In een kleine ruimte grote dingen doen

Meest gebruikelijk is het vrijwel volledig betegelen van de tuin. Praktisch, maar niet de fraaiste oplossing. Al dat steen zorgt niet voor sfeer. En als het flink regent, wil de tuin nog wel eens blank komen te staan. Toch is er voor groen weinig tot geen plaats. Terwijl een groene leefomgeving beter voor ons is.Maar hoe krijg je nu groen in een kleine tuin? En dan nog zo, dat het een minimum aan ruimte kost? Het antwoord is: door verticaal te tuinieren. Gewoon de hoogte in met groen.

een óld-school manier om je eigen groene want te creeeren met gebruikte pallets

vertikaal tuinieren

Vertikaal tuinieren , dus het kweken van planten op loodrechte wanden en andere constructes, is een idee van de franse botanicus en kunstenaar Patrick Blanc. Hij was de eerste die gevels en gebouwen niet alleen bekleedde met klimpanten, maar speciale gevelsystemen toepaste die het vertikaal kweken van normale tuinplanten mogelijk maakte. Deze groene wanden sieren tegenwoordig veel gebouwen, niet alleen in Parijs, maar ook Bangkok en andere wereldsteden.

het Vertiplant -systeem is volledig zelfvoorzienend door middel van een waterintegratiesysteem . Op een dusdanige manier dat de beplanting zich optimaal ontwikkeld tot een groen en/of kleurrijk bloeiend geheel

individueel en bijzonder

Tuinieren in de stad was en is altijd al een uitdaging geweest. De ruimte is namelijk beperkt, binnentuinen zijn schaduwrijk en de grond is er verdicht. Op balkons en dakterassen is het heet en zonnig en hoe hoger je komt, hoe winderiger het wordt. Vooral de beperkte ruimte op smalle balkons zorgt ervoor dat de stedelijke tuinier op zoek gaat naar nieuwe manieren om planten te houden. Als je alleen in balkonbakken en bloembakken tuiniert, benut je niet alle ruimte.

dag beton hallo groene wand
Architecten, projectontwikkelaars en bouwers combineren steeds vaker metselwerk met groen: in de gevels, op het dak, in de binnentuin. Bosco verticale in Milaan, een appartementencomplex dat helemaal is omgeven door bomen en planten, is misschien het meest bekende en in het oog springende voorbeeld.

Bosco Verticale

.De twee torens van het Bosco Verticale, dat werd ontworpen door de architecten Stefano Boeri, Gianandrea Barreca en Giovanni La Varra, zijn respectievelijk 26 verdiepingen en 112 meter en 18 verdiepingen en 80 meter hoog. De ene groene flat ligt aan de Via de Castillia, de andere aan de Via Confalonieri. De torens bieden ruimte aan meer dan 480 hoge en middelhoge bomen, 300 kleine bomen, 5000 struiken en 11.000 vaste planten en bodembedekkers, en dat allemaal op terrassen met een totale oppervlakte van bijna 9000 vierkante meter. De balkons zijn berekend op de last van volwassen bomen.

Alle plantensoorten zijn zorgvuldig geselecteerd. Naast groene planten zijn er bladverliezende soorten die ervoor zorgen dat de ‘huid’ van de torens in de verschillende seizoenen van kleur verandert. Beuken, gele acacia’s, eiken, esdoorns, essen, varens en klimop zijn gerangschikt op de vier verschillende gevels van de twee wolkenkrabbers. Ze zijn geplant in grote tanks die zijn voorzien van een automatisch irrigatiesysteem. De beplanting komt in totaal overeen met 20.000 vierkante meter bos, en dat midden in een grote stad als Milaan.

Duurzaam

Het Bosco Verticale werd in 2014 in gebruik genomen en is een model voor een duurzaam woongebouw, een project voor herbebossing in een stedelijk gebied die bijdraagt aan het herstel van het milieu en stedelijke biodiversiteit zonder dat het grondgebied van de stad hoeft te worden uitgebreid. De groene flats zijn overigens het hele jaar door groen, met in elk seizoen een eigen kleur, dankzij een viertal bloeiende bloemen- en plantensoorten. In het voorjaar bloeit onder andere magnolia en jasmijn, in de zomer vind je er groen van eiken, olijfbomen en granaatappelbomen.

De herfst zorgt voor rode en oranje tinten tussen het groen, in de winter blijven de flats groen met onder andere moerbeibomen en Turkse hazelaars.

microklimaat

Volgens de architecten produceren de twee flats ook energie en dragen ze bij aan een specifiek microklimaat. De bomen en planten zorgen voor schaduw, waardoor de temperatuurverschillen binnen- en buitenshuis minder groot worden. Bovendien houden de bomen het lawaai van de stad tegen, zodat je je als bewoner bijna echt in een afgelegen bos waant. De bomen en struiken helpen ook tegen smog en produceren zuurstof. Naast dit ‘verticale bos’ vind je in de nieuwe wijk Porta Nuova ook een vijf kilometer lang fietspad (voor een nog betere bereikbaarheid vanuit het centrum) en de Giardini di Porta Nuova, een openbaar park dat zo’n 90.000 vierkante meter beslaat.

 

VERTICAL in Amsterdam Sloterdijk is de verbinder in het groene landschap ten westen en oosten van Sloterdijk-Centrum. De bouw is net begonnen. In Amsterdam Sloterdijk-Centrum verrijst Amsterdam VERTICAL, een nieuwbouwproject bestaande uit een tweetal woontorens en laagbouw in het middengebied, met daktuinen en veel verticaal groen.

De verstedelijking en vergroening gaan hand in hand

Het succes van Bosco Verticale inspireerde andere architecten en ontwikkelaars. Ook in Nederland. Los van VERTICAL in Amsterdam staan er nog een paar groene hoogbouwprojecten op stapel: de 70-meter hoge Trudo Toren in Eindhoven en Wonderwoods in Utrecht, twee woontorens van 73 en 105 meter hoog die samen een verticaal bos vormen

Welzijn en gezondheid

Plekken in de stad waar nieuwbouwprojecten komen en waar ook aandacht is voor extra groen, hebben een grote aantrekkingskracht op vogels en bijvoorbeeld vlinders en insecten. Het is goed voor de biodiversiteit. Groen zorgt daarnaast voor een schonere lucht. Gezondheid en welzijn belangrijke trends om rekening mee te houden, ook bij de bouw van woningen.

Groene woontorens geven biodiversiteit een boost

Het idee van VERTICAL is om in Sloterdijk-Centrum de groene long die van Halfweg tot Amsterdam-Centrum liep te herstellen door de “Brettenzone” aan de westzijde te verbinden met het Westerpark, iets verderop in de hoofdstad nabij het IJ. Dat gebeurt in de basis door de Brettenzone als een kleed door de trekken over de lagere daken van VERTICAL, het “Brettenkleed”. Daar boven is de lage toren gericht op het huisvesten van vogels en vleermuizen en de hoge toren kent diverse varianties in geveltuinen. Er ontstaat zo een groene strook van het IJ naar zee. Sloterdijk met veel kantoren en beton vormde een blokkade in dit geheel. Dankzij onder meer VERTICAL komt hier verandering in en wordt de biodiversiteit in het gebied aanmerkelijk vergroot.

Een plantenwand maakt van grijze muren een bloemenpracht

Flora en fauna

De keuzes wat voor groen er moet komen, zijn grotendeels gemaakt. VERTICAL moet duidelijk meer zijn dan begroeiing tegen de gevel. Los van de muurbeplanting komen er daktuinen, nestkasten en geveltuinen. Iedere woonlaag in de hoge toren krijgt een unieke samenstelling van beplanting. Er zijn verschillende thema’s die per woonlaag aan de orde kunnen komen: boerderij, moestuin, duin, polder, houthakbos, volkstuin en de Bretten. Het zijn vrij gewone, liefst inheemse, planten die aan, op en rond de twee gebouwen komen: onder andere heesters, grassen, varens en bollen. Er komen ook nestkasjes in de gevels.

Binnenshuis of als blijvende begroeiing van gevels van huizen of muren in de tuin zijn kant en klare systemen het meest geschikt, want deze garanderen een optimale afdichting naar de muur en voorkomen vochtschade.

Waterberging

VERTICAL kan ook heel veel regenwater per jaar bergen. Het is een systeem met (water-) kratten die op de dakbedekking wordt geplaatst. Dit systeem kan centimeters water vasthouden in combinatie met een smartflowsystem. De kratten met water zorgen voor de bewatering van het groen op de daken en rond de gevel. “De kratten worden geleegd als er een stortbui aan komt zodat er opnieuw water opgevangen kan worden tijdens de regen, en het riool op zo’n piekmoment niet belast wordt.”

er ontstaat een kunstvorm die geent is op de verticale wand zoals hier bij de Expo in Peking

Minder last van de hitte

Een andere positieve bijkomstigheid is dat de begroeiing (en de waterberging) in de zomer zorgt voor lagere temperaturen in het gebouw. En in de winter kan de zon wel op de gevel schijnen, omdat de begroeiing dan minder is. Mooi is het ook dat de planten CO2 opnemen en fijnstof opvangen. “Beplanting op en rond de gevels heeft alleen maar voordelen.

Een groene wand kan ik elke ruimte, op elke hoogte geïnstalleerd worden

Vertiplant
Vertiplant brengt groen terug in de tuin waar dat door ruimte gebrek verdwenen of minimaal geworden is. Vertiplant geeft de mogelijkheid om in een kleine ruimte grote dingen te doen. Zo kan je er je eigen fruit in telen, als moestuin gebruiken of als een bloemen/kruidentuin.

waarom kies ik voor een groene wand ?

 • Met een plantenwand draagt je bij aan luchtzuivering. De planten van een plantenwand filteren namelijk fijnstof uit de lucht en zetten CO2 om in zuurstof.
 • Groen aan uw wand zorgt voor rust. De planten en het systeem hebben een isolerend en geluiddempend effect voor de omgeving.
 • Met een levende groene wand van planten krijgt jouw leef- en werkomgeving direct een fraai en groen resultaat met een unieke uitstraling.
 • Groen op de werkplek levert een hogere productiviteit en concentratie op.
 • Groen draagt bij aan meer veiligheid en minder verloedering in de wijken.
 • Mensen voelen zich gelukkiger in een groene omgeving.
 • Mensen die zich in een groene omgeving bevinden zijn productiever, voelen zich beter en ervaren minder stress
 • Een groene gevel haalt de natuur dichterbij!
 • Groen is belangrijk voor biodiversiteit. De planten die in een groene gevel verwerkt zitten bevorderen de leefomgeving van vogels, vlinders en insecten.

Hoe werkt een groen gevelsysteem?

Dit slimme en beproefde systeem van de Nederlandse fabrikant Vertiplant wordt in meerdere standaardafmetingen geleverd. De wanden hebben een standaardbreedte van 131 centimeter en een diepte van slechts 9 centimeter. De hoogte varieert van 1,8 – 2,4 meter. Ze zijn uitgerust met een geintegreerd irrigatiesysteem dat de planten voorziet van water. Daardoor is de verzorging minimaalen kun je de groene wand ook zonder problemen tijdens de vakantie alleeen laten. Wateraansluiting in de buurt is nodig om de slang met het irrigatiesysteem en de irrigatiecomputer op aan te sluiten.

Verticaal tuinieren is een slimme oplossing voor als je weinig ruimte hebt voor potten en bakken. Hier werden de groene wanden ook toegepast om het geluid te denpen voor de buren van deze basisschool

Substraat

De planten groeien in de wand niet in normale potgrond, maar in vliesdoek dat niet verrot. Daarom moeten de planten voordat ze in de inkeping worden gezet, worden bevrijd van grond- en substraatresten. Ze groeien met de wortels snel in het vliesdoek en worden daar voorzien van water.

De plantenwand is opgebouwd uit capillair gerecycled doek. De wandconstructie zonder planten heeft een dikte van 5 cm. De wandbelasting is maximaal 20 kilo per vierkante meter inclusief het geïntegreerd irrigratiesysteem.

planten

De wanden kunnen worden beplant met alle denkbare planten, grassen en kruiden en zelfs met kleine struikjes, bloembollen, paddestoelen en knolplanten. Houd bij de keuze van de planten rekening met de eisen die zij stellen. Zo zullen varens die houden van schaduw het niet goed doen op een zuidmuur die is bloodgesteld aan de zon. Hier groeien kruiden, rotstuinplanten en grassen die bestand zijn tegen droogte beter.

In het groene gevelpaneelsysteem is een geïntegreerd watergeefsysteem verwerkt, die de planten automatisch van water en voeding voorziet. Door z’n geringe waterverbruik, lange levensduur, is het een duurzaam systeem.

verzorging

Controleer regelmatig of de planten niet verdrogen. Vooral de bovenste planten drogen sneller uiten moeten dan water krijgen met een slang met broeskop. Laat de automatische irrigatie in de zomer langer en vaker lopen dan in de herfst en het voorjaar als het koeler en vochtiger is. In de winter kan de irrigatie worden losgekoppeld en gereinigd, de irrigatie-computer moet altijd vorstvrij worden bewaard.

De planten van een plantenwand zijn niet grond gebonden. Zij hebben hun wortels op een verticaal paneel. De plantensoorten passen wij aan bij uw situatie en vooral aan jouw wensen.

Plantenwand: een creatief en kleurrijk lijnenspel

De collectie planten is groot. Er is een uitgebreide keuze aan planten voor jouw muur. Plantenwanden kunnen wij in verschillende kleurstellingen maken. Zo hebben we een groot aantal verschillende kleuren groen aan planten. Een gemêleerde samenstelling op jouw wand zal zorgen voor een speels en natuurlijk effect. Ook kun je denken aan zachte tinten rood voor uw plantenwand. Kortom, bij Vertiplant bent jij verzekerd van een plantenwand die met zorg is samengesteld naar jouw wensen.

Niet alle planten passen zich goed aan verticaal tuinieren aan. Ze moeten bepaalde belangrijke kenmerken hebben voor een goede ontwikkeling en groei.

Het ontwerp is altijd een uniek stuk maatwerk

De wanden die wij leveren worden samen met de klant ontworpen qua lijnenspel en kleuren. Op locatie worden de wanden dan in hoog kwaliteit aangebracht voor een lange levensduur. Een groene wand is iedere keer weer een uniek stuk maatwerk. Bij het ontwerpen van de plantenwand, denken we aan factoren als:

 • Draagkracht van de muur / wand
 • Hoeveelheid licht
 • Bereikbaarheid
 • Toe- en afvoer van water
 • Stroom
 • Een blijvend groene uitstraling
Beste planten voor verticale tuin zijn varens. Varens zijn een van de tuinplanten die de voorkeur genieten vanwege hun aanpassingsvermogen en vochtbestendigheid. Varens zijn gemakkelijk te kweken en ze bedekken het gebied snel.

Word toekomstbehendig en creëer een groen wand


Ben je geïnspireerd om je woning of bedrijf te innoveren met groen, dan ben jij bij mij aan het juiste adres. Samen met Vertiplant kom ik graag langs voor een gratis gesprek

De groene wand zorgt binnenshuis voor een positieve uitwerking op de luchtvochtigheid en zuurstof. Ze hebben ook een geluidwerende functie.

PS. Wil je eerst kennismaken met mijn manier van werken? Download dan mijn gratis tips. Daarmee kun je alvast zelf aan de slag.

Hulp nodig?

Heb je hulp nodig om jouw onderneming toekomstbehendig te maken? Neem contact op voor een gratis gesprek, dan bespreken we wat je precies nodig hebt.
Gratis gesprek aanvragen

You Might Also Like