 30 graden warm wordt en een zwart bitumen-dak meer van 70 graden op een hete zomerdag? Een groen dak ziet er vooral ook veel mooier uit dan een gewoon dak. Een plat dak op je huis, veranda, garage of schuur maak je groen door er bijvoorbeeld een sedumtapijt op te leggen. Het ziet er niet alleen mooi uit, maar het trekt ook dieren aan, zorgt voor verkoeling en isolatie en kan regenwater beter vasthouden wanneer het hard regent.

Groen geeft plezier en ontspanning. Door voerkante-meter-tuinbakken te plaatsen op een versteende omgeving kun je op een makkelijke manier veel water vast houden en voedselkweken voor de buurt of op school.

tip 10: maak een vierkante-meter-tuin .

Al op een vierkante meter kun je moestuinieren. Je eigen eten verbouwen, zodat je weet wat je eet. Er zijn heel veel soorten groenten en kruiden verkrijgbaar. Het is ook heel leuk om samen met je kinderen een kruidentuintje aan te leggen. In een grotere moestuin kun je kiezen voor fruitbomen of fruitstruiken.

Vind je dat jouw straat wel een beetje groener kan? Of heb je een idee om samen met de buren of vrienden de buurt te vergroenen? samen met bewoners uit de buurt aan de slag gaan met tuinieren is ook nog eens gezelliger. Ik hoop dat ik je heb geïnspireerd en enthousiast gemaakt om onze leefomgeving te vergroenen. Samen kunnen we het verschil maken en zorgen voor een klimaatbestendige en gezonde leefomgeving voor zowel mens, plant en dier.

Reportage op Een Vandaag samen met wethouder Leon Geilen

Hulp nodig?

Heb jij een leuk idee om je wijk te veraangenamen, maar weet je nog niet hoe? Of heb je wel de wens om je buurt leefbaarder te maken, maar heb je nog geen concreet resultaat voor ogen? Vraag dan een gratis gesprek aan, waarin we verkennen wat je wensen zijn en hoe ik je kan helpen.
Gratis gesprek aanvragen

You Might Also Like