Kweek je eigen walnotenboom of hazelaar

Hoe leuk is het om zelf een walnotenboom of hazelaar te kweken? Het is eigenlijk heel simpel. Het enige wat je nodig hebt is een walnoot of een hazelnoot én geduld:

Leg een aantal walnoten of hazelnoten in een schaal of bloempot, gevuld met zand en turf. Daarna is het tijd om de pot in je tuin in te graven. Het is erg belangrijk dat dit gebeurt net voordat de winter begint. Op deze manier worden de noten aan vorst blootgesteld. Dat bevordert het kiemproces. Als de planten voldoende groot zijn, plant je ze in de tuin of in een grote pot op het balkon. Verzorg de plantjes goed door ze regelmatig water te geven en ze zo nu en dan te voorzien van wat extra vruchtbare grond.

Tips bij voor het kweken van een walnotenboom:


Om goed te kunnen groeien, hebben walnoten een diepe, vruchtbare en goed doorlatende bodem en een zonnige standplaats nodig. Walnoten zijn windbestuivers; het stuifmeel van de mannelijke bloeiwijzen kan grote afstanden overbruggen. Als je in je tuin maar plek hebt voor één boom is het verstandig een zelfbestuivend ras te kiezen.

op de nuts natuurclub leer je hoe je een notenboom kunt opkweken en waarom dat het begin is van een voedselbos

Tips bij het kweken van een hazelaar


Hazelnoten (Corylus avellana) zijn flinke bladverliezende, meerstammige struiken. Je hebt voor deze plant dus zeker wat ruimte nodig. Er zijn enkele rassen die zelfbestuivend zijn, en rassen die niet zelfbestuivend zijn. Let daar goed op, want: geen bestuiving, geen noten…

Een oneindige voorraad walnoten is niet alleen heel leuk en lekker, maar ook erg gezond.

You Might Also Like