Ken jij dat moment waarop je er achter komt dat je eingelijk helemaal niet zo goed bezig bent als je dacht? Dan denk ik aan het rottende fruit dat tijden op de fruitschaal blijft liggen, of het brood dat uiteindelijk uitdroog en niet wordt opgegeten. Maar ook de macaroni resten die na 2 x opgewarmd te zijn in de prullebak belanden.
Het is makkelijker om keuzes te maken die bij jou idealen passen
In mijn zoektocht om minder voedsel te verspillen maak ik gebruik van mijn ideaal om de grondstoffen vooral in de buurt te houden. Ik ben zelf opgegroeid op de Drentse arme zandgronden waar een tekort aan grondstoffen en mineralen waren. Mijn vader had een gemengd boeren bedrijf waarbij alle grondstoffen op het bedrijf moesten blijven. Zo mocht ik zelf niet bij de buren naar het toilet omdat wij deze grondstoffen zelf hard nodig hadden 🙂 Daar leerde ik dus al om spaarzaam om te gaan met de grondstoffen.
van agrarier naar aanrechtagrarier
In Amsterdam maak ik nu gebruik van 3 systemen om mijn voedselverspilling aan de achterkant te organiseren:
- Zo kweek ik met een growkit oesterzwammen op koffieprut en theeblaadjes
- Heb ik een wormenhotel waar mijn niet bewerkte voedselresten door de wormen worden opgegeten en gecomposteerd waarvan ik weer compost en wormenthee oogst.
- Een bokashi systeem waarin al het bewerkte voedsel fermenteer met E.M. waarna ik het onderspit in de geveltuin of plantenbakken.
focus op 1 ding tegelijk
Voedselverspilling tegen gaan meer is dan bewust inkopen doen en rekening te houden met de houdbaarheid van de producten. Door kleine stapjes te zetten en je op een ding tegelijk te focussen, kun je uiteindelijk een automatisme creeeren. En dat kan leiden tot blijvend resultaat. Zo kun je er op letten wat je koopt en wat je eet. Voor een blijvende impact moet je overigens de tijd nemen om te ontdekken wat voor jou werkt.
nuts-natuurclub
Nu ik een Nuts-Natuurclub begeleid bij Mustapha Schaakschool kom ik er achter dat het probleem nog veel groter is dan mijn eigen huishouden. We hebben vandaag veel turkse broden, bananen, ananas, meloen en aubergine terug moeten brengen in de kringloop. Het was zo veel dat Mustapha er ook mee in zijn maag zat. Zeker als je vanuit je religie geen voedsel mag weggooien wordt je hier zeker niet vrolijk van.
focus op het seizoen
Een andere oplossing is kiezen voor producten van het seizoen. Dit zijn vaak lokaal en onverpakt en ook biologisch verkrijgbaar. Door niet in de supermarkt, maar bij een groenteboer of op de boerenmarkt boodschappen te doen maak je het ook makkelijker om voor onverpakte producten te kiezen en lokaal.
Groente-, fruit- en tuinafval (gft)
Koffieprut, appelschillen, uitgebloeide tulpen: een flink deel van ons afval is groente-, fruit- en tuinafval (gft). Het is goed om dit gescheiden in te leveren: van gft kan compost en biogas gemaakt worden. Gooi etensresten, zoals schillen en botjes, en snoeiafval daarom in de groene bak (de gft-bak)
Afval scheiden in de keuken: schillen in de gft-bak
Ongeveer twee derde van het gft-afval wordt meteen tot compost verwerkt, iets meer dan een derde wordt eerst vergist: dat levert behalve compost ook biogas (groen gas) op. Compost wordt bijvoorbeeld door boeren, tuinbouwers en gemeenten gebruikt om de bodem te verbeteren. Je kunt het ook zelf in de tuin gebruiken
Hoeveel verdwijnt in de afvalbak?
Zo’n 9 procent van ons eten verdwijnt jaarlijks ongebruikt in de afvalbak, dat is ruim 34 kilo voedsel per persoon per jaar. Alle huishoudens samen verspillen we daarmee in Nederland 590 miljoen kilo goed voedsel. Dat zijn duizenden vuilniswagens vol!
34 kilo voedselverspilling per persoon per jaar
Ongeveer een derde van al het voedsel dat op de wereld geproduceerd wordt, gaat verloren. Dat schatten onderzoekers. Daaronder valt al het verlies dat plaatsvindt van productie tot en met aankoop door de consument. Een groot deel van deze verliezen wordt nog wel nuttig gebruikt, bijvoorbeeld als veevoer.
samen de voedselverspilling een halt toe te roepen
In samenwerking met de Hogeschool van Amsterdam, vakgroep Toegepaste Psychologie en BOOT Oost is Amstelzwam een samenwerkingsverband aangegaan om het voedselverspillingsprobleem aan te pakken.
Er wordt onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om vanuit Amstelzwam nog meer aandacht te kunnen besteden aan Voedselverspilling en innovatie vanuit de buurt. Peter Bregman is 4e jaars student, en helpt Amstelzwam met een onderzoek onder de doelgroep waarbij voedselverspilling Centraal staat.