innovatie van onderop!

Slimme wormenhotel eigenaren weten dat de bodem alles behalve een dooie boel is. Een gezonde bodem barst van het leven. Niet alleen regenwormen en insecten, maar ook een verbijsterende hoeveelheid bacteriën, schimmels en andere micro-organismen.

het meeste werk zit laag bij de grond

Ons wormenhotel is een ecosysteem in de buurt! 


Met een wormenhotel kunnen we de biodiversiteit verhogen en de bodemkwaliteit van de Amsterdamse Bodem verbeteren. Vandaag hebben de compost-donoren gretig compost en wormenthee geoogst voor eigen gebruik. Er is  genoeg voor iedereen. Als je er niet bij kon zijn, laat het me weten. Neem een emmer en fles mee om de oogst mee te nemen!  

flessen sparen om de wormenthee af te tappen

Het wormenhotel als innovatie- en ontmoetingsplek in de buurt

Vandaag hebben we ook een presentatie gehad van de Schijf van Innovatie. Simon heeft ons meegenomen in de wereld van effectieve micro-organismen, kortweg E.M. genoemd. We hebben het zelfs gedronken! Ons lichaam en spijsverteringskanaal is namelijk een groot microbiologisch wonder.

vele handen maken licht werk

E.M. is de basis van alle kringlopen

70% van al het leven op aarde bestaat uit micro organismen. Ze leven op mensen, dieren, planten, in de bodem en in het water. Effectieve micro-organismen zijn in staat zelfs onder slechte condities te bewegen tot regeneratie.

E.M. is een mengsel van gewoon in de natuur voorkomende micro-organismen. Het geheim zit hem in de combinatie. EM is een ontdekking van de Japanse landbouwprofessor Teruo Higa.

De meest vruchtbare grond creëer je met Bokashi.

Wist je dat je van je eigen GFT- afval zelf compost kunt maken? In Japan doen ze het al jaren.Je laat de natuur haar gang gaan en vermindert ook nog eens de afvalberg. Het geheim? Fermentatie met de juiste micro-organisme.

Goed gefermenteerd materiaal afval dat de bodemstructuur aanzienlijk verbeterd.

Bokashi is het Japanse woord voor: goed gefermenteerd organisch afval. De methode komt voort uit de effectieve micro-organisme (EM) technologie die werd ontwikkeld door de Japanse Prof. Dr. Terua Higa. Je voegt de goede bacteriën aan je GFT-afval toe, laat deze zes tot acht weken fermenteren en dan heb je een hoogwaardige meststof. Voor je tuin of voor je kamerplanten.

Van je eigen voedselresten krijg je gewoon de meest hoogwaardige mest. Het enige dat je moet doen is je GFT-afval verzamelen in een afgesloten bak met aftapkraan ( de bokashi-emmer) Daar doe je een mengsel van tarwezemelen met goede bacteriën bij en dan laat je het zes tot acht weken fermenteren.

Fermentatie is eigenlijk net als het menselijk lichaam

Na het fermentatieproces heb je twee eindproducten. Naast de compost heb je ook nog vloeistof die vrijkomt. Fermentatie is eigenlijk net als het menselijk lichaam, Je stopt er iets in en je hebt twee eindproducten. De mest is voor in de grond, de vloeistof kun je in huis en tuin toepassen. Als voedingsstof voor planten, maar ook als gootsteenontstopper.”

‘Ik woon zelf 5 hoog, als ik geen bokashi zou gebruiken, zou ik veel meer naar de afvalcontainer moeten lopen in de buurt. Bokashi staat voor mij voor minder afval, minder stank, minder voedselverspilling en minder CO2 uitstoot. Bokashi gaat verder dan circulair. Ik creeer een gezonde bodem voor mijn buurt en Amsterdam”

Rudy Klaasen

nog meer voordelen

Naast het gemak heeft bokashi nog meer voordelen. Het gaat sneller dan de traditionele composthoop, het stinkt niet, tijdens het fermentatieproces komt minder CO2 vrij en is er koolstofvastlegging in de bodem. En je produceert maar liefst 40% minder afval

bokashi project op een basisschool

De voordelen van E.M.

  • Met EM kun je je keukenafval geurloos fermenteren en je tuin- en kamerplanten blij en gezond maken met je eigen gemaakte compost.
  • Met EM heb je veel langer plezier van je mooie bos bloemen en voorkom je dat het bloemenwater gaat stinken.
  • Met EM blijven je aquarium en vijver helder en je vissen gezond.
  • Met EM kun je op natuurlijke wijze je huis schoonmaken, je gootsteen en afvoerbuizen ontstoppen en afvoergeurtjes verwijderen. .
  • Met Effectieve Micro organismen kun je je weerstand en gezondheid verbeteren.
  • Effectieve Micro organismen maken kunstmest en bestrijdingsmiddelen overbodig.

P.S.

E.M. is ook interessant voor agrarische ondernemers en partijen die organische reststromen produceren waaronder Gemeenten, Waterschappen e.a.. Ze realiseren een interessante kostenbesparing!

Gebruik je afval!

Je kunt dat op 3 manieren doen:

1. Gebruik het substraat van de oesterzwammen-growset  als bodemverbeteraar voor de bodem.

2. Verzamel je GFT in een wormenbak. Van wormencompost krijgt de bodem weer leven, waardoor planten gezond worden en veel meer voedsel produceren dan je op kunt.

3. Verzamel je GFT in een Bokashi. Dat is een bak om organisch afval luchtdicht te verpakken, waardoor het afval fermenteert en stofwisselingsproducten van micro-organismen ontstaan. Die kan je vervolgens weer als mest gebruiken.. Strooi dit afval onder en tussen de planten; de bodemdieren doen de rest. Harken en schoffelen is dus NIET gewenst.

Wil jij ook mee doen met het wormen collectief op het KNSM-Eiland. Stuur een mailtje naar: info@rudyklaassen.nl 

Wil je zelf een wormen-initiatief starten in de buurt: stuur een mailtje naar: wormenhotel@amsterdam.nl

En vergeet niet: wormen verbinden

Aanmelden als Zwambassadeur

You Might Also Like