Wist je dat paddenstoelen zeer voedzaam zijn? Verschillende soorten kunnen een goede bron van vitamine B zijn, samen met essentiële mineralen zoals koper en kalium. Dit terwijl het vet-, koolhydraten- en zoutgehalte erg laag is.
Ga direct aan de slag, en bereid de zelfgeoogste oesterzwammen van je Growkit direct tot een heerlijke lekkernij!

Feest-recept met oesterzwammen
Organiseer je binnenkort een feest, bijv. een Buren-Geveltuinendag of een Straatfeest? Dan is dit recept voor 50 Amstelzwam-ballen (oesterzwam-bitterballen) wat voor jou.

Recept van de Amstel-Zwambal – 50 stuks
Ingrediënten:
- 500 gram oesterzwammen
- 1 liter water
- 1 broccolistam in schijfjes
- 1 winterwortel in schijfjes
- 1 flinke theelepel eekhoorntjesbroodbouillon (kan ook evt. een andere vegetarische bouillon zijn, poeder of blokje)
- 3 blaadjes laurier
- 1 eetlepel Provençaalse kruiden
- 5 gram gember, geschild en heel klein gesneden
- 3 tenen knoflook, fijn gesneden
- beetje peper naar smaak
Roux
- 150 gram boter
- 150 gram bloem
Bitterballen
- 200 gram bloem
- 200 gram paneermeel
- 1 geklopt ei

Bereidingswijze:
Ragout
- Scheur de oesterzwammen en doe 400 gram hiervan met alle overige gegeven ingrediënten in een pan.
- Kook er een ragout van, door het 1 uur te laten trekken op een zacht vuurtje. NB: lees verder i.v.m. bereiding van andere onderdelen tijdens het pruttelen.
- Verwijder de laurierbladeren.
- Maak alles fijn met een blender, zodat een gladde saus ontstaat.
- Snijd de overige 100 gram gescheurde oesterzwammen overdwars door, zodat blokjes ontstaan.
- Bak die, als de ragout inmiddels een half uurtje trekt, in olijfolie. Roer regelmatig, totdat de massa tot ongeveer 1/3 is geslonken.
- Haal van het vuur en zet even opzij.
- Roer de 100 gram gebakken oesterzwammen door de gladde saus. Voeg naar smaak peper en eventueel zout toe.
Roux
Wanneer de gladde saus klaar is, bereid je de roux. Maak deze door de boter te smelten en vervolgens de bloem erdoorheen te roeren. Als de bloem een beetje bruin wordt, roer je het mengsel geleidelijk door de hete gladde saus. De ragout moet flink stevig worden, een soort deeg bijna.
Afronding ragout
Koel de ragout af tot kamertemperatuur door regelmatig te roeren. Je kunt het proces versnellen, door de pan in een bak koud water te zetten. Zet de pan met ragout vervolgens in de koelkast en laat die een nacht opstijven. De volgende dag is de ragout nog stijver. Je moet er immers balletjes van kunnen draaien.
Mocht het onverhoopt niet stevig genoeg zijn, niet getreurd: de saus is altijd nog heerlijk bij pasta, rijst en dergelijke.

Rollen van de bitterballen
Zet 3 bakjes klaar:
- met bloem
- met een geklopt ei
- met paneermeel
Draai balletjes van de ragout. Rol elk balletje eerst door bloem, vervolgens door het geklopte ei en tenslotte door het paneermeel. De bal is klaar!
Je kan de ballen meteen gaan frituren of anders invriezen voor later gebruik.
Zwamse! (Eet smakelijk!)
Hier een serie heerlijke recepten om uit je dak te gaan met paddenstoelen
Aanmelden als Zwambassadeur