je eigen groente kweken is niet moeilijk!

Planten, zaaien & oogsten…In elke appelpit zit een appelboom! En je kunt die helpen om flink te groeien. Want het maakt niet uit hoe groot of hoe klein je tuin of bak op het balkon is, als je een beetje aarde bewerkt, is dat altijd goed voor onze planeet de aarde. Als je thuis sla, tomaten komkommers of wintersla kweekt, hoeven de groenten geen lange weg af te leggen en komt er heel wat minder CO2 in het milieu terecht. Niet alleen is het heerlijk om groenten te eten uit je eigen tuin, van je balkon of dak, je kunt zelfs voedsel of voedingstoffen maken van je eigen afval zoals wormencompost, bokashi en wormenthee. Dit is echt niet moeilijk. Zelfs als je geen groene vingers hebt. Bovendien is niets zo lekker als iets waarvoor je je eigen handen vuilgemaakt hebt.Dit alles leer je bij de Nuts Natuurclub. De natuur optimaal benutten en vooral samen werken met de natuur.

planten in kisten

Voor een ouderwetse moestuin heb je een flink stuk grond nodig, heel wat tijd en 10 groene vingers. Voor de vierkantemetertuin is het helemaal niet nodig. Groenten groeien namelijk bijna overal. Als iets in de volle grond groeit kan het zeker ook in een vierkantemetertuin groeien. Of gewoon in een pot of bloembak

voorzaaien

Voorzaaien doe je bijvoorbeeld in een oude eierdoos met zelfgemaakte stekgrond. Dit is tuinaarde met dezelfde hoeveelheid scherp zand. Vervolgens zaai je en geef je regelmatig een klein beetje water. Zet de zaai-bakjes op een zonnige plek, bijvoorbeeld op de vensterbank en dek het af met folie of een plastic kap zodat het daaronder lekker warm en vochtig wordt. Als de eerste sprietjes opkomen zet je af en toe het plastic open.

verspenen

Daarna ga je de zaailingen verspenen (voorzichtig uit elkaar halen en uitplanten op een nieuwe plek) Rond IJsheiligen (11,12,13 & 14 mei) mag je de meeste plantjes buiten in de kist planten ( sommigen al eerder) Daarna vriest het zo goed als zeker niet meer. Voordat je de plantjes echt buiten gaat zetten, kun je ze het best laten afharden. Daarvoor zet je ze overdag buiten en haal je ze ’s nachts weer binnen. Eerst een paar uurtjes, vervolgens elke dag een uurtje langer. Zo kunnen de plantjes alvast wennen aan de kou en worden ze sterker en dus beter bestand tegen ongedierte en ziektes.

De meeste gewassen kun je overigens ook rechtstreeks in de kist zaaien. Volg daarvoor aanwijzingen op de verpakking. Het werkt als volgt: aarde los maken, vochtig maken, gaatje in de grond maken , zaadje er in, afdekken met aarde en weer wat vocht er op en klaar is Nacer……

eten en drinken

Zonlicht, warmte en water zijn het belangrijkst om een plantje goed te laten groeien. Geef planten altijd voldoende water. Geef de planten niet te koud water en doe dat vooral bij de wortels. Liever niet midden op de dag in de volle zon je planten water geven want dan kunnen je planten verbranden. (bruine plekken op de bladeren) Als het warm weer is, kun je de planten beter 2 keer per dag water geven; 1x in de ochtend en 1 x in de avond of namiddag. Blijf de kwaliteit van de grond goed in de gaten houden. Die moet niet te nat of te droog zijn. De meeste plantjes die je in een bak of pot opkweekt kunnen 6 weken vooruit met bemeste grond. Wij hebben wormencompost en bokashi aan onze aarde toegevoegd. Op deze manier hebben de planten genoeg voedingsstoffen voor het hele jaar rond.

Ook lege wijnkistjes zijn heel geschikt om groente in te kweken

stappenplan

En dan nu het stappen plan om bij je thuis of in de buurt ook een vierkante metertuin project te beginnen

stap 1

zoek een zonnige plek op, in de tuin of op je balkon en zet de kisten neer

stap 2

Leg het anti-worteldoek over de kist en duw het naar binnen zodat het over de bodem en de zijkanten zit. Knip het in de juiste maat. Je kunt het eventueel nog vastzetten met spijkertjes of punaises

stap 3

Strooi een laagje van ongeveer 5 centimeter hydro-korrels in de kist. Hydro-korrels zuigen het water op en geven steeds een beetje water af aan de aarde zodat die vochtig en luchtig blijft. Gooi de (wormen-) compost en/of bokashi er over heen. Is de grond niet bemest, gooi er dan nu wast wormencompost over heen.

stap 4

Verdeel de bak ( denkbeeldig of met touwtjes) in vakjes van 40 x 40 cm en zaai in ieder vak een groente ( let op de zaai afstand) Je hoeft natuurlijk niet alles in 1x te zaaien en te oogsten. Kijk bij de beschrijving per groente wat je wanneer kunt zaaien.

stap 5

Regelmatig water geven. Bij sommige groenten zie je na een paar weken al een paar sprietjes boven de aarde uitsteken, Even wachten! Je zal verbaast zijn hoe snel je al de eerste gewassen kunt oogsten.

Hulp nodig?

Heb jij een leuk idee om je wijk te veraangenamen, maar weet je nog niet hoe? Of heb je wel de wens om je buurt leefbaarder te maken, maar heb je nog geen concreet resultaat voor ogen? Vraag dan een gratis gesprek aan, waarin we verkennen wat je wensen zijn en hoe ik je kan helpen.
Gratis gesprek aanvragen

.

You Might Also Like