Maak je eigen groene tijdbom

Het gaat niet goed met de wereld en de mens als we blijven doen wat we altijd gedaan hebben. Door goed naar natuurlijke systemen te kijken is het echt mogelijk om tot een duurzame manier van produceren en consumeren te komen.

afval is voedsel

Ik wil samen met buurtbewoners een halt toeroepen aan de verspilling van reststromen zoals koffieprut. Graag introduceer ik bij jou in de buurt een workshop ‘afval is voedsel‘ waarbij je een growset gaat maken om van koffieprut oesterzwammen te kweken. Daarnaast leer je ook hoe je met snoeihout je eigen oesterzwammen kwekerij in de buurt kunt gaan opzetten. Zo wordt je nog meer toekomst behendig en voorkom je veel waterverspilling, CO2 productie, voedselkilometers (12000 km per maaltijd) en het gebruik van veel fossiele brandstoffen.

vleesvervangers

We kweken een heerlijke lokale vleesvervanger waar we nog eens bijzondere producten en snacks van kunnen maken zoals de Oosterzwam bitterbal kroket voor op buurtfeestjes en partijen maar ook voor in de schappen van de winkels en uit de muur van de FEBO.

superfood voor planten

Als het substraat van koffieprut of hout eenmaal is uitgewerkt heb je superfood om je geveltuin, bloembakken of vierkante meter tuinen in jouw buurt te bemesten.

magie

doe ook mee met de circulaire economie en stop met het produceren van afval en het voeren van de Amsterdamse Verbrandingsovens! (AEB). Ontdek samen met de Paddenstoelen de magie van het mycelium van de oesterzwammen en maak van afval je eigen voedsel.


verzorging:


tuin recht op 1-2 cm in de grond plaatsen op een beschutte schaduwrijke plek

  • balkon rechtop  1-2 cm in een bak met licht vochtige aarde uit de tocht en uit de zon
  • tijdens droge en warme periode de stam af en toe nat sproeien
  • oogst periode: nazomer-winter
  • aantal paddenstoelen varieert per oogst
  • oogst als de hoedrand een beetje naar beneden is gekruld. Hele bundel in 1 keer oogsten
  • langs de stam afsnijden met een scherp mes
  • schoonmaken met een zachte borstel
  • scheur in reepjes of stukjes
  • bakken 5 minuten
  • overwinteren in onverwarmde ruimte of buiten op een beschutte plek

Ik geef zo lang de voorraad strekt een korting op een zakje grijze oesterzwam deuvelbroed Ga naar de webshop en voer de kortingscode in: eetbaarhout

Ervaar de betovering van de paddenstoelen in je eigen omgeving.

You Might Also Like

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *