Park om de hoek

Amsterdam wordt overspoeld door regenbuien, de hittestress in steden zorgt voor gemiddeld 40 doden per jaar en er is te weinig groen om 300 bedreigde dieren en planten te beschermen. Daarnaast heeft een kwart van de Nederlanders geen contact met de buren en is 11 procent van de Amsterdammers eenzaam. De anonimiteit van bewoners wordt vergroot in steden.

Waarom is het zo belangrijk om meer groen in de stad te hebben?

Het komt in veel onderzoeken terug: het maakt je gezonder, het verlaagt stress, je wordt er productiever van, gelukkiger, positiever. Ook voor het klimaat in de stad is het belangrijk: groen zorgt voor schone lucht, filtert fijnstof, zorgt voor meer biodiversiteit, heeft een functie bij waterberging en verkoelt de stad.

We weten inmiddels dat groen een oplossing biedt voor al deze stedelijke problemen. Groen is gezond en verbindt! Maar hoe wordt Amsterdam groener met de beperkte ruimte?

Spot een saaie ongebruikte ruimte en meld deze aan!


De gemeente van Amsterdam wil samen met de Gezonde Stad twintig nieuwe postzegelparken als groene ontmoetingsplekken aanleggen in de openbare ruimte door saaie, ongebruikte plekken om te toveren tot groene ontmoetingsplekken met meerwaarde. Buurten worden zo leefbaarder en gezonder en bieden oplossingen aan meerdere stedelijke vraagstukken. Zoals wateropvang, biodiversiteit, stedelijke koeling, geluidsdemping, fijnstof afvanging en CO2-reductie. En zo creëren we weer wandel – adem en -denkruimte in de stad!

Ga op zoek naar een locatie!

Dat begint al met het aanmelden van potentiële plekken. “Dat kan elke versteende plek in de buurt zijn, tussen de 100 en 700 vierkante meter. Dat klinkt groot, maar iets is al snel tien bij tien meter. Daarnaast is het belangrijk dat er een aantal betrokken bewoners zijn die denken: we kijken al zo lang uit op deze ontzettend lelijke plek en we willen er dolgraag iets mee doen, maar we weten niet hoe.

Het ideaalbeeld is een netwerk van postzegelparken in Amsterdam! Heb jij, samen met andere buurtbewoners, een locatie en idee voor een Park om de Hoek én wil je met dit idee aan de slag? Meld het aan bij de Gezonde Stad !

Vergeet niet, “het eigenaarschap en zeggenschap ligt bij de buurt. Zij onderhouden en beheren: de handen in de aarde, water geven, tuinieren in de moestuin.

wil je aan de slag in je eigen woonomgeving? 

Heb je geen 100 tot 700 vierkante meter maar wil je aan de slag in je eigen woonomgeving? Als jij je afvraagt: wat kan ik zelf doen om mijn eigen omgeving te vergroenen en te verduurzamen?  Vraag nu een gratis gesprek aan.

 

Hulp nodig?

Zoek jij ook een toekomstbehendige oplossing voor je onderneming, organisatie of onderwijsinstelling of woonwijk? Neem dan contact op voor een gesprek, waarin we bespreken hoe ik je kan helpen.
Gratis gesprek aanvragen

 

You Might Also Like

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *