innovatie van onderop!

Slimme wormenhotel eigenaren weten dat de bodem alles behalve een dooie boel is. Een gezonde bodem barst van het leven. Niet alleen regenwormen en insecten, maar ook een verbijsterende hoeveelheid bacteriën, schimmels en andere micro-organismen.

het meeste werk zit laag bij de grond

Ons wormenhotel is een ecosysteem in de buurt! 


Met een wormenhotel kunnen we de biodiversiteit verhogen en de bodemkwaliteit van de Amsterdamse Bodem verbeteren. Vandaag hebben de compost-donoren gretig compost en wormenthee geoogst voor eigen gebruik. Er is  genoeg voor iedereen. Als je er niet bij kon zijn, laat het me weten. Neem een emmer en fles mee om de oogst mee te nemen.  

flessen sparen om de wormenthee af te tappen

Het wormenhotel als innovatie- en ontmoetingsplek in de buurt

Vandaag hebben we ook een presentatie gehad van de Schijf van Innovatie. Simon heeft ons meegenomen in de wereld van effectieve micro-organismen, kortweg EM genoemd. We hebben het zelfs gedronken! Ons lichaam en spijsverteringskanaal is namelijk een groot microbiologisch wonder.

vele handen maken licht werk

E.M. is de basis van alle kringlopen


EM is een mengsel van gewoon in de natuur voorkomende micro-organismen. Het geheim zit hem in de combinatie. EM is een ontdekking van de Japanse landbouwprofessor Teruo Higa. Met EM kun je je keukenafval geurloos fermenteren en je tuin- en kamerplanten blij en gezond maken met je eigen gemaakte compost. Met EM heb je veel langer plezier van je mooie bos bloemen en voorkom je dat het bloemenwater gaat stinken. Met EM blijven je aquarium en vijver helder en je vissen gezond. Met EM kun je op natuurlijke wijze je huis schoonmaken, je gootsteen en afvoerbuizen ontstoppen en afvoergeurtjes verwijderen. . Met Effectieve Micro organismen kun je je weerstand en gezondheid verbeteren. Effectieve Micro organismen maken kunstmest en bestrijdingsmiddelen overbodig.

Gebruik je afval

Je kunt dat op 3 manieren doen:

1. Gebruik het substraat van de oesterzwammen-growset  als bodemverbeteraar voor de bodem.

2. Verzamel je GFT in een wormenbak. Van wormencompost krijgt de bodem weer leven, waardoor planten gezond worden en veel meer voedsel produceren dan je op kunt.

3. Verzamel je GFT in een Bokashi. Dat is een bak om organisch afval luchtdicht te verpakken, waardoor het afval fermenteert en stofwisselingsproducten van micro-organismen ontstaan. Die kan je vervolgens weer als mest gebruiken.. Strooi dit afval onder en tussen de planten; de bodemdieren doen de rest. Harken en schoffelen is dus NIET gewenst.

Wil jij ook mee doen met het wormen collectief op het KNSM-Eiland. Stuur een mailtje naar: info@www.rudyklaassen.nl 

Wil je zelf een wormen-initiatief starten in de buurt: stuur een mailtje naar: wormenhotel@amsterdam.nl

En vergeet niet: “wormen verbinden”

.

Hulp nodig?

Zoek jij ook een toekomstbehendige oplossing voor je onderneming, organisatie of onderwijsinstelling of woonwijk? Neem dan contact op voor een gesprek, waarin we bespreken hoe ik je kan helpen.
Gratis gesprek aanvragen

You Might Also Like